Alleen op reis vrouw die foto's maakt
2700
HomeAlgemeenSolo op reis10 tips om alleen op reis te gaan

10 tips om alleen op reis te gaan

Lachende vrouwelijke reiziger alleen op reis

Alleen op reis

De planning was dat ik in september voor een heerlijke 10 dagen naar Bali zou gaan. Mijn eerste soloreis als single. Maar ja zoals we inmiddels allemaal wel weten was er een nasty virus dat roet in het eten gooide. Dus mijn reis ging niet door. En wanneer het wel doorgaat is nog maar de vraag.

Maar goed, alle tijd om eens na te denken hoe het is om alleen op reis te gaan. Wat zijn de dingen waar je rekening mee moet houden en welke bestemmingen zijn bij uitstek geschikt voor solo vrouwelijk reizigers. Ik ben in de afgelopen jaren al regelmatig alleen op reis gegaan en heb een paar tips voor je verzameld.

Tien tips voor als je alleen op reis gaat.

Bestemming

Ga je voor het eerst alleen op reis dan is het misschien handig om niet meteen de meest uitdagende reis te kiezen. Ga voor een veilige keuze. Eentje waar je het liefst een beetje van de taal spreekt en in geval van nood makkelijk hulp kunt krijgen. Dat wil niet zeggen dat je meteen moet kiezen voor de easy option. Er zijn andere mogelijkheden dan je vervelen in een all inclusive resort. 🙂

Alleen op reis vrouw die foto's maakt

Leer wat woordjes in de lokale taal

Natuurlijk is het handig om wat woorden en zinnen in de lokale taal te kennen. Handig als je kunt vragen waar het dichtsbijzijnde toilet is of waar je lekker kunt eten of goed kunt slapen. Google translate is ook handig mits je bereik hebt natuurlijk.

Connect met de locals

Die paar woordjes helpen natuurlijk enorm om alvast een beetje contact te leggen met de lokale bevolking. Over het algemeen wordt het gewaardeerd als je moeite doet om de basics te kennen.

Verblijf in een plek waar het makkelijk is om contact te leggen

Verstop je jezelf in een anonieme grote hotelketen dan is de kans groot dat je niemand hebt om mee te praten als je alleen op reis bent. Prima als je daarvoor kiest, maar contact maken met andere reizigers is natuurlijk wel een gedeelte van de pret. In een hostel of een B&B is het veel makkelijker om een praatje te maken.

Boek een dagtrip

Een van de beste manieren om in contact te komen met anderen is via het boeken van een dagtrip. Je brengt de dag door met andere mensen en wellicht zit er iemand bij die leuk genoeg is om een dag mee op te trekken na de tour. Want alleen op reis is leuk maar je wilt niet eenzaam op reis. Toch?

Alleen op reis

Ga ’s middags uit eten

Wil je uit eten in een fancy restaurant als je alleen op reis bent, maar heb je geen zin in de romantische taferelen van stelletjes in de avond? Boek dan een uitgebreide lunch. Het is goedkoper en wat minder kans op een romantische setting. Beter om foto’s te maken ook.

Neem een boek mee

Vind je het lastig om alleen te eten? Neem dan een boek mee naar het restaurant. Het laat bovendien ook zien aan andere reizigers dat je alleen op reis bent en zorgt er wellicht voor dat je meer aanspraak hebt. Wil je gewoon genieten van je eigen gezelschap, dan kan dat natuurlijk ook. Met of zonder boek. Lees ook dit (Engelstalige) artikel over alleen eten op reis.

Neem niet teveel bagage mee

Het laatste wat je wilt als je alleen op reis bent is om oneindig te lopen zeulen met teveel bagage. Maak het jezelf makkelijk en neem een tas mee op wieltjes of een rugzak. Een kleine koffer is ook prima. Je bent straks blij als je niet loopt te sjouwen.

Boek een groepsreis

Een gegarandeerde manier om veel mensen op reis te ontmoeten is een groepsreis boeken. Op die manier weet je zeker dat je aanspraak hebt, je hoeft niet zelf van alles en nog wat te regelen en je kunt je ook terugtrekken als je dat wilt. Ik schreef al eens eerder een artikel over de voor- en nadelen van een groepsreis.

Alleen op reis en het nachtleven

Persoonlijk vind ik dit een van de lastigste dingen. Ga ik alleen op stap ’s avonds in een onbekende stad? Maar het kan wel een van de leukste momenten van de dag zijn dus laat je niet tegenhouden omdat je alleen reist. Check in ieder geval van tevoren bij je hotel of B&B of het veilig is voor een vrouw alleen op straat. De locals hebben meestal wel een idee wat wijsheid is. Zorg dat je transport geregeld is. Een taxi is het meest veilige alternatief als je laat op de avond weer naar je verblijf terug moet. Laat je hotel weten waar je waarschijnlijk bent. En drink niet teveel. Als je stomdronken bent wordt het heel ingewikkeld om veilig thuis te komen.

Alleen op reis in Dubai

Boek een workshop!

Bonus tip: een geweldige manier om alleen op reis te gaan is om een workshop te boeken. Zo heb ik al workshops foodfotografie gevolgd in Dubai, in Londen en in Duitsland. Perfect om alleen te reizen en toch samen te zijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like