Review canon m200
38800
HomeReisfotografieReview Canon Eos M200 systeemcamera

Review Canon Eos M200 systeemcamera

Review Canon Eos M200

In mijn nimmer aflatende zoektocht naar de perfecte reiscamera dit keer een review van de Canon Eos M200. In de vorige review keek ik naar de Olympus systeemcamera, waarvan de telelens het helaas nogal snel begaf. Niet heel verwonderlijk daar de kwaliteit niet meteen heel stevig is. Dat is het nadeel van een dergelijke camera. Er is een duidelijke afweging gemaakt tussen de kosten, kwaliteit en het gewicht van de camera en de camera onderdelen.

Review canon m200

Maar nu dus de Canon Eos M200. Een fijn handzaam cameraatje. Voor de canon gebruiker werkt het allemaal heel intuïtief. Je hoeft niet eerst een duimdikke handleiding te lezen voor je de camera begrijpt. In het makkelijkste geval zet je hem gewoon op automatisch en de camera doet de rest.

De beelden zijn helder, mooi en scherp. Zelfs op iets hogere iso is de kwaliteit nog prima en de ruis beheersbaar.

Review Canon Eos M200

Grootste nadeel

Om maar meteen met het grootste nadeel te beginnen: de camera heeft geen oculair. Dat betekent dat je in de zon echt geen ene bal ziet op je schermpje. En je eigenlijk blind aan het fotograferen bent. Heel onhandig en om eerlijk te zijn, voor mij wel een dealbreaker. Ik wil toch wel kunnen zien wat ik op de foto zet.

Maar goed met je telefoon heb je natuurlijk datzelfde probleem. Dus als jij dat geen bezwaar vindt? Lees dan gerust verder. Want in alle andere opzichten is dit een heel fijn cameraatje om mee te reizen.

Standaard wordt de camera geleverd met de 15-45mm. Een adapter erbij kopen is handig als je al EF lenzen hebt want je kunt die goed gebruiken op de M200. Ik heb bijvoorbeeld een 40mm 2.8 pancake lens en die is perfect voor op deze camera. Ik zou er geen grote zware lens op zetten want dat is een beetje gek op zo’n kleine camera natuurlijk.

Recent kocht ik er nog een 55-200mm lens bij om net wat meer opties te hebben. Ik vind het een ideale camera om mee op citytrip te gaan. Ondanks die beperkingen.

De 55-200mm lens is wel een aanrader. De lens beweegt soepel, in tegenstelling tot diezelfde brandpuntsafstand van de Olympus. Het is een plastic lensje dus ook heel licht, maar de resultaten (zie hierboven) zijn mooi helder en scherp.

Schaduw

In lastige lichtomstandigheden met veel licht en schaduw moet je wel echt nabewerken. Zie hieronder een voorbeeld waarbij het licht lastig was.

Hetzelfde gebeurt met fel tegenlicht, maar op zich is dat niet iets wat voorbehouden is aan een compact camera. Ook bij een spiegelreflex zul je daar je instellingen op aan moeten passen.

Beeldbewerking eos m200

Maar ben je een beetje handig in Lightroom dan kun je er een prima foto van maken. Ik ben overigens nog geen compact camera tegengekomen die in dit soort omstandigheden wel een perfect beeld maakt. Dus ik vind het niet een groot probleem.

In helder licht werkt de camera prima en kun je de beelden zonder bewerking zo gebruiken. Ik schiet wel altijd in raw. Dus een beetje bewerking is een noodzaak in dat geval. Het kan best zijn dat de JPG anders uit de camera komt. Dat zal ik nog eens proberen en later toevoegen.

Selfies

De camera werkt heel goed als je een foto van jezelf wilt maken. Het scherm kan omgeklapt worden waardoor je makkelijk een foto kunt maken. Dat werkt natuurlijk niet met het telelensje erop. Hiervoor heb je de 15-45mm nodig. Door de groothoek kun je goed een foto maken van jezelf met een stuk van de omgeving.

Oostvaardersplassen

Low light

Ook in slechte lichtomstandigheden doet de camera goed zijn werk. De beelden zijn tot iso 3200 zeker goed bruikbaar. Ja er is ruis aanwezig maar niet zoveel dat de beelden onbruikbaar worden. Zeker voor gebruik online is er niks mis mee.

Wifi

Natuurlijk heeft de camera ingebouwde wifi en kun je met de Canon app snel verbinding maken met je camera en foto’s rechtstreeks delen op al je platforms. Ik weet eigenlijk niet of er nog camera’s verkocht worden zonder wifi tegenwoordig, want ik vind het echt een must. Zeker in dit digitale tijdperk!

Conclusie

De Eos M200 is een ideaal cameraatje voor de persoon die graag een upgrade wil van zijn telefooncamera. De camera maakt mooie heldere beelden bij goed licht en met wat kleine aanpassingen zijn ook de beelden in lastige lichtomstandigheden alleszins bruikbaar. Voor camera + basislens betaal je op dit moment rond de € 555,- voor de Canon Eos M200. De extra telelens is nog eens € 299,-. Het is dan ook een compact camera waar je meer mee kunt doen dan de goedkopere instapmodellen.

Het grootste nadeel is dat er geen oculair op de camera zit. Dat maakt fotograferen in de zon erg lastig, maar gebruik je nu je telefoon dan ben je daar waarschijnlijk wel aan gewend.

Ondanks de beperkingen dus zeker een aanrader!

Review

Review Canon M200 systeemcamera

4/5

Fijne camera om mee op reis te gaan. Licht, handig in gebruik en de mogelijkheid om in raw te fotograferen

 • Rated 5 out of 5
  5
 • Rated 4 out of 5
  4
 • Rated 3 out of 5
  3

Pros

 • Fijne reiscamera
 • Redelijk betrouwbaar in low light
 • Makkelijk te verbinden met je telefoon

Cons

 • Ontbreken van een occulair

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.