Zelf hummus maken

Zelf een heerlijke hummus maken

Hummus is van oorsprong een puree van kikkererwten, tahini en olijfolie. Inmiddels is het ook hier in Nederland een nogal ingeburgerd ‘smeerseltje’ en ik ben er persoonlijk dan ook dol op. De oorsprong van hummus ligt in het Midden-Oosten en daar vind je het dan ook nog steeds volop terug in de keukens aldaar.

Op Simone’s Kitchen heb ik overigens ook allerlei “hummus” die geen kikkererwten bevatten zoals deze overheerlijke zoete aardappelhummus of de bloemkoolhummus. Het grappige is dat je namelijk helemaal geen kikkererwten nodig hebt om een lekkere hummus te maken.

Zelf hummus maken

Dat gezegd hebbende; officieel is een hummus geen hummus als er geen kikkererwten in zitten. Dus tja, die alternatieve versie mag volgens de regelen der kunst de naam niet dragen. Maar omdat het qua smaak echt in de buurt komt doe ik dat stiekem altijd wel. What’s in a name right?

Zoals gezegd is de basis van hummus oorspronkelijk dus kikkererwten. Sterker nog, de manier waarop wij het maken is eigenlijk helemaal niet goed. Om echte hummus te maken gebruik je namelijk gedroogde kikkererwten en niet zoals wij meestal doen, kant- en klare uit een blikje.

Yotam Ottolenghi, een van mijn keukenhelden, heeft een traditioneel recept in zijn boek Jerusalem. Dus mocht je dat willen dan kun je daar het recept vinden voor een traditionele versie.

In de tussentijd wil je natuurlijk gewoon meteen aan de gang. En hoewel ik best begrijp dat het leuk is om het te maken met gedroogde kikkererwten is het wel veel sneller met kikkererwten uit blik. En bijna net zo lekker.

Zelf hummus maken

Met het maken van deze hummus is het belangrijk om te onthouden dat je het zo smeuïg kunt maken als je zelf wilt. Je voegt meer olijfolie toe als het nog te droog is. Ik vind het lekker om er een geroosterde paprika aan toe te voegen, maar dat is geen must. Zonder is het ook lekker. Hetzelfde geldt voor de cayennepeper. Meer of minder maakt de hummus meer of minder pittig. Het is maar net waar je zelf zin in hebt.

Alternatief kun je natuurlijk ook wat cayenne op tafel erbij zetten zodat iedereen naar wens wel of niet cayenne kan toevoegen.

Wil je alle recepten op de site bekijken? Check dan de receptenindex.

Zelf hummus maken

Zelf hummus maken met paprika

Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 1 paprika geroosterd
  • 1 blik kikkererwten 400 gram uitgelekt
  • 20 ml citroensap
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder de pittige variant
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el tahini
  • olijfolie naar wens
  • cayennepeper naar smaak

Instructies
 

  • Spoel je kikkererwten en laat even uitlekken.
  • De ingrediënten doe je in de blender en mix je tot een egale massa. Schep af en toe even om als je blender of staafmixer niet helemaal mee wil werken. Voeg meer olie toe tot het de gewenste consistentie heeft.
  • Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, citroen of cayenne toe.
  • Schep de hummus in een schaaltje en druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met wat cayennepeper. Je kunt de hummus een paar dagen in de koelkast bewaren.
  • Serveer op kamertemperatuur
Trefwoord kikkererwten

Delen is fijn!