Centrum Lissabon
32600
HomeFoodFoodtoursFood hotspot lissabon
PortugalPortugal

Food hotspot lissabon

Lissabon is echt een food hotspot, of je nu van lokaal eten houdt of juist alleen maar hippe “instawaardige” tentjes wilt opzoeken.. Lissabon heeft het allemaal! Ik heb een jaar in Lissabon gewoond en ontzettend veel van deze gave stad mogen ontdekken.

Speciaal voor Paper Travels heb ik een Food-Tour bedacht, waarin ik je één dag mee Lissabon in wil meenemen. De route is een kleine 10 kilometer en onderweg staat eten en de bezienswaardigheden van deze mooie stad centraal. We beginnen met het ontbijt, dan een koffiemomentje op een heel bijzonder plekje, dan door naar de lunch, een lokale lekkernij en dan het diner en daarna gaan we een drankje doen! Natuurlijk allemaal in de leukste hotspots van Lissabon.

Ontbijt: Seagull Method Café

R. da Palmeira 23, 1200-311 Lisboa, Portugal

Bom Dia! We trappen af met een heerlijke ontbijt bij Seagull Method Café, dit geweldige tentje ligt in de wijk Principe Real. Bij Seagull Method café kan je alles krijgen wat je hartje begeert, ze hebben namelijk een heel uitgebreide menukaart. Ze hebben heerlijke pannenkoeken, maar ook toast met avocado of zalm. De borden worden hier kleurrijk opgemaakt en geserveerd met een glimlach. Probeer ook zeker één van de verse sapjes.

Snack to go: Manteigaria

Rua do Loreto 2, 1200-108 Lisboa, Portugal

Helemaal opgeladen en energiek van een goed ontbijt zet je koers richting Manteigaria, dit is namelijk de beste Pasteis de Nata shop in het centrum. Geen idee wat Pasteis de Nata is? Laat ik het zo zeggen, als je in Portugal bent geweest en je hebt geen Pastel de Nata geproefd, dan ben je niet in Portugal geweest. Deze zoete custard taartjes zijn om je vingers bij af te likken.

Bij Manteigera kun je er één (of meer natuurlijk) ter plekke aan de bar op eten of je kunt de Pasteis de Nata meenemen. Bestel er zoveel als je wilt, laat ze goed inpakken want deze heerlijke zoete snack neem je mee naar een waanzinnig uitzichtpunt in de hoogstgelegen wijk van Lissabon: Da Graça.

Centrum van Lissabon

Koffie: Terrace Bar Esplanada

Largo da Graça, 1100-266 Lisboa, Portugal

Welkom bij het op één na hoogte uitzichtpunt van Lissabon, Miradouro da Graça. Niet is dit alleen de op één na hoogste, het is ook zeker mijn favoriet. Hijg even rustig uit van de klim naar boven, je zal je kuiten ondertussen vast al een beetje voelen (tenzij je zo slim bent geweest om het iconische gele trammetje te pakken).

Kijk eens om je heen en laat je ogen dwalen over de stad, in de verte zie je de rivier de Taag liggen en de bekende rode brug Ponte 25 de Abril. Vanaf hier heb je ook uitzicht op het kasteel São Jorge. Aangezien er volgens mij geen beter moment is om Lissabon helemaal in je op te nemen dan vanaf dit waanzinnige uitzichtpunt en je waarschijnlijk wel weer wat nieuwe energie kan gebruiken na die klim, zou ik lekker een hapje nemen van je Pastel de Nata en daarna neerploffen op het terras van van Terrace Bar Esplanada voor een kopje koffie.

Uitzicht Lissabon Centrum

Lunch: Time Out Market

Av. 24 de Julho 49, 1200-479 Lisboa, Portugal

Na de koffie bij Miradoura da Graça wandel je weer verder door de leukste wijk van heel Lissabon, namelijk Alfama. Hier vind je echt het authentieke Lissabon; met veel streetart, de typische Portugese deurtjes, smalle straatjes en de gele tram die zo nu en dan voorbij tuft. Neem je tijd en kijk goed om je heen, er is hier zo ontzettend veel te zien! Een bezoekje aan Castelo Saõ Jorge is ook echt een aanrader, het uitzicht vanaf het kasteel op de stad is echt waanzinnig! Wellicht begint je buikje weer te rammelen van al dat gewandel, dus we gaan richting Time Out Market.

Deze hotspot in Lissabon is de ideale plek om lokale gerechtjes te proeven! Time Out is namelijk een grote foodhall met heel veel verschillende standjes. Loop eerst eens op je gemakje een rondje om het aanbod te vergelijken en vervolgens maak je een keuze van welk standje je iets wilt proeven en schuif je aan bij één van de lange tafels die in het midden staan. Mijn favoriete gerechtje die ik altijd in Time Out Market nam, was de verse octopus salade: A salada de polvo.

Likeurtje: Ginjinha

Largo São Domingos 8, 1100-201 Lisboa, Portugal

Buikjes weer vol, dus we gaan weer aan de wandel. De route gaat verder richting het stadscentrum van Lissabon, waar je door de wijk Baixo Chiado loopt. Op deze route kom je langs het Carmo klooster: Convento do Carmo, dit is echt een prachtig en uniek bouwwerk die je zeker even moet bewonderen. Na deze stop loop je door naar het plein Rossio, waar ook het gelijknamige station Rossio ligt. Dit station is waanzinnig mooi van binnen, want de muren zijn bedekt met de bekende Azulejos (Portugese tegeltjes). Dus steek zeker hier je hoofd even om het hoekje.

Uitgegluurd bij Rossio? Dan is het tijd voor een typisch Portugees likeurtje, als je niet van alcohol houdt dan zou ik deze even overslaan. Wil je wel een glaasje proeven, stap dan binnen bij A Ginjinha. Dit piepkleine barretje serveert een kersenlikeurtje, dat ginjinha heet. Het is sterk van smaak, mierzoet en ik vind het heerlijk. Je krijgt een klein shotglaasje en degene achter de bar vraagt je meestal of met of zonder (com ou sem) kers wilt, een kersje hoort er zeker bij dus gewoon COM zeggen, want dat betekent met. Schrik trouwens niet als je naar binnenstapt, maar de vloer is hier altijd heel erg plakkerig van alle druppels ginjinha die worden gemorst. Hoort bij de experience.

Diner: Altalho Real

Calçada da Patriarcal 40, 1250-182 Lisboa, Portugal

Je hebt al best wat meters in de benen zitten, dus het is tijd om even te relaxen en waar kan dat nou beter dan in de Botanische tuinen? Daarom gaan we richting Jardim Botânico de Lisboa, er zijn meerdere routes die je kunt lopen naar de Botanische tuinen vanaf Rossio en ze zijn allemaal even mooi. Je kan via R. de São Pedro de Alcântara en dan loop je door de prachtige (winkel)straat Praça do Principe Real of je wandelt via Avenida de Liberdade, de grote luxe winkelstraat van Lissabon die weleens wordt vergeleken met de Champs-Élysées in Parijs.

Kies je voor de eerste route, vergeet dan niet een korte stop te maken bij het uitzichtpunt: Miradouro de São Pedro de Alcântara. Bij de tweede route kan je hier ook langskomen en zelfs nog een beetje smokkelen door met de Elevador da Glória (kabel tram) naar boven te gaan. Eenmaal aangekomen in de botanische tuinen ervaar je een oase van rust en kom je even helemaal bij van alle indrukken die je vandaag al hebt opgedaan. Daarna is het tijd voor het diner in de romantische tuin van Altalho Real. Dit geweldige steakrestaurant is echt een feest voor vleesliefhebbers. Er zijn ook vegetarische opties beschikbaar, maar als je (af en toe) vlees eet, zou ik zeker een stukje vlees hier aanraden.

Bovenstaande foto’s door @reispackers.

Drankjes: PARK Bar

Calçada do Combro 58, 1200-123 Lisboa, Portugal

Hoe kan je de avond beter afsluiten dan met een drankje op een rooftop bar? En deze rooftopbar is wel heel bijzonder, of eigenlijk vooral de locatie. Niet iedereen weet de ingang te vinden, want de bar zit een beetje verstopt en dat maakt deze unieke plek ook meteen zo tof. Wanneer je beneden staat zie je namelijk niet meer dan een parkeergarage en zelfs een beetje een aftandse, maar op de bovenste verdieping van de garage zit een hele toffe bar verscholen. Wanneer je de parkeergarage inloopt kan je aan het begin een lift naar boven pakken. Hiermee ga je naar de bovenste verdieping.

Als je uitstapt lijkt het nog steeds alsof je alleen maar een garage ziet, maar je moet dan nog even het hoekje omlopen voor je de ingang van PARK bar ziet. En eenmaal binnen is het echt een totaal andere sfeer! De DJ draait hippe plaatjes, het uitzicht is fenomenaal en de sangria vloeit rijkelijk. PARK bar is niet de meest goedkope bar, maar ik zou hier zeker een drankje doen en bijvoorbeeld een karaf huisgemaakte sangria bestellen!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Lissabon en wil je meer over deze geweldige stad en het prachtige Portugal weten? Renee heeft een complete reisgids geschreven over Portugal, inclusief een uitgebreide route van 2 en 3 weken door Portugal. Klik hier om een kijkje te nemen in deze reisgids!

Check zeker ook alle foodtours op de site.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.