SvdB02411D Mulu National Park 1
2300
HomeOm te zienDeer Cave, Mulu National Park – Maleisie
AziëAzie

Deer Cave, Mulu National Park – Maleisie

SvdB02411D-Mulu-National-Park

Vleermuisjes, vleermuisjes en nog meer vleermuisjes

Ik ben een heus wimpie als het aankomt op beestjes onderweg. Maakt eigenlijk niet zoveel uit wat voor beest het is, als ik zie dat er eentje in nood is heb ik de neiging om het te redden. En ja, dat kan ook maar zo een kakkerlak zijn die op zijn rug ligt en niet overeind kan komen. Om maar wat te noemen…

Deer Cave is een van de meeste bekende grotten in Maleisie en dan met name vanwege de enorme aantallen vleermuizen die er leven en het spektakel wat de uitvlucht elke dag weer teweeg brengt. Deer Cave is echt gigantisch; 2 kilometer lang en bijna overal meer dan 90 meter hoog. De ‘hoofdgrot’ is gedeeltelijk verlicht door zonlicht en is 174 meter breed en 122 meter hoog. De grot dankt zijn naam aan het feit dat herten hier beschutting zochten.

Het is een veel bezochte grot en dat merk je dan ook wel aan de netjes aangelegde paden. Alsnog geen overbodige luxe om een zaklamp mee te nemen, al is het maar zodat je om je heen wat licht kunt werpen want er is meer gaande in de grot als je in eerste instantie misschien denkt. Het krioelt er van de beesten, zowel op de grond, aan de palen (dus niet per ongeluk je hand erop leggen zou ik zeggen….) en aan het plafond.

SvdB02410D-Mulu-National-Park

De grot is beroemd om de aantallen en soorten vleermuizen die er leven. (meer dan twee miljoen!) Zet dus iets op je hoofd als je er naar binnen gaat, tenzij je graag met een hoofd vol vleermuispoep weer naar buiten komt. (misschien is het wel goed voor je haar of zo… Haha) Dat valt overigens wel mee hoor. Ik had een petje op en daar zat geen poep op toen ik weer buiten kwam.

Affijn. die vleermuizen dus… Tot mijn grote schrik lag de grond her en der vol met baby vleermuisjes. Sommige hadden zich weten op te trekken aan de palen rondom, maar het is moeilijk om daar te overleven. Ze vallen eenvoudigweg naar beneden. Leven als een baby vleermuis is niet eenvoudig op een hoogte van 100 meter. Uberhaupt al een wonder dat ze zo’n val overleven.

Zo zielig!
Zo zielig!

En ja nee, ik vind vleermuizen ook heus niet zo heel erg ‘schattig’ maar die kleintjes met hun roze buikje en roze snuitje… En die dan proberen op een kluitje om te overleven…? Man, dan ben ik in staat om ze allemaal mee naar huis te nemen en met de fles groot proberen te brengen. Slaat nergens op. Ik weet het. Maar ik kan het niet helpen.

Dus vervolgens heb ik heel veel foto’s van die vleermuisjes gemaakt (tenslotte zie je ze ook niet elke dag zo dichtbij) en geheel niet van de grot. Typisch dus….  Maar nee, ik vond dat niet leuk. En was ook blij dat ik weer buiten stond.

SvdB041511Vervolgens is het wachten tot de vleermuizen gaan uitvliegen. Dat gebeurt in de regel ergens tussen 5 en 7 uur. Afhankelijk van het jaargetijde en afhankelijk van het weer. Wij hadden geluk dat het redelijk snel begon nadat we de grot uitkwamen. Want om nou twee uur te gaan zitten wachten?

Een spektakel is het wel, alleen erg lastig om op de foto te zetten.

SvdB041513-683x1024

Ik hoop alleen wel dat het goed is afgelopen met de baby vleermuisjes…. Zucht…

 

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like