Wat ruong kung
2600
HomeOm te zienWat Rong Kung – Thailand – De witte tempel
ThailandThailand

Wat Rong Kung – Thailand – De witte tempel

Wat ruong kung

Ik denk dat wellicht een van de grootste verrassingen onderweg naar Laos de witte tempel was. We waren geland in Chiang Mai en onderweg naar de grensovergang in Laos kwamen we min of meer langs de witte temple. En wow… wat een bizarre verschijning! Dit is met recht een buddhistische tempel die je niet snel gezien hebt. Absoluut een aanrader als je in de buurt bent.

20130209-_H2A2423

De tempel is ontworpen in 1997, dus nog vrij nieuw (en dat is duidelijk hoor als je rondloopt) door de artiest Chalermchai Kositpipat (foto hieronder..) die eh… nou enigszins een ongebruikelijk figuur is. Binnen in de tempel – waar jammer genoeg niet gefotografeerd mocht worden – zijn prachtige tekeningen en hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Dan zie je ineens superman rondvliegen of batman ergens binnenstormen. Allerlei film karakters komen terug in de tekeningen. Dat verwacht je toch niet meteen in een tempel of wel?

20130209-_H2A2419
Chalermchai Kositpipat himself

 

De man heeft duidelijk een fascinatie voor het vreemde en – af en toe – lugubere en film! Je ziet aan een boom onder andere de hellraiser hoofden hangen en nog een paar bekende figuren. Kleine details zoals een enkele rode vingernagel in een verder grijze massa…

20130209-IMG_0053

Het is natuurlijk allemaal vreselijk kitsch. Maar dat maakt het aan de andere kant ook gewoon weer heel erg leuk en apart. De man is ondertussen zijn eigen graf aan het bouwen achter de tempel. Inclusief een mega grote verbrandingsoven… Een beetje last van grootheidswaanzin heeft hij ook wel, maar ach… Elke gek zijn gebrek toch? En echt oud is hij ook nog niet voor zover ik dat heb kunnen beoordelen. We hadden slechts een uur de tijd bij de Witte tempel dus dat was eigenlijk te kort want er is zoveel te zien!

Behalve de vreselijk irritante beveiligingsman die door een megafoon liep te bleren dat je door moest lopen als je even stil stond… was het echt de moeite waard!

20130209-_H2A2424

Wij vonden het in ieder geval een highlight en de moeite waard van een ommetje!

Wat Rong Kung – The White Temple

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like