Hanasand gard in Rennesoy
1000
HomeFoodRestaurantsHanasand Gård & Kjøkken – Rennesøy
NoorwegenNoorwegen

Hanasand Gård & Kjøkken – Rennesøy

Hanasand gard in Rennesoy | simoneskitchen.nl

Wisten jullie al dat wij sinds dit jaar een ienie mienie moestuintje hebben? Het mag misschien geen naam hebben, maar we hebben er rucola in staan, tomaten, bieslook, peterselie, rozemarijn, tijm en citroenmelisse. O en een maggi plant… Niet alles is even slak bestendig maar de tomaten groeien als kool. En we hebben er al flink van gegeten want die drie plantjes die produceren best enorme hoeveelheden tomaat. Zo leuk!!
Maar ik weet eigenlijk helemaal niks over tomaten kweken… Ik wist niet eens dat een tomaat een eenjarige plant is…. (ja, ja, ik weet het, ik weet het…)

Tomaten kwekerij | simoneskitchen.nl

Tijdens onze trip naar Noorwegen was ik dus erg geïnteresseerd in ons bezoek aan Hanasand, waar ze een enorme tomaten kwekerij hebben.
Stig (ik kan er niks aan doen maar elke keer denk ik dan aan Stig Larsson) Jacob Hanasand en zijn vrouw Monica runnen de farm samen met hun vijf kids…. Ze verbouwen maar liefst 22 soorten tomaten, op 17000 m2 van zoete kleine cherry tomaatjes tot de enorme coeur de boef tomaten (waarvan ze tijdens het Gladmat festival enorme hoeveelheden hebben geleverd voor op de hamburgers!)


Stig’s vrouw Monica is ook nog eens enorm creatief in de keuken en maakt de prachtigste producten met de tomaten en andere producten van de farm. (tijdens ons bezoek was zij op het Gladmat festival) Zo hebben ze groene tomatenjam, tomaten en appel chutney, maar ook pompoen chutney… De – volgens Stig kleine – aardbeien productie ( ik vond het dan weer een enorm veld met aardbeien, maar ok…) resulteert ook in een voorraadje aardbeienjam en hun meest verkochte artikel is toch wel de chilijam. Ik heb chilijam, groene tomatenjam, tomaat en appelchutney en frambozen azijn mee naar huis genomen (en phieuw gelukkig heel aangekomen!) dus binnenkort ga ik daar wat lekkers mee maken.

Chilijam van Hanasand | simoneskitchen.nl

Dankzij Stig weet ik nu een hoop meer over tomaten ( dat ze maar een jaar meegaan dus) en onder andere dat je groene tomaten goed kunt verwerken tot allerlei lekkers. De trossen tomaten worden namelijk geplukt als de bovenste goed rijp zijn. Vaak heeft de tros dan nog één of twee groene exemplaren aan de onderkant zitten. Al die groene samen geven Monica weer inspiratie om nieuwe producten te maken.

Tomaten

Sinds een jaar is de voormalige varkensstal omgebouwd tot een pracht van een lunchroom met winkeltje en allerlei lekkers. Wij hadden hier onze lunch met een wel heel lekkere tomatensoep.
We wilden allemaal dolgraag het recept maar ik geloof niet dat ze (niet Monica maar de dame die in de keuken onze lunch maakte) bereid was die af te geven… 🙂 Kan haar geen ongelijk geven!
De lunchroom is geopend van 10 tot 3 uur voor de lunch of koffie, dus als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om even langs te rijden. De locatie leent zich ook prima voor feesten en partijen. (via de link meer info over de locatie en openingstijden)

Farm cafe bij Hanasand gard | simoneskitchen.nl

Hanasand Gård & Kjøkken

Hanasandveien 540
4150 Rennesøy

Disclaimer: Wij waren in Stavanger en regio op uitnodiging van Visit Norway, Cherry Lab en Regio Stavanger

simoneskitchen.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like