HomeStedenreisVenetië – de magie van een oude stad
ItalieItalie

Venetië – de magie van een oude stad

Venetie

Venetië

Naar Venetië gaan zat al jaren in de planning. Maar altijd kwam er wel iets tussen. Of het was niet het goede seizoen, of het was er te warm, te druk of te nat. Er was elke keer wel een reden om niet te gaan. Of het nou de goede redenen waren of niet; feit is dat ik er tot voor kort nog nooit was geweest.

Venetie

Dit keer echter besloten Hermin en ik om spontaan gewoon te gaan. We besloten op dinsdag om met de auto op donderdag naar Venetië te rijden. Vanaf Lugano, waar Hermin woont, is dat ongeveer een vier uur rijden. Dat is goed te doen.

Met de auto naar Venetië

Natuurlijk kun je niet met de auto in Venetië zelf komen. Een stad die geen wegen heeft.

We twijfelden een beetje of we met de auto of met de trein zouden gaan maar de auto won het om praktische redenen. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Er zijn een aantal manieren om Venetië met de auto te bereiken. Je kunt je auto parkeren op het vaste land. Daar zijn een aantal garages die daarop ingericht zijn.

Tronchetta

Wij kozen ervoor om te parkeren bij Tronchetta een enorme parkeergarage die op het eiland zelf ligt. Je rijdt over de brug en dan ben je er al. Er was ons verteld dat er altijd wel een parkeerplek te vinden is op Tronchetta. Of dat zo is kan ik je niet vertellen. Bij het net bekijken van de website zag ik dat er nul plekken beschikbaar waren. Dus misschien handig om even te checken wat de alternatieven zijn. Wij hadden geen moeite met een plek vinden.

De kosten voor het parkeren zijn – op dit moment in 2022 – € 22,- per dag. Voor een dergelijke garage niet duur. Wij waren voor twee dagen Venetië €44,- kwijt.

Watertaxi

Vanaf Tronchetta namen we de watertaxi naar ons hotel. Dat was niet goedkoop, maar liefst € 80,- voor een ritje van ongeveer 15 minuten. Het was ons aangeraden door ons hotel. Ik vermoed dat die een overeenkomst hebben met de watertaxi. En het was op zich goed geregeld maar op de terugweg zijn we met de busboot gegaan. Dat kost in totaal € 15,- voor twee personen. Stuk voordeliger en hoewel het iets langer duurt en de boten altijd bomvol zitten is het een prima vervoersmiddel.

Eenmaal in Venetië is het ook een handig vervoersmiddel. Hoewel de stad niet heel groot is en je alles wel met de benenwagen kunt bereiken, is het soms fijn als je even niet hoeft te lopen.

Hotel

We sliepen in hotel Corte Barozzi. Dat ligt op korte loopafstand van het San Marcoplein en is dus centraal en relatief betaalbaar. Ik zeg relatief want alles in Venetie is duurder dan in de rest van Italië. Dat geldt zeker voor de hotels.

Corte Barozzi is een prima hotel, maar op zich niet heel bijzonder. Er staat in de omschrijving met uitzicht op de gracht maar daar zie je vanaf je kamer (wij zaten op de 3e verdieping) bijster weinig van. Maar nogmaals, een prima keuze als je op zoek bent naar een hotel in Venetië.

Check ook even de post van Nathalie met nog veel meer betaalbare (en minder betaalbare) hotelopties.

Gondel

Je struikelt in Venetië over de gondels. Daar kun je natuurlijk niet omheen. Wil je een rondvaart in een gondel maken dan moet je wel flink in de buidel tasten. De prijzen beginnen vanaf € 80,- voor een half uurtje. Wij betaalden € 120,- voor 45 minuten. Bij de €80,- optie ging je niet de kleine grachtjes in. En juist die zijn zo leuk natuurlijk.

Met de gondel door Venetie

Is het de moeite waard? Mwah, het is best leuk en we hadden er zeker geen spijt van, maar het is een hoop geld voor iets wat je vanaf alle bruggetjes eigenlijk net zo goed ziet. Misschien zelfs nog wel beter. Het is wel iets wat erbij hoort als je naar Venetië gaat dus in dat opzicht zeg ik doen!

Eten in Venetië

Uit eten in Venetië hoeft niet perse mega duur te zijn. Ja de prijzen liggen alsnog wel hoger dan in Italië in het algemeen maar als je zorgt dat je uit de buurt van het San Marco plein en uit de buurt van de Rialto brug blijft dan is het wel te doen. Vooral in de kleine zijstraatjes kun je echt wel prima eten voor een normale prijs.

Goedkoop is het niet, maar ook niet zo duur als je misschien verwacht. Vergis je ook niet in de koffieprijzen. Wij dronken ergens een bak koffie en moesten vervolgens € 20,- afrekenen. De prijzen voor die koffie variëren ook nogal. Van tevoren even informeren doet al wonderen. Plus tja, je bent natuurlijk wel een toerist dus dat is makkelijk om even wat meer te rekenen.

Magisch mooi

Al met al vond ik Venetië magisch mooi en ik ben blij dat ik er ben geweest in een periode dat er minder toeristen zijn dan normaal. Ik vond het op sommige plekken echt al druk genoeg, maar dan met name in de toeristische plekken zoals bij de Rialtobrug en in de winkel hoofdstraat. Maar ga je daar vandaan dan kom je al snel op rustiger plekken dus lekker dwalen door de stad is een prima manier om de grote meutes te ontwijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.