20110116 MG 6077 1
000
HomeAlgemeenBrainfartsGeorganiseerde rondreis of een individuele reis?

Georganiseerde rondreis of een individuele reis?

20110116-_MG_6077

Ik denk dat ik inmiddels best kan zeggen dat ik aardig wat van de wereld heb gezien. Nog lang niet genoeg, maar ik kan nog een paar jaar verder reizen natuurlijk. Vorig jaar was een topjaar en heb ik maar liefst drie nieuwe landen mogen toevoegen aan het lijstje. Maar wat is nou onze favoriete manier van reizen en waarom?

Onze eerste georganiseerde rondreis was in 2001 naar Costa Rica en na afloop riep ik dat ik echt nooit meer een groepsreis ging doen. Dat kwam gedeeltelijk door de groep zelf die niet zo erg gezellig was en doordat een groepsreis gewoon anders is als een individuele reis. Voor beiden valt natuurlijk wat te zeggen en ik vind beiden leuk. De ene keer kiezen we voor een individuele reis en de andere keer voor een rondreis met een groep. Maar wat zijn nou de voors- en tegens en waarom zou je voor het een of het ander kiezen?

20110203-_MG_9658

Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen; als ik alle tijd van de wereld zou hebben en al het geld van de wereld dan zou ik denk ik nooit kiezen voor een georganiseerde reis. Dan kies je voor vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Denk ik.

Maar zoals het is, hebben we die tijd niet. Of we zijn te lui… 🙂 Dat kan natuurlijk ook. En dan komen de voordelen van een groepsreis om de hoek kijken:

20130217-MH2A3315
 1. Je vervoer ter plekke is van A tot Z geregeld. Dus je bent niet onnodig tijd kwijt aan het regelen van vervoer ter plaatse, het verkrijgen van tickets en dergelijke.
 2. Hetzelfde geld voor je hotel. Ja het zal soms niet jouw keus zijn geweest maar ga je met een goede organisatie dan is er vaak een goede afwisseling tussen luxe en minder luxe (maar speciale plek bijvoorbeeld)
 3. Niet alle landen in de wereld zijn even veilig om alleen door heen te reizen. En dan is een groep soms gewoon veiliger
 4. Onze ervaring met een groepreis is dat het negen van de tien keer onwijs gezellig is. Zorg wel dat je een reisorganisatie uitkiest die bij jou past. Bepaalde organisaties trekken bepaald publiek aan.
 5. Als er iets fout gaat is er iemand die voor jou de dingen kan regelen, vaak de taal van het land spreekt en van wanten weet.
 6. De prijs/kwaliteit verhouding is vaak beter doordat er groter kan worden ingekocht
20130219-MH2A3428

De voordelen van een individuele reis zijn er natuurlijk ook:

 1. Je kunt ten alle tijde bedenken dat je ergens langer wilt blijven, mits je niet alles al hebt vastgelegd
 2. Je hebt met niemand rekening te houden behalve met je reisgenoot (indien je die hebt)
 3. Avontuur
 4. Je kunt van de gebaande paden af
 5. Je hoeft je niet te irriteren aan een bepaalde reisgenoot….
 6. Je kunt sommige dagen in fijne plekjes via bijvoorbeeld Airbnb boeken

Ooit maakten wij de fout om een reis te boeken en niet goed de routebeschrijving te checken. Dan kom je soms voor onaangename verrassingen te staan dus check goed of de reis wel in het tempo is dat jij prettig vind, de plekken bezoekt die jij absoluut wilt zien en – voor ons heel erg belangrijk – genoeg vrijheid biedt om je eigen plan te trekken. Ik kijk ook altijd even op sites als Tripadvisor voor inside info over de te bezoeken plekken en/of hotels.

20130213-MH2A2967

Uiteindelijk is er natuurlijk voor ieder wat wils maar wel een aantal basisregels die verstandig zijn.

 1. Kies je voor een georganiseerde rondreis kies dan voor een goede reisorganisatie voor rondreizen
 2. Check van tevoren bij organisaties zoals ANVR of de organisatie is aangesloten. Ook fijn als ze lid zijn van St Garantiefonds reizen. Wij hebben al een keer een faillissement meegemaakt van de reisorganisatie. Dan ben je blij als de organisatie is aangesloten!
 3. Check bij sites als Zoover en Tripadvisor voor recenties van de organisatie. Neem het wel met een korrel zout (sommige mensen hebben overal iets op aan te merken) maar overall is het een goede richtlijn
 4. Check welk publiek er meestal meegaat met de reisorganisatie van jouw keuze. Je zult merken dat elke organisatie andere mensen aantrekt. Wij houden van de wat avontuurlijkere rondreizen en zoeken dan ook een bijbehorende reisorganisatie op. Hou je van comfort? Dan kies je weer voor een andere organisatie. Ben je jong? Ben je wat ouder? Allemaal dingen die mee kunnen spelen.
 5. Hoewel alles natuurlijk tegenwoordig online wordt geregeld is er niks mis mee om even te bellen als je vragen hebt over de reis van jouw keuze. Beter van tevoren even bellen voor overleg voordat je geboekt hebt.
 6. Check ook of eventuele omboekingen mogelijk zijn. Stel je hebt geboekt voor Thailand en komt tot de ontdekking dat daar een burgeroorlog is uitgebroken. Een negatief reisadvies is er niet altijd even snel maar je kunt toch voor jezelf bepalen dat je daar niet met je kids heen wilt. Dan is het fijn als je wel – meestal tegen een administratieve vergoeding – kunt omboeken.
20090904-_MG_0187

Wij kiezen dus vaak voor een rondreis maar net zo vaak voor een individuele reis. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Disclaimer: Deze post is tot stand gekomen door een samenwerking

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like