Antwerpen noord
1400
HomeStedenreisAntwerpen : zo dichtbij en toch zo anders
BelgieBelgie

Antwerpen : zo dichtbij en toch zo anders

Antwerpen noord | simoneskitchen.nl

Ik kan me daar toch elke keer weer een beetje over verbazen… Hoe een landje dat echt zo dichtbij ligt, toch eigenlijk zo anders kan zijn als onze eigen kikkerlandje. Vroeger (we hebben het over 8 jaar geleden) kwam ik voor mijn werk vaak in Belgie. Ik vond dat eerlijk gezegd niks. Ik moest altijd naar Laakdal, niet het meest boeiende stukje van Belgie en ik stond steevast ’s ochtends in de file bij Antwerpen. Niet meteen een gunstige herinnering aan de stad dus. Nu wil het toeval dat goede vrienden van ons vorig jaar in Antwerpen hun bruiloft vierden. In het MAS nog wel.

Het mas in Antwerpen | simoneskitchen.nl

Tijdens een korte break kwamen Tom en ik terecht bij Het Felix Pakhuis, al hadden we toen geen idee waar we zaten… Maar dat Antwerpen nader onderzoek nodig had was wel duidelijk en vorige week was ik er twee dagen om de stad te verkennen en te kijken wat er allemaal veranderd is de afgelopen jaren. Veel kan ik zeggen. Zo ontzettend veel nieuwe tentjes, leuke concepten en fijne plekjes.

Dus ik heb mijn favorieten voor jullie op een rijtje gezet. Het nadeel van zo’n stedenreis vind ik toch altijd wel dat je niet eeuwig koffie kunt drinken en niet eeuwig iets kunt gaan eten. Het gevolg is dat ik niet in alle tentjes die ik jullie laat zien gegeten heb, maar in ieder geval ben ik wel even binnen gewipt. Als jullie er binnen zijn geweest én wat hebben genuttigd laat me dan even weten hoe het is bevallen!

Antwerpen2

Ik had afgesproken bij Felix met diezelfde vrienden die aan de overkant getrouwd zijn. We aten een heerlijke lunch in het restaurant met een burger die je – zoals je ziet – met geen mogelijkheid zo naar binnen kunt werken.. Het bleek dat ik ook nog iemand kende die bij Felix werkt, namelijk Anke van Junnekesrecepten, dus voor de lunch heb ik met haar nog even door het pand gelopen en vertelde ze me wat over de geschiedenis van dit mooie gebouw.

Felix pakhuis

Het Felix Pakhuis ligt op “Het eilandje” een wijk die enorm in opkomst is en waar prachtige lofts worden gemaakt van de voormalige pakhuizen. Ivo de Beer en Tom Le Clef zijn de oprichters van het pakhuis en hun doel is om van het pakhuis een thuis te maken

De Felix heeft er al een hele geschiedenis opzitten, van een brand net na de bouw tot opslag van gebruiksgoederen zoals koffie, hop, graan, kaas, wijn en tabak. Een leuk detail overigens dat Anke vertelde is daat door al die levensmiddelen er een enorme muizenplaag heerste. Gif was er nog niet in die tijd, dus werden katten ingezet. En om te voorkomen dat men de deur steeds open en dicht moest doen werden er in de stalen deuren ronde gaten gemaakt. Eigenlijk de voorganger van onze kattenluikjes dus… Als je goed kijkt zie je op de foto rechtsonderin nog een gat in de deur zitten..

In 1985 kwam het pand geheel leeg te staan en het heeft even geduurd voor er een goede invulling voor kon worden gevonden. Het is ook niet zomaar een klein gebouwtje, maar gelukkig is dat allemaal goed gekomen en kun je nu vooral culinair genieten in Het Felix Pakhuis (of een feestje geven of je bruiloft vieren…:)

Antwerpen1

Recht aan de overkant van het pakhuis ligt de Burgerij “Burgers voor Burgers”. Het is een leuke tent om te zien en ik had er graag een hamburger gegeten. Ze zagen er waanzinnig uit, maar ja, net lunch gehad!

Weer terug aan de andere kant van het water heb je  de Story Urban Deli Shop Ook weer zo’n fijne plek om even een snelle en gezonde maaltijd te halen of te nuttigen. Er is hier een buffet maar wel een van hoge kwaliteit en met wisselende gerechten.

Antwerpen5

Voor accomodaties kun je bijvoorbeeld eens kijken bij  Trivago. Ik was tegelijk met de Groene meisjes in Antwerpen en zij verbleven in B&B Yellow Submarine wat erg goed is bevallen. Ben je meer een hoteltype dan zou je eens kunnen kijken naar hotel De Witte Lelie en eigenlijk hoef je niet in de buurt te slapen want Antwerpen is zo klein en goed te belopen dat je in 20 minuten van A naar B bent. Ik sliep zelf in het gezellig B&B Rosier10, ( maar daarover later meer) en dat was nog geen 20 minuten lopen.

Ik was jammer genoeg niet op een zaterdag in Antwerpen want behalve de geijkte vogeltjesmarkt zijn er blijkbaar nog een paar leuke markten die ik wel wil zien. Met name de vreemdelingenmarkt (die officieel de exotische markt heet) klonk wel echt leuk! Maar… dat moeten we bewaren voor een volgende keer. En je bent natuurlijk binnen no time in Antwerpen.

Met de Thalys ben je in no time van Amsterdam naar Antwerpen en met de auto ben je er ook in twee uurtjes. Geen reden om niet te gaan!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like