Schapenboerderij Leeuwarden
200
HomeOm te doenOp de fiets langs de Friese akkers
NederlandNederland

Op de fiets langs de Friese akkers

Hoewel Leeuwarden als stad natuurlijk prachtig is, wilden we ook graag iets meekrijgen van de omgeving en met een e-bike de buurt verkennen leek ons een ideale manier om eens rond te koekeloeren en wat mooie ondernemers te bezoeken
Voor wie net niet kent; een e-bike is een fiets met een accu die je trap vermogen vergroot. Natuurlijk geweldig als je door de winderige polder fietst alhoewel dat ding van mij af en toe kuren had. Met als gevolg dat ik me nog zo nu en dan flink uit de naad moest fietsen. Je kunt een e-bike huren bij We Are Grutsk voor slechts ongeveer 15 euro per dag. Aanrader!
Stadstuin Asum | simoneskitchen.nl

Onze eerste stop was bij stadstuin Âsum (spreek uit: Awesome.. ;)) een initiatief dat is opgezet door Gosse Haarsma, een vrolijke jonge vent die op goed moment besloot een groente tuin te beginnen. Het concept vind ik geweldig. Je kunt als gezin een abonnement afsluiten voor een jaar en heb je eenmaal dat abonnement dan kun je zo vaak als je wilt naar de tuin komen en groente plukken. Dus of je nou elke dag wilt komen of eens per week; dat is geheel aan jou. Er is weinig tot geen controle, al zal het gerust op gaan vallen als je met een vrachtwagen de boel leeg komt halen. De tuin ligt namelijk vlak naast een woonwijk.

fietstocht2 fietstocht1

Gosse Haarsma
Gosse Haarsma

Er is van allerlei moois te plukken in de tuin; bieten, boontjes, gróte pompoenen enzovoort enzovoort. De tuin is nog nieuw dus een aantal dingen zijn nog in wording maar er is voor ieder wat wils. Nu alleen nog zo’n initiatief hier in Almere zien te vinden. Dat zou pas echt tof zijn!

Van Âsum fietsten we weer verder door het mooie Friese landschap naar onze lunch die we genoten bij Bongastate. Bongastate is grappig genoeg opgezet door twee niet friezen; Chris de Jong en Anneke Blaauwendraad. Uit een liefde voor de dieren heeft Chris op gegeven moment besloten zijn carriere om te gooien en voor de schapen te gaan. Het is dan ook bijzonder om te zien wat voor band hij met de wollige viervoeters heeft.

fietsttocht3 fietstocht3

Voordat we de schapen gingen bezoeken werden we echter getrakteerd op een geweldige lunch met natuurlijk hun ‘signature’ schapenkaas. Hele verse kaas die waanzinnig lekker is op een plak goed roggebrood. Beetje zout erover en smullen maar. Ik denk dat je aan de foto’s wel kunt zien dat het ons aan niks ontbrak. Ja, hooguit aan ruimte in de buik.. 😉

En ja toen wilden we natuurlijk ook even schapen knuffelen na alle verhalen die Chris ons al had verteld tijdens de lunch. Want behalve dat ze schapenyoghurt (waanzinnig lekker!) produceren en kaas maken, geeft Chris ook workshops waarbij de schapen een hoofdrol spelen. Heel interessant om te horen wat de reacties van de schapen betekenen.. Kijk maar eens op de website voor meer informatie over de workshops.

Schapenboerderij Leeuwarden| simoneskitchen.nl

Na dit wollige onderonsje werd het tijd om weer terug te fietsen naar Leeuwarden zelf want daar was inmiddels Ljouwert Culinair in volle gang… Maar over het laatste stukje later meer! 😉

Lianne is onze schapen fluisteraar
Lianne is onze schapen fluisteraar

Disclaimer: Wij werden uitgenodigd in Leeuwarden door Beleef Friesland en Cherry Lab. Alle meningen zijn zoals altijd van mij.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like