Riga markt 1 van 2 1
2400
HomeStedenreisRiga
EuropaEuropa

Riga

klassiek Riga (2 van 3)

Dé citytrip verrassing van vorig jaar was toch wel Riga, hoofdstad van Letland. Ik houd van steden die niet alleen een rijke eetcultuur hebben, maar ook een rijke geschiedenis. En van beiden heeft Riga genoeg. Op iets meer dan twee uur vliegen van Amsterdam vind je intrigerend Riga: een middelgrote stad met genoeg OV-opties in het geval je het lopen zat bent. Maar trek vooral wél je wandelschoenen aan: vooral in het centrum zijn de straten geplaveid met keien en het is de gewoonste zaak van de wereld om je nette schoenen in een tas mee te nemen zodat je er in een restaurant toch netjes bij zit. Riga is een walhalla voor foodies. Of je nu een dikke portemonnee hebt of juist een heel dunne: er is voor ieder wat wils en voor ieder budget wat wils. In 2017 is Riga gastronomische hoofdstad van Europa én van 24 tot 28 mei vindt het Letse Bierfeest plaats. Me dunkt dat dat genoeg redenen zijn voor een bezoekje aan die vriendelijke Baltische staat.

Van klassiek…

Riga’s oude stadscentrum is een autoluw centrum met kleine straatjes waar je heerlijk door kunt dwalen. Je vindt er mooie oude panden, heel veel horeca en veel souvenirwinkels. Ik raad je aan een plattegrond te halen bij de VVV (Rātslaukums 6) want anders blijf je rondjes lopen. En ja, ik spreek uit ervaring. 🙂

Noordwaarts, aan de andere kant van het Esplanade park vind je de leuke winkelstraten rondom de Terbatas iela. Kijk goed om je heen naar de mooie gebouwen, veel in Art Deco stijl.

Afdwalend naar het zuiden, richting de rivier, vind je de karakteristieke gebouwen van Riga’s grote overdekte markt. Leuk om hier rond te struinen en je te vergapen aan alle levensmiddelen. Rondom de markt staan kleine kraampjes waar werkelijk van alles en nog wat verkocht wordt. Let op: foto’s nemen wordt zowel binnen als buiten niet op prijs gesteld.

Riga - markt (1 van 2)
Riga - markt (2 van 2)

Mijn favoriete horeca in het Riga’s old town:

Parunāsim, Mazā Pils iela 4
In het mooiste straatje van Riga zit ’the most romantic cafe in Riga’s old town’. En romantisch is het: superknus met veel donkere hoekjes waar je ongestoord in de ogen van je partner kunt wegdromen. De ultieme plek als je met je partner op citytrip bent om wat ‘quality time’ aan elkaar te besteden! 😉 Maar kijk vooral ook even naar het indrukwekkende aanbod taartjes. Sorry partner, ik moet eerst even in dit taartje wegdromen!

Bangbang shop and coffee, Kalēju iela 20

Koffie en schoenen. Heel veel schoenen. Ik houd van koffie. En van schoenen. Need I say more…

Riga - Bang Bang Coffee - koffie sneakers (1 van 1)

Lido, diverse vestigingen

Lido is een soort kruising van La Place en een buurtrestaurant. Fast food in de vorm van een uitgebreid aanbod aan heel betaalbare gerechten die je uit bakken op je bord schept en bij een centrale kassa afrekent. Prima eten voor een meer dan prima prijs en druk bezocht door de Letten.

Street Fries Kitchen, Vāgnera 18

Ooit gestart als kleine straat kiosk, nu een kleine bistro met een gigantisch aanbod aan pannenkoeken (schijnt he-le-maal hip te zijn in Riga) en hamburgers. En bier. En enorme desserts. Ik at er voor het eerst in mijn leven patat met gesmolten kaas. Lekkerrrrrrr!

3 Pavari, Torņa iela 4

Dit restaurant is een van de toprestaurants in Letland (en naar onze maatstaven toch heel betaalbaar met hoofdgerechten van gemiddeld 20 euro….), in 2011 opgericht door twee beroemde chefs en nu gerund door 27-jarig wonderkind Arturs Trinkus. “Cooking = biology, art, geography, history, chemistry, politics, fashion…”. Er wordt gewerkt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten, er wordt slow cooked, eten wordt verheven tot kunst. Niet in woorden uit te drukken, dit moet je proeven.

Riga - 3 Pavari diner (1 van 1)

….naar hip…

Riga heeft ook een andere kant: een heel hippe. Het deel waar de stad van verwaarlozing gered wordt door hipsters ligt ten noordoosten van het klassieke centrum en wordt gevormd door het gebied rondom Miera iela en Aristida Briāna iela. Ga hier aan einde van de middag naar toe, dan kun je van koffie naar bier en nog meer bier zwalken.

Riga - Miera iela (1 van 1)
hip Riga (1 van 1)

Rocket Bean Roastery, Miera iela 29

Je loopt vanuit het oude stadscentrum de lange, lange Miera iela af en net als je denkt dat hier niets te vinden is, doemt daar als een oase Rocket Bean Roastery op: dé koffiebranderij van Riga. Hip, maar met veel kennis en kunde. Met supermooi interieur en ik-eet-mijn-vingers-erbij-op-lekkers voor bij die heel, heel goede koffie.

Riga - Rocket Bean Roastery - koffie (1 van 2)

Walters & Grapa bar, Miera iela 19

De craft beer brouwerijen schieten ook in Riga als paddenstoelen uit de grond. Bij Walters & Grapa kun je veel van deze biertjes proeven en als enigen tappen ze biertjes uit Litouwen. Heb je ook een beetje van die Baltische staat geproefd. 😉

Valmiermuiža, Aristida Briāna iela 9a

Dit restaurant doet aan food-beer pairing. En hoe! Chef Dzintars Kristovskis is een stille, grote, flink getatoeëerde man uit wiens keuken de meest verfijnde gerechten tevoorschijn komen. Hij kookt zoveel mogelijk seizoensgebonden met lokale producten. Bij iedere gang wordt een bijpassend biertje geserveerd. Heel bijzonder en bijzonder lekker.

Riga - Valmiermuiža bier restaurant (1 van 1)

…en landelijk.

Ben je het stedelijke zat, dan vind je op een uurtje rijden van Riga twee interessante plekken. Iedere eerste en derde zondag van de maand vind je in Plācis aan snelweg A3 op een eeuwenoude plek Straupe’s slow food markt waar kleine lokale, biologische boeren hun producten aanbieden. Je vindt er naast ‘gewone’ fruit en groenten bijvoorbeeld hennepboter, ingemaakte dennenappels, in een 100-jaar oude oven gebakken boerenbrood. Check de website voor marktdata.

Riga - dessert (1 van 1)
Riga - Straupe boerenmarkt (1 van 1)
Riga - Straupe boerenmarkt2 (1 van 1)

Ook aan de A3 ligt Rāmkalni. In de winter een kleine skihelling, in de zomer een mooi wandel- en watersportgebied. Loop vooral even hun shop binnen: op slechts enkele vierkante meters vind je rijen en rijen lokale lekkernijen.

Deze citytrip werd verzorgd door LIAA (Investment and Development Agency of Latvia).

Alexandra gaat voor Simone’s Kitchen regelmatig op pad.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like