Uit in eigen land: Apenheul

Doodshoofdaapjes in de Apenheul | papertravels.nl

Nog niet zo lang geleden las ik op het blog van Reisgenie over de Biesbosch; een van die prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. En ik realiseerde me dat ik daar nog niet geweest ben. En zo zijn er nog wel meer mooie plekjes in Nederland die ik nog niet van dichtbij bekeken heb. En natuurlijk is het leuk om ver weg te gaan en mijn motto is altijd dat je zo ver mogelijk weg moet gaan nu het nog kan. Maar dat wil niet zeggen dat we de mooie plekjes in ons eigen land moeten vergeten. Dus…. een nieuwe serie; uit in eigen land.

20100519-_MG_8779

En dat kan van alles zijn; toffe restaurantjes, fijne uitjes, parken of wat ik dan ook tegen kom in good old Holland.

En om dan maar te beginnen met een van mijn favorieten; de Apenheul.

De apenheul bestaat al een tijdje en ik kom er nog steeds met regelmaat. Niet in het weekend en niet tijdens een schoolvakantie, maar ga op een doordeweekse dag als de rest van Nederland hard aan het werk is, en het is een genot om op je gemak door het park te slenteren. Lekker lang blijven hangen in het Madagaskar gedeelte (ik ben gek op lemuren!) en je verbazen over de doodshoofdaapjes en hoe brutaal ze zijn.

Munching on the leaves

Sinds een paar jaar hebben ze de aapjes afgeleerd om op mensen te klimmen. Blijkbaar is er ooit iemand gebeten en vervolgens hebben ze tijden lang met een plantenspuit rond gelopen. Het is gelukt, de aapjes komen niet zo snel meer bij je in de buurt.

Neem zo min mogelijk mee als je naar de Apenheul gaat of huur in ieder geval een apentas. Deze wordt met allerlei clips dichtgemaakt zodat de apen het niet open kunnen maken. Geen petjes of een zonnebril op je hoofd. Nu draag ik een gewone bril, maar ik doe voor de zekerheid altijd mijn contactlenzen in als ik naar de apenheul ga. Haha.. Better be safe than sorry!

Een van de redenen dat ik het zo leuk vind is natuurlijk het feit dat je heel goed foto’s kunt maken van de aapjes zonder dat het meteen duidelijk is dat je in een dierentuin bent. Geen hek te bekennen en de apen kunnen zich redelijk vrij door het park bewegen. Het is alsnog wel een aanrader om een flinke telelens mee te nemen, want de doodshoofd aapjes (mijn favoriete onderwerp) zijn niet zo heel groot, dus om ze beeldvullend neer te zetten is een beetje telezoom wel handig.

Chimpansees | papertravels.nl

Een flink aantal van mijn foto’s van de aapjes zijn te koop via diverse stockagentschappen en tot mijn grote verrassing liep ik op gegeven moment tegen een levensgrote foto aan die ik zelf had genomen. In de Apenheul… Haha.. Ik moest wel drie keer kijken, maar het was hem echt. (je krijgt meestal niet te horen waar een foto wordt gebruikt dus als je er tegenaan loopt is dat meestal puur toeval)

Doosdhoofdaapje, Apenheul | papertravels.nl
Deze hing mega groot in de Apenheul!

Ik keek net even op de website en daar wordt ie dus nog steeds gebruikt! Kijk maar! 🙂

Screenshot 2015-06-13 14.13.52

Hoe dan ook; ik vind de Apenheul echt leuk. Ik zag net ook dat er een druktemeter op de site is. Kun je op een makkelijke manier zien hoe druk het is op het moment dat je wilt gaan. Nogmaals… door de week is een aanrader!

Apenheul – Apeldoorn

Apenheul is van 30 maart tot en met 1 november 2015 dagelijks geopend
van 10.00 tot 17.00 uur. Van 18 juli tot en met 23 augustus zijn ze open van 9.30 tot 18.30 uur. Het doodshoofdapenbos en het berberapengebied gaan een uur voor sluitingstijd dicht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis mijn reisfotografie tips!!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels en ontvang mijn mini ebook met reisfotografietips gratis!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit
Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments
Written by Simone van den Berg