duurzaam reizen walvissen spotten
59300
HomeOm te doenDuurzaam reizen op Tenerife
SpanjeSpanje

Duurzaam reizen op Tenerife

Duurzaam reizen is al een tijdje populairder aan het worden en de recente pandemie heeft dat alleen maar nog populairder gemaakt. Met goede reden ook want het milieu is belangrijk. Natuurlijk probeer ik daar wel naar te kijken als ik op reis ga. Ik vind het af en toe wel lastig maar ook als je wel dat vliegtuig in stapt zijn er manieren om toch te kijken hoe je zo duurzaam mogelijk op reis kunt gaan.

Omdat ik natuurlijk net terug ben van Tenerife leek het me een goed idee om te kijken wat de duurzaamheidsinitiaven zijn op dit populaire eiland. Wat kun jij als vakantieganger doen om zo verantwoord mogelijk te genieten van alles wat dit eiland te bieden heeft.

Walvissen spotten

Dit had ik dus echt heel graag willen doen want walvissen spotten lijkt me echt magisch. Maar wat ik niet wist is dat een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa.

duurzaam reizen walvissen spotten
Credits: Turismo de Tenerife

Deze sites zijn duurzame plekken waar je op een verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving kunt bekijken. Aanbieders van deze tours zijn aangesloten bij het zogeheten quality charter. Wat eenvoudigweg inhoudt dat ze garant staan voor een eersteklas toeristische dienstverlening die niet alleen duurzaam is maar ook volop aandacht heeft voor de effecten van de tours op het leven onder water.

Als je ooit getuige bent geweest van een ‘kudde’ bootjes die allemaal boven een zeeschildpad hingen in bijvoorbeeld Griekenland dan weet je precies wat ik bedoel. Welke bedrijven daarbij horen kun je zien op deze website.

Te voet het eiland verkennen

Wij hebben tijdens ons verblijf op Tenerife een autootje gehuurd. En dat is nog steeds wel een must wil je van a naar b komen op dit bergachtige eiland. Maar Tenerife is ook een echt wandelparadijs. Het relatief kleine eiland telt maar liefst 43 beschermde natuurgebieden die gezamelijk bijna de helft van het eiland in beslag nemen.

Teide vulkaan

Een van de bekendste is natuurlijk de Teide vulkaan en hierover wandelen is echt een unieke ervaring. Wij kregen af en toe het idee dat we op de maan waren beland. Op Tenerife vind je honderden kilometers aan goed bewegwijzerde routes. Genoeg om te ontdekken als je te voet het eiland wilt verkennen.

Hiken op Tenerife

Op ontdekkingsreis door de lucht

Als je mijn artikel hebt gelezen over Night Skies Tenerife dan weet je al dat Tenerife een van de beste plekken ter wereld is om de sterrenhemel te bestuderen. Door het gebrek aan luchtvervuiling is het de tweede of derde plek ter wereld waar je de sterrenhemel op zijn mooist kunt bewonderen. Er is ook een observatorium op de Teide, een internationaal astrofysisch instituut waar wetenschappers vanuit de hele wereld aan het werk zijn.

Duurzaam reizen op Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

Genieten van de duurzame keuken van Tenerife

Jammer genoeg heb ik geen van de onderstaande restaurantjes uitgeprobeerd toen wij er waren. Welke we wel hebben bezocht kun je hier teruglezen. Nog een goede reden om nog een keer terug te gaan en onderstaande duurzame restaurants te ontdekken.

  • Panzaburro Gastrotasca vind je in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. De eigenaren hebben een eigen moestuin in het Anaga natuurpark en veel van hun ingredienten komen hier vandaan. Bovendien zijn ze altijd op zoek naar mooie nieuwe gerechten waarbij de nadruk ligt op biologisch en verantwoord.
  • Tot voor ons bezoek aan Tenerife had ik geen idee dat Peruaans en Japans als fusion keuken blijkbaar een ding is, maar San Hô in Costa Adeje is ook een goed voorbeeld hiervan. Er word zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten bij het samenstellen van het menu.
  • Alweer in een plaatsje waar we zijn geweest – Puerto de la Cruz – ligt  El Calderito de la Abuela. Dit restaurant heeft een spectaculair uitzicht over de vallei en de oceaan. De gerechten worden gemaakt van de mooiste lokale producten en krijgen een moderne twist mee.
  • In hetzelfde Puerto de la Cruz vind je ook El Taller Seve Díaz. Dit restaurant wordt gerund door chef Seve. De keuken is gebaseerd op de mediterrane keuken en maakt veel gebruik van seizoensgebonden gerechten.

Milieuvriendelijke verblijven op Tenerife

Ook als het aankomt op het kiezen van een verblijf op Tenerife kun je een duurzame keuze maken. Onderstaande verblijven hebben allemaal een eigen unieke ervaring voor je in petto.

Las Vigas
Las vigas Credits: Turismo de Tenerife
  • Hotel Rural Ohana is een charmant hotel waar veel gebruik wordt gemaakt van ecologische producten en de hele ervaring is milieuvriendelijk. Je vindt hier bovendien de beste wijnen van de Canarische eilanden. Alleen dat al is een goede reden om dit hotel met een bezoek te vereren.
  • Casa Rural Finca El Picacho bestaat uit een landhuis met daaromheen verschillende appartementen. Je verblijft hier midden tussen de wijngaarden, de laurierbossen en de traditionele landbouw. Omdat dit verblijf zich helemaal inzet voor duurzaam reizen hebben ze een Biosphere certificaat voor hotels ontvangen.
Duurzaam verblijf tenerife
Casa rural finca el picacho Credits: Turismo de Tenerife
  • Ga je voor een echt landelijke ervaring kijk dan zeker eens naar Las Vigas. Deze 200 jaar oude boerderij vind je in het Zuiden van Tenerife en elk stukje van deze plek heeft zijn eigen geschiedenis. Behalve dat je hier echt middenin de natuur zit worden er ook diverse activiteiten (zoals duiken, surfen en klimmen) en workshops georganiseerd. Op het landgoed zelf worden wijn-, fruit en olijfbomen geteeld en kun je deelnemen aan sommige landbouwactiviteiten.

Biosphere Sustainable Destination

Duurzame bestemmingen kunnen in aanmerking komen voor een zogeheten Biosphere certificaat. Tenerife heeft als eiland dit certificaat gekregen. Dus niet alleen de individuele accomodaties of activiteiten maar het eiland zelf. Wat Tenerife een prima bestemming maakt als je op zoek bent naar een duurzame vakantie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like