The lion rock, Sri Lanka
1300
HomeOm te zienSigiriya, the lion rock – Sri Lanka
AziëAzie

Sigiriya, the lion rock – Sri Lanka

The lion rock, Sri Lanka

Zwijgend ploeteren we door de brandende zon omhoog. Af en toe komen we een wandelaar tegen die weer op de terugweg is. We groeten in het voorbijgaan en gaan weer verder. Sigiriya, beter bekend onder de naam The Lion Rock, is een steile 200 meter hoog. Wil je de berg beklimmen (en het uitzicht is adembenemend dus zeker doen) dan is het aan te raden om – zoals wij deden – de rots in de vroege ochtend te lijf te gaan. Zelfs dan is de zon al moordend heet op de stukken waar je niet in de schaduw kunt lopen.

20040430 035 Lionrock

Sigiriya is een van de best bewaarde voorbeelden van vroege bouwkunst. Koning Kasyapa koos de rots uit om een fort op te laten bouwen. En geloof me dat we menig keer tijdens de klim omhoog ons hebben afgevraagd hoe ze dat in vredesnaam in het jaar 477 (ongeveer) voor elkaar hebben gekregen!

Sigiriya werd voor het eerst ontdekt door Jonathan Forbes in 1831, maar het duurde nog tot 1982 voor de regering echt begon met het archeologische werk aan de rots.  Op kleine schaal werd er al wat werk gedaan in 1890.

Als je kijkt op de foto hierboven dan zie je nog net de poot van de leeuw die uit de rots steekt (ongeveer waar de mensen zitten, links van het midden) De leeuwenkop heeft de weersomstandigheden niet overleefd en is al lange tijd ingestort. Maar je begrijpt dat de naam Lionrock afkomstig is van de leeuw.

20040430 040 Sigiriya

De top van de rots is plat en dat is waar het paleis van koning Kashyapa in de 5e eeuw werd gebouw. De rots bestond overigens uit meerder onderdelen; het bovenste paleis op de rots, een plateau in het midden waar de leeuwenpoort was en daaronder de lagere paleizen met de tuinen en muren om het paleis te beschermen.

Als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je goed zien waar de watertuinen lagen.

20040430 044 Monnik
20040430 042 Uitzichtje

Een grappig detail is dat de video van Duran duran van Save a prayer gedeeltelijk is opgenomen op de Lions Rock. En sowieso geheel in Sri Lanka. Leuk om te zien. De video is van 1982 dus echt al wel een oudje! Dat was in de tijd voor de drones…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like