20130504 MH2A9685 1
400
HomeFoodLokale specialiteitPort – Ruby of Tawny?
PortugalPortugal

Port – Ruby of Tawny?

Port - Ruby of Tawny

Ik moet heel eerlijk zijn hier.. Ik weet (wist!) nagenoeg niks over port toen ik de uitnodiging kreeg van  Oscar Quevedo om samen met een groepje van selecte wijn bloggers een tour te maken in Porto, de Douro vallei en hun wijngaarden. Ik stuurde hem eerst een berichtje met de vraag of hij wel zeker wist dat hij de juiste persoon voor zich had, aangezien mijn kennis van port nihil was. Maar ja hij bevestigde dat het wel degelijk klopte en of ik wilde komen… Uiteraard zei ik volmondig ja en ik was heel benieuwd wat ik allemaal zou leren over port en hoe het is gemaakt..

Twee van de andere bloggers ontmoette ik al op Schiphol; Bart van wijn-blog and Mariella van wijnkronieken. Beiden – je raadt het al – wijnbloggers. Het vierde lid van de groep was Irene  die vanaf Rome vloog en die we in Porto ontmoette.

En wat kan ik ervan zeggen? Heb ik veel geleerd? Ja absoluut. Ben ik verliefd geworden op de regio? Ja, ook. Wordt ik nu ook een wijnblogger? Neeee…. dat gaat niet gebeuren. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat bloggen over wijn of bloggen over food twee totaal verschillende dingen zijn. Ze vullen elkaar heel goed aan maar je moet hele andere dingen weten als je over wijn wilt bloggen.

Port

Maar terug naar de port; ik heb zoveel gezien dat ik deze post in een aantal gedeeltes ga verdelen; een deel over de port wijn die we hebben geproefd op de eerste dag en ons ontbijt, lunch en diner ervaringen en eentje over de rest van de trip.

Het schema dat Oscar had gemaakt was heel flexibel wat geweldig was want het weer zat mee dit weekend. Als ik alleen maar de zonnebrand had meegenomen!We arriveerden heel vroeg in Porto wat inhield dat we nog de hele dag voor ons hadden, beginnend met een ontbijt bij de Majestic in het centrum van Porto. The Majestic is prachtig en zelfs al zaten we buiten (ja het weer was zo warm dat we buiten konden zitten!) we hebben toch een aantal foto’s gemaakt van het interieur en natuurlijk van het eten zelf.

Porto1

Van daaruit hebben we door Porto geslenterd, langs een aantal van de prachtige oude gebouwen om uiteindelijk uit te komen bij het Port en Douro Wijn Institute (IVDP) waar de volledige kwaliteits controle van alle 75 Port producenten die hun eigen wijn bottelen in Portugal plaats vind. Ik was behoorlijk onder de indruk van de setup want een eenvoudige taak is het niet. Heb je je wel eens afgevraagd hoe dat nou eigenlijk werkt? Welke stappen er worden genomen voordat je een slok kunt nemen van die prachtige ruby gekleurde drank?

Ik had me dat dus simpelweg nooit afgevraagd en dat maakte het besef wat er eerst moest gebeuren misschien nog wel schokkender. Elke port wordt getest voor het op de markt komt. Eerst is het taste team aan de beurt, welke bestaat uit 7 professionele testers. Elk van deze testers kan niet meer dan 20 port per dag proeven. In theorie klinkt dit misschien als een droombaan maar ik zou echt niet in hun schoenen willen staan!

porto2

Heb je wel eens nagedacht over hoe je wijn beleefd? Of port? Ik kan de ene dag een heerlijke merlot drinken en hem echt geweldig vinden, maar de volgende dag kan ik die wijn echt niks vinden omdat ik in een totaal andere stemming ben. Drankjes, meer nog dan eten, tenminste voor mij, zijn gelinkt aan hoe ik me voel. Een klassiek voorbeeld is een glaasje ouzo. Heerlijk in Griekenland maar diezelfde ouzo is echt niet lekker in Nederland! Stel je dan vervolgens voor dat de wijnproevers in hun test resultaten altijd consistent moeten zijn. Niet eenvoudig dus!

Dit is slechts een gedeelte van het test proces aangezien het daarna door verschillende laboratorium tests gaat om het uiteindelijk goedkeuringsstempel te krijgen. De IVDP controleert niet alleen de kwaliteit maar ook de hoeveelheid port die in de regio wordt geproduceerd.

Porto

Ruby vs Tawny

Al jaren sta ik te staren naar de flessen met Ruby and Tawny port in de supermarkt en ik heb nooit echt begrepen wat nou het verschil tussen die twee is. Ik ben dan ook blij dat ik dat verschil in ieder geval weet inmiddels! Op de vrijdag in de middag zijn we naar de  Quevedo lodge in Gaia geweest(naast Porto) voor een uitgebreide verklaring over vintage ruby port en natuurlijk een tasting. En ik had dus nog nooit een wijn proeverij of een port proeverij meegemaakt, maar dat is moeilijk!!!

Ruby port of Tawny

Ruby

Maar laat ik eerst (proberen) uit leggen wat een ruby port is. Ik dacht altijd dat het iets te maken zou hebben met de kleur en gedeeltelijk is dat ook zo. Een ruby is namelijk meer ‘ruby’ in kleur als een tawny, die vaak wat meer roestig van kleur is. Ruby port wordt bewaard in roestvrijstalen (na fermentatie) tanks om oxidatie te voorkomen en is gemiddeld 18-24 maanden als hij gebotteld wordt. Eens in de zoveel tijd is er de oogst van een bepaald jaar die zo goed is dat de ruby port een vintage port wordt genoemd. De IVDP is de enige die een ruby een vintage mag noemen. Een vintage ruby zal ook in de fles rijper worden en zal in de loop der tijd beter worden.

Tawny

Een tawny port daarentegen is gerijpt in een eikenhouten vat en is dus in rechtstreeks contact gekomen met zuurstof tijdens het rijpings process. Dit resulteert in een meer roestig bruine kleur. Een tawny van een enkel oogst jaar wordt een Colheita genoemd en wordt minimaal voor 7 jaar gerijpt. In tegenstelling tot de ruby stopt een tawny met rijpen zodra het in de fles wordt gedaan. Een tawny blijft dus in de eikenhouten vaten tot het klaar is voor bottelen.

Porto tasting

Natuurlijk ben ik een complete amateur als het aankomt op wijn en port dus dit is de simpele uitleg. Ga naar elk van de drie andere bloggers, die alledrie veeeeel meer weten van port, voor een veel betere uitleg. Meer volgt later!

O en als je wilt weten welke van de ports mijn favoriet is; dan is dat zonder twijfel de Quevedo 20 yr old Tawny. Liefde op de eerste proeverij, zeg maar even. Het goede nieuws is dat je Quevedo port kunt kopen bij Jumbo supermarkets (meestal in de wat grotere) hier in Nederland!

Alle posts over Portugal vind je hier.

 Disclaimer: We werden voor deze reis door de Douro vallei en Porto uitgenodigd door de familie Quevedo. Alle meningen verkondigd zijn die van mijzelf. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like