20130503 MH2A9447 1
500
HomeStedenreisPorto – stad aan de Douro rivier
PortugalPortugal

Porto – stad aan de Douro rivier

20130503-MH2A9447

Mijn allereerste bezoek aan Porto (of Oporto) was iets van 10 of 12 jaar geleden. In die tijd moest ik er heen voor werk omdat een van de fabrieken waar we mee werkten in Portugal was gelegen en hun kantoor zat in Porto. Dus ik kreeg slechts een kleine glimp te zien van Porto zelf. Een glimp die vooral heel veel regen kende… Dat kan ik me dan wel herinneren! Dus het was natuurlijk alleen maar logisch dat ik nog een keer terug zou gaan naar Porto en dan nu met heel veel beter weer! Binnenkort ook nog wat meer over de Port zelf en de Douro regio die ernaast ligt maar voor nu Porto zelf.

20130503-MH2A9448

Porto is een van de oudste Europese steden en is geregistreerd als een wereld erfgoed site door Unesco sinds 1996. Het centrum is relatief klein en je kunt dus makkelijk lopend de stad verkennen (en meteen een goede oefening want de vele heuvels maakt het af en toe flink klimmen!) Porto ligt langs de Douro rivier (meer over de Douro vallei later dus!) en natuurlijk komt het meeste bekende product van Porto, de geweldige Port wijn hier vandaan. En daarvoor waren we uiteindelijk in Porto dat weekend.

Als je in de buurt bent dan is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de Quevedo winery in Gaia voor een proeverij van de meest lekkere Porto wijnen uit de regio. Als je erheen loopt moet je de geweldige brug over de Douro passeren en zie je meteen een aantal van de oude boten die vroeger werden gebruikt om de port te vervoeren. Langs de rivier vind je ook een aantal van de oude magazijnen waar de port werd opgeslagen.

Porto2013-2
Lunch bij Canelas de Coelho, Rua Elísio de Melo 29 4000-196 Porto Portugal

En als je in de buurt bent en toe bent aan een kleine versnapering dan is het geweldige kleine restaurant Canelas de Coelho een aanrader waar wij een heerlijke tapas achtige lunch genoten. En als je er dan toch bent vergeet niet om de Vinho Verde te proeven. Wij hadden een heerlijke Pequenos Rebentos waarvan ik dan weer hoop dat ik die ook in Nederland kan vinden. Super wijn!

Porto2013-3

Natuurlijk zie je als je door Porto heen wandelt al die prachtige blauwe tegels die over de hele stad verdeelt zijn. Ik denk maar zo dat ik nog wel een keer terug ga met Tom samen, om de plaatselijke keuken te ontdekken en de kleine kerkjes en andere prachtige gebouwen wat beter te bekijken. En natuurlijk de dag af te sluiten met een lekker glas port!

20130503-MH2A9403

Porto2013-4

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like