Op de markt
35500
HomeReisfotografieFotobewerking: Op de markt

Fotobewerking: Op de markt

Op de markt

Reisfotografie voor en na

Eigenlijk doordat Joost op mijn post over Takengon een comment achter liet over deze foto werd ik op het idee gebracht om een soort voor en na te doen. Dus hoe is de foto uit de camera gekomen en wat heb ik er aan veranderd in de bewerking. Dus met dank aan Joost van The World Around 🙂

Om te beginnen de omstandigheden; dit is – zoals je kunt zien – genomen op een indoor markt. Dat is over het algemeen dramatisch qua licht (weinig!) en kleur (tien verschillende lichtbronnen en gekleurde zeilen) dus je camera raakt snel de kluts kwijt. Flitsen vind ik persoonlijk niet mooi in dit soort situaties en hoewel je er soms niet onderuit komt, ga ik tot het uiterste om dat te voorkomen. Weinig licht dus, smalle straatjes, overal rommel en veel mensen. Ik zag dit paadje en dat geeft voor mij in een keer de hele markt weer en hoe het er aan toe gaat. Ik moest even wachten tot de meute een beetje in de zijsteegjes was verdwenen en je ziet links al weer iemand in beeld schuiven dus ik had niet veel tijd om de foto te maken. Komt ook nog bij dat je in de weg staat natuurlijk… De mensen zijn er om boodschappen te doen, niet te wachten tot jij de foto hebt genomen. 🙂

op de markt

De instellingen van mijn camera waren:

Canon EOS 5D mark III met 50mm 1.4 lens (klein en licht en lichtsterk dus ideaal voor dit soort omstandigheden)

  • ISO 800
  • Diafragma f4.0
  • Sluitertijd 1/15s

De sluitertijd is op het randje. Ik zou normaal niet zo snel zo laag gaan uit de hand, maar omdat ik – zoals gezegd – snel moest zijn kon ik er niet over nadenken of de iso omhoog zetten. Het was klik en verder. Dus bij thuiskomst had ik de foto zoals je hem links ziet. Rechtstreeks RAWfile uit de camera, zonder bewerking.

En de bewerkingen die ik heb gedaan zijn niet eens heel veel. Ik heb de witbalans aangepast, de belichting met 2/3 stop verhoogd en het contrast verhoogd. Toch een totaal ander beeld met die paar veranderingen.  Sterker nog; normaal doe ik ook vaak iets aan de clarity en de vibrance, maar soms is dat too much zoals bij deze. Clarity maakt de lijnen harder en het contrast hoger waardoor het soms heel hard wordt. Dat vond ik hier niet mooi dus alleen contrast ietsje omhoog en klaar.

Check hier alle posts over reisfotografie.

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like