Lekkerste gerechten van Ierland
400
HomeFoodZes keer culinaire inspiratie uit Ierland
IerlandIerland

Zes keer culinaire inspiratie uit Ierland

Ierland en lekker uit eten

Nee, ik ben niet van plan om heel binnenkort naar Ierland te gaan of uberhaupt ergens heen. Niet omdat ik niet wil, maar nou ja, we weten allemaal wel hoe de vork in de steel zit.

Ik mis het reizen. Of meer nog dan het reizen mis ik het idee dat ik vandaag, morgen of wanneer ik maar wil in de auto kan hoppen of een vliegtuig kan nemen naar een onbekende bestemming. Zou die tijd ooit weer terug komen?

De zes lekkerste gerechten uit Ierland. Born and braised

Op reis vanuit huis

Dat hoop ik natuurlijk wel van harte en om vast een beetje in de stemming te komen ga ik weer zo nu en dan een reisblog posten. Niet altijd omdat ik zelf weg ben geweest maar wel een lekkere inspiratie voor – hopelijk – toekomstige reizen.

Favoriet Ierland

Het kan haast niet als een verrassing komen dat ik Ierland hoog op mijn lijstje van favoriete landen heb staan. Het is a. dichtbij, b. prachtig en c. je kunt er heerlijk eten. En daar gaat deze post over.

Zes van de lekkerste gerechten uit Ierland

Ik begin dan maar met twee van mijn favorieten: Iers aardappelbrood en sodabrood. Beiden super eenvoudig om te maken en iets wat je gegarandeerd te eten krijgt als je in Ierland op reis bent.

Born & Braised

Dit is een gerecht wat uitgeroepen is tot het meest typische gerecht van Noord-Ierland. ‘Born and braised’ een schotel van Noord-Iers rund wat traditioneel wordt opgediend met rode bietjes en beenmerg-gremolata. Ok toegegeven: ik heb iets tegen beenmerg. De structuur vind ik niet zo prettig, maar de rest van het gerecht klinkt echt heerlijk. Wil je het maken? het (engelstalige) recept kun je hier vinden.

Lobster lawyer

Niet geheel verrassend kun je in Ierland ook heel goed vis & zeevruchten eten. Van de lekkerste oesters tot de mooiste kreeften. Dit recept van chef-kok Aidan MacManus van de King Sitric in Howth, is eenvoudig maar daarom niet minder lekker. Het recept kun je hier bekijken. O en als je dan toch bezig bent moet je eigenlijk ook even het verhaal lezen van die keer dat Ellen en ik gingen vissen… en nog wat vingen ook!

Ierse culnaire inspiratie 1

Op de lijst van de lekkerste gerechten uit Ierland mag natuurlijk ook de steak en ale pie niet ontbreken. Ik weet niet helemaal waarom Tom hem Schots noemt, maar goed dat vergeten we voor het gemak gewoon even. Gewoon maken deze!

Rabarber brood- en boterpudding

Deze ken ik nog niet maar als echte liefhebber van broodpudding vond ik dat het niet mocht ontbreken in de lijst met de lekkerste gerechten uit ierland. Bovendien ben ik groot rabarberfan. Jammer dat het seizoen alweer voorbij is maar deze ga ik zeker volgend jaar proberen!

Kun je dus dit jaar niet naar Ierland, dan kun je alvast beginnen met het maken van een van deze typisch Ierse gerechten! Om vast in de stemming te komen of gewoon omdat het kan. Laat je me weten wat je ervan vindt?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like