Okonomiyaki

Okonomiyaki – de Japanse (hartige) pannenkoek

Last updated:

Okonomiyaki

De allereerste keer dat ik hoorde van de okonomiyaki was volgens mij tijdens het programma van Miljuschka in Japan. Maar het kan ook maar zo in een ander reisprogramma zijn geweest, dus pin me er niet op vast.

Ik was geintrigeerd en ook vooral natuurlijk door de manier waarop de hartige pannenkoek gemaakt werd. In het programma werd het gemaakt op een soort tepanyaki plaat en je zat er voor terwijl het dus voor je neus werd klaargemaakt. Het zag er zo lekker uit dat ik het wilde maken.

Het toeval wilde dat ik niet veel later met Eva van Eefkooktzo ergens ging lunchen in Alkmaar waar ik de okonomiyaki op het menu zag staan. En ik vond hem zo lekker dat mijn wens om hem zelf te maken, snel in vervulling ging.

Niet Japans

Nu ben ik nog nooit in Japan geweest dus ik heb het helaas nog niet live aan de echte bron kunnen eten, maar ik ben op zoek gegaan naar een zo authentiek mogelijk recept. Alhoewel je dat woord tegenwoordig al bijna niet meer mag gebruiken.

Er zijn een aantal ingrediënten die niet hier verkrijgbaar zijn, of in ieder geval heel moeilijk. Dus voor mijn versie van de okonomiyaki heb ik her en der wat aanpassingen gemaakt voor beter verkrijgbare ingrediënten.

Vervangingen

Wil je weten welke ingrediënten wel gebruikt worden in Japan? Check dan vooral de uitgebreidere omschrijving op Simone’s Kitchen van de okonomiyaki. Daar vind je een opsomming van de traditionele ingrediënten.

Ik kan niet wachten tot ik zelf een keer in Japan ben en een echte Japanse pannenkoek kan ‘scoren’. Voor nu vind ik dit best een goed alternatief. En lekker is het hoe dan ook! Dit is er echt eentje die je een keer geprobeerd moet hebben.

En die naam? Ik kan hem inmiddels vloeiend zo hop uit mijn mouw schudden (ongetwijfeld niet op de juiste manier uitgesproken want ik heb nog nooit een Japanner dit horen zeggen) Die naam dan he. Voor het recept moet ik altijd nog wel de instructies volgen.

Oorsprong

Blijkbaar is deze Japanse hartige pannenkoek, die een soort kruising is tussen een pannenkoek en een omelet uitgevonden ergens voor de tweede wereldoorlog en werd het vlak daarna steeds populairder. Er is zelfs een website die alleen maar over deze bijzondere pannenkoek gaat. Daar vind je nog veel meer terug over de geschiedenis en allerlei recepten.

Er is namelijk niet maar één manier om de okonomiyaki te maken. De naam betekent letterlijk ‘wat je wilt, gebakken’. Dus wat jij er maar in wilt hebben en dan gebakken. Hoe dan ook; met dit lekkere recept kun je alvast aan de gang!

Okonomiyaki

OKONOMIYAKI

De okonomiyaki is een geweldige uitvinding als je het mij vraagt. Heerlijk en fluffy!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Diner, Lunch
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 120 gr bloem
  • ¼ tl zeezout
  • ¼ tl suiker
  • ¼ tl bakpoeder
  • 1 medium aardappel vastkokend
  • 180 ml bouillon
  • 1 Chinese kool
  • 100 gr shittake
  • 4 eieren

Okonomiyaki saus

  • 1 ½ el suiker
  • 2 el oestersaus
  • 4 el pittige ketchup
  • 3 ½ el worcestershire saus

Toppings

  • 3 el Okonomiyaki saus
  • Japanese mayonnaise Kewpie of vergelijkbaar
  • Katsuobushi gedroogde bonito flakes
  • 1 bosuitje in ringetjes

Instructies
 

  • Begin met het maken van het beslag. Hiervoor meng je de bloem, bakpoeder, suiker en zeezout bij elkaar en meng het even door.
  • Rasp de aardappel en voeg dat toe aan het beslag.
  • Giet de bouillon erbij en roer alles even goed door tot gemengd. Zet het minimaal 1 uur weg in de koeling.
  • Ondertussen maak je de saus door de ingredienten daarvoor te mengen.
  • Snij ondertussen de Chinese kool heel fijn. Zorg dat er geen vocht in de kool zit, dat maakt het beslag dunner.
  • Snij de shiitake in plakjes.
  • Na een uur meng je de vier eieren door het beslag en dit klop je door. Voeg de fijn gesneden kool erbij en roer alles goed door.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en doe er ruim olie en boter in. Zodra heet voeg je het beslag toe aan de pan en zet het vuur iets lager. Verdeel de plakjes shiitake over de bovenkant. Dek af met een deksel en laat vijf minuten garen.
  • Na 5 minuten check je of de onderkant mooi bruin is geworden. Zo ja dan draai je de pannenkoek om. Gaat dit lastig of durf je het niet aan? Laat hem dan op een bord glijden, doe daar een tweede bord op, draai om en laat weer in de pan glijden.
  • Bak de tweede kant ook weer met deksel op de pan voor 5 minuten en eindig met nog 2 minuten zonder deksel.
  • Doe de pannenkoek over op een bord en verdeel hier een paar eetlepels van de okonomiyaki saus over. Drizzle de mayonaise erover op de kenmerkende manier (zie foto) en eindig met de bonitoflakes en bosui.
  • Serveer warm
Trefwoord kool

Delen is fijn!