alleen reizen door sandra
41100
HomeAlgemeenSolo op reisAlleen reizen door Sandra van Awaywego

Alleen reizen door Sandra van Awaywego

Hoi! Ik ben Sandra van Awaywego, een blog voor actieve reizigers. Zo’n 10 jaar geleden vertrok ik uit Nederland om solo op reis te gaan. In die jaren heb ik veel gezien van de wereld, vier jaar lang op het Caribische eiland St. Maarten gewoond en inmiddels werk ik op superjachten. Op reis zoek ik de natuur op, duik ik graag, vind ik een lichte cultuurschok tof en geniet ik van de vrijheid die reizen me geeft. In dit artikel vertel ik je alles over mijn ervaring met solo reizen en hoop ik je natuurlijk zo enthousiast te maken, dat je ook een keer alleen gaat reizen.

Alleen reizen sandra

Reizen met een doel

Met mijn ouders en mijn zus heb ik de mooiste reizen gemaakt. Het reisvirus had mij dus al vroeg te pakken en heeft me tot de dag van vandaag, niet meer losgelaten. Tijdens de middelbare school en de Pabo heb ik meegedaan aan verschillende uitwisselingen en ben ik alleen naar Spanje toegegaan om Spaanse les te volgen. Als je nog twijfelt of alleen reizen wel iets voor jou is, is naar een land toegaan met een doel, wel een goede manier om daar achter te komen. Tijdens de Spaanse lessen zit je met een groepje in de klas, er worden activiteiten georganiseerd en je deelt een appartementje. Echt alleen ben je daarom ook bijna niet. En een deel van je dag is al vol gepland, waardoor  je daar niet mee bezig hoeft te zijn.

Alleen op reis door Sandra

Andere voorbeelden van reizen met een doel die ik gedaan heb zijn het doen van vrijwilligerswerk, duiken, op surfkamp gaan (ik bakte er weinig van…), yogalessen volgen of naar Thailand toegaan voor Muay Thai lessen.

Alles komt goed

Omdat ik met mijn ouders veel naar Azië toe ben gereisd, besloot ik om na mijn Spanje avonturen naar Azië toe te gaan. Na het afronden van de Pabo heb ik even gewerkt, om zo voldoende geld te hebben om te gaan backpacken. Ik begon met een paar dagen Hongkong en leerde daar al meteen mijn eerste belangrijke les. Alles komt uiteindelijk goed…

De handigste reisitems, praktische kleding, mijn duikmasker en nieuwe wandelschoenen. Mijn backpack was zorgvuldig ingepakt en klaar voor 6 maanden backpacken. Met gezonde zenuwen, zo alleen in Hongkong, stond ik na mijn vlucht te wachten op mijn backpack. Ik kon lang wachten, want mijn backpack? Die was niet aangekomen. De drie dagen in Hongkong heb ik dat gelukkig van mij af kunnen zetten en door rond te lopen in het zelfde setje kleren kon ik meteen goed wennen aan mijn nieuwe status als backpacker. En het kwam goed, want toen ik weer op het vliegveld kwam voor mijn vlucht naar Bangkok, was mijn backpack net aangekomen.

Alleen op reis door Sandra

Is alleen reizen niet eenzaam?

Van te voren had ik mij hier wel een beetje druk om gemaakt. Zou het niet eenzaam zijn, dat alleen reizen? In Hongkong genoot ik enorm, maar andere reizigers had ik nog niet ontmoet. Gelukkig kwam dat in Thailand meteen goed. Daar ontmoette ik veel mensen en in het volgende land Laos, ontmoette ik zelfs twee meisjes met wie ik het hele land door zou reizen. Want echt veel alleen zijn, dat ben je eigenlijk niet als je alleen reist.

Alleen reizen Sandra

Er zijn namelijk veel meer mensen die alleen reizen. Omdat je allemaal aan het reizen bent, heb je altijd een gezamenlijk gespreksonderwerp. Soms zul je met iemand alleen een keer samen gaan eten, terwijl ik ook samen met een Oostenrijks meisje 2 maanden samen heb gereisd. De meeste andere reizigers ontmoette ik in de hostels waar ik sliep, in de bus en tijdens excursies en activiteiten. Ik ben niet iemand die op een feestje meteen 10 nieuwe vrienden maakt en het hoogste woord voert. Liever blijf ik op de achtergrond. Toch lukte het mij overal om leuke mensen te leren kennen tijdens het reizen!

Ook al heb je vaak mensen om je heen, ik heb me echt wel eens eenzaam gevoeld. Zeker als je naar landen of plekken gaat met minder reizigers of liever niet altijd in hostels slaapt. Gelukkig kan ik goed tegen alleen zijn, want ook de minder toeristische gebieden vind ik tof om te bezoeken. En als je daarna weer naar een populairdere plek gaat, kom je vanzelf wel weer andere reizigers tegen. 

Waar ben ik allemaal al solo naar toe geweest?

De eerste keer dat ik alleen ging reizen voor langere tijd was naar Zuidoost-Azië. Het is daar in de meeste landen enorm makkelijk om andere reizigers te leren kennen. Alleen in Myanmar vond ik dat wat moeilijker. Er waren weinig echte hostels en bijna geen excursies.

In Zuid-Amerika ben ik begonnen in Colombia en vervolgens via Rio het continent weer uitgevlogen. Ook daar heb ik veel leuke mensen leren kennen. De backpackers in Zuid-Amerika zijn over het algemeen wat ouder dan in Zuidoost-Azië. En de hostels zijn er prachtig.

Twee jaar geleden reisde ik voor een maand door Vietnam. Mijn vriend was nog aan het werk op een jacht en daarna zouden we samen door de Filipijnen gaan reizen. Eigenlijk was ik bang dat ik inmiddels ‘te oud’ (34 toen) zou zijn om alleen te backpacken. Dat viel gelukkig alleszins mee. Je hebt in ieder geval één ding gemeen en dat is reizen. En zeker in het noorden van Vietnam waren de reizigers niet zo jong.

Is alleen reizen niet gevaarlijk?

Nee, alleen reizen is niet gevaarlijk. Natuurlijk kun je altijd pech hebben, maar dat kun je als je samen reist ook hebben. Vertrouw op je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Als je iemand of een situatie niet vertrouwt, loop dan gewoon weg. En ga je ’s avonds met reisvrienden uit? Zorg er dan voor dat je genoeg geld hebt om alleen thuis te komen en drink niet te veel.

Waar je helaas mee te maken krijgt als je als vrouw alleen gaat reizen, is ongewenste aandacht. Daar ontkom je niet aan. Misschien de beste tip die ik je hiervoor kan geven is duidelijk zijn. Wees duidelijk met het aangeven van je grenzen en doe dit ook op tijd.  Tijdens een busreis kwam het been van de man naast mij steeds tegen mijn been aan. Ik voelde mij ongemakkelijk, maar dacht dat hij het misschien niet doorhad. Totdat hij met zijn been tegen die van mij aan begon te wrijven. Toen heb ik hem gevraagd om ermee te stoppen. Na dus heel lang ongemakkelijk op mijn stoel te hebben gezeten.

Dat overkwam mij niet nog een keer. Dus toen tijdens een andere busreis in India een local tegen mij op kwam rijden (echt letterlijk), gooide ik daar even wat Nederlandse vloekwoorden tegenaan, waardoor hij de bus uitvloog. Hij begreep er misschien niets van, maar duidelijker had ik niet kunnen zijn.  

Alleen reizen door Sandra

Wat vind ik het leukste aan alleen reizen

Het fijnste aan alleen reizen vind ik het gevoel van vrijheid. Dat je helemaal zelf je dag in kunt plannen en geen compromissen hoeft te sluiten. Niet over wat en hoe laat je gaat eten, maar ook niet over wat je die dag gaat doen of wat je volgende bestemming wordt. Ook je zelfvertrouwen krijgt een boost. Je moet alles namelijk alleen regelen. Zelf het openbaar vervoer naar de volgende bestemming regelen en zelf ervoor zorgen dat de taxichauffeur je niet oplicht.

Wat vind ik het minst leuk aan alleen reizen?

Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen tijdens mijn solo reizen. Maar ondanks dat je beloofd elkaar op te zoeken zodra jullie beide weer ‘thuis’ zijn, zie je elkaar vaak na het reizen niet meer. Eenmaal thuis vind iedereen het echt wel leuk om de eerste tien foto’s van je reis te zien en een paar verhalen te horen. Veel dingen in Nederland roepen herinneringen op aan mijn reizen. Maar mijn ‘toen ik in… was’ verhalen is iedereen inmiddels wel een beetje zat. En dat vind ik meteen het minst leuke aan alleen reizen, je hebt niemand om je herinneringen mee op te halen. Niemand die echt weet wat je ervaren hebt. Gelukkig reis ik voor mezelf en kan ik nu dankzij mijn reisblog evengoed nog al mijn verhalen kwijt!

Alleen reizen

Tips voor als je alleen op reis gaat

  • Zeker als je alleen op reis gaat, is het belangrijk dat je je geld en bankkaarten verspreid. Stop niet alles op één plek, want als er iets mee gebeurt, ben je alles kwijt. Ik reisde vooral in Zuid-Amerika altijd met een money belt onder mijn kleding. En vrouwen hebben met hun bh, meteen een goede verstopplek te pakken.
  • Mail al je belangrijke documenten naar jezelf en naar één ander persoon die je vertrouwt. Zaken als je paspoort, zorgverzekering en je rijbewijs.
  • Vraag je hostel hoe veilig de omgeving is, als je twijfelt. Ik deed dit vaak in Zuid-Amerika in de wat grotere steden.
  • Plan voor de eerste dagen je accommodatie. Maar plan daarna niet teveel. Laat het allemaal maar op je af komen.  
  • Neem niet teveel mee, want er is niemand die je kan helpen dragen.
  • Geniet ervan en wees trots op jezelf! Dit doe je toch maar mooi!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like