Review olympus
50900
HomeReisfotografieReview Systeemcamera Olympus E-M10 III

Review Systeemcamera Olympus E-M10 III

Al heel lang was ik op zoek naar een lichtere camera om mee te nemen op stedenreizen of voor korte tussendoor trips. Ik probeerde er al best wel veel: van een ‘professionele’ compact camera tot de kleinste spiegelreflex die er is (Canon 100D – die inmiddels is opgevolgd door de Canon 250D ) tot gewoon mijn telefoon. Maar het was het allemaal nét niet helemaal. Althans niet wat ik ervan wil. Want uiteindelijk gaat het om jouw verwachtingen ten opzichte van wat je koopt nietwaar?

Systeemcamera

Naar een systeemcamera had ik al vaker gekeken. Ik heb regelmatig mensen in de workshop gehad met een systeemcamera en was wel gecharmeerd van de combinatie klein en licht met goede resultaten. Maar een goede systeemcamera is niet perse goedkoop dus het werd een afweging. Uiteindelijk heb ik alle camera’s die niet aan de verwachtingen voldeden verkocht en met het overgebleven geld heb ik de Olympus gekocht.

Ontstoken schouder

Eigenlijk kocht ik de Olympus als een soort van snelle noodactie want de dag voor ik naar Turkije zou gaan werd ik wakker met een schouder die niet meer wilde meewerken. Maar dan ook echt niet. Ik twijfelde zelfs even of ik wel mee moest gaan. Maar een reisje naar Turkije liet ik me ook niet zo eenvoudig door de neus boren. Na enig overleg met de organisator van de reis besloten om toch te gaan.

Mijn normale (zware) camera kon ik echter niet hanteren. Ik moest dus in allerijl een vervanging vinden.

In eerste instantie had ik mijn zinnen gezet op een Canon systeemcamera. Maar na een uitgebreid gesprek met de verkoopster bij Cameranu uiteindelijk toch voor de Olympus gekozen. En ben er blij mee! In Turkije had ik in eerste instantie alleen het standaard lensje van 14-42mm en dat voldeed prima maar voor de volgende reis naar Newcastle wilde ik toch wel iets meer opties. Ik kocht de 40-150mm erbij. Lichtsterk is dit lensje niet, maar de prijs is dan ook slechts € 199,-.

Review Olympus

Pluspunten

Wat zijn de pluspunten van de Olympus E-M10 III? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Licht en klein. Zeker als je de camera gebruikt met de standaard lens is het een klein cameraatje dat niet in je broekzak past maar wel in je handtas (mits niet te klein natuurlijk). Met de zoomlens erop is ie iets volumineuzer maar alsnog lekker licht en staat zeker in geen verhouding tot het gewicht van een spiegelreflex.
 • Raw fotografie is mogelijk
 • Er zit een app bij voor je mobiel en wifi dus gemaakte foto’s kun je meteen uploaden als je op reis bent. Let op dat je dan wel in jpg en raw fotografeert. Als je alleen in raw werkt doet de app het niet! Suf maar eer ik daar achter was…. Dat staat dus niet goed vermeld.
 • Makkelijk belichting aanpassen
 • Alle opties zijn op de camera aanwezig.
 • Meerdere lenzen zijn mogelijk
 • Benaderd scherptediepte het beste van alle camera’s die ik heb uitgeprobeerd
 • Foto’s zijn helder en scherp
 • Scherpstellen gaat makkelijk.
 • Je kunt behoorlijk close-up fotograferen met de standaard lens
 • Ook een pluspunt vind ik dat je minder opvallend bent als je aan het fotograferen bent. Soms schrikt zo’n groot apparaat behoorlijk af. Mensen vinden je minder ‘eng’ als je een kleine camera hebt… Ja echt…!

Minpunten

Uiteraard zitten er ook mindere kanten aan de camera. Of de punten hieronder voor jou gelden is helemaal afhankelijk van jouw manier van fotograferen. Wat vind je belangrijk en wat minder? Natuurlijk kan de camera niet wedijveren met mijn Canon EOS 5D mark IV. Dat is nu eenmaal een andere klasse. Dus ik heb puur gekeken of de foto’s bruikbaar zijn voor mijn blog, eventueel print en wat ik wel en niet prettig vind aan de camera

 • Contrast beheersing is soms lastig in de volle zon
 • Scherptediepte had voor mij nog wel wat vager gemogen
 • Het kantelscherm aan de achterkant was handiger geweest als je het ook om had kunnen draaien. Nu heb je er niet zoveel aan.
 • Zoals al genoemd vind ik de app handig maar níet handig is dat je in raw én jpg moet fotograferen (of alleen in jpg natuurlijk) om de app te kunnen gebruiken. Dat betekent dat ik naderhand alle jpg’s weer weg moet gooien.
 • ’s Avonds fotograferen is een uitdaging, maar dat is bij bijna alle camera’s zo. Wel zijn de beelden op hoge iso minder goed bruikbaar. Voor sfeerimpressie is het prima maar verwacht geen hoge kwaliteit.
Op iso 6400 behoorlijk wat ruis, maar als sfeerplaatje nog wel bruikbaar
 • Door het oculair kijken geeft een digitaal beeld dat een beetje trilt. Het is bruikbaar maar niet heel fijn om mee te werken. Wel fijn dat het er is. Veel systeemcamera’s hebben helemaal geen oculair meer maar alleen het scherm op de achterkant. En bij volle zon zie je daar echt niet veel op dus op zich een plus. De kwaliteit hiervan had wat beter gekund.
 • Rood overstraalt snel (zie hieronder) Andere felle kleuren gaan beter

De zoom van de 40-150 gaat niet heel soepel. Hij hapert een beetje bij het draaien aan de ring. De kwaliteit van de foto’s is echter prima.

Update: Helaas ging de 40-150mm al vrij snel stuk. De zoom werkte vanaf het begin stroef dus ik vermoed dat er al iets niet helemaal goed is. Jammer want de lens werkte verder prima.

Al met al vind ik het een prima camera voor het geld dat je ervoor neerlegt. Ik ben er in ieder geval erg blij mee en ga het zeker voor korte trips vaker gebruiken. Heerlijk om niet die zware camera mee te hoeven sjouwen!

Inmiddels is de Olympus E-M10 III vervangen voor de Olympus E-M10 IV.

Review Olympus
Review

Kleine en lichte reiscamera

4.3/5

De Olympus is een fijne reiscamera en is redelijk compleet. Met wat extra lenzen erbij kun je hier prima mee uit de voeten.

 • Rated 5 out of 5
  5
 • Rated 4 out of 5
  4
 • Rated 3 out of 5
  3
 • Rated 5 out of 5
  5

Pros

 • Makkelijk in gebruik
 • Heeft een bijbehorende app
 • Klein en licht

Cons

 • Kantelscherm kantelt niet echt
 • Hoge iso is minder helder
 • Contrastbeheersing in volle zon is wat minder
Olympus camera
Sale

De Olympus kopen?

Op zoek naar de ideale kleine reiscamera? Check hier de huidige prijzen en meer informatie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like