Home » Bestemmingen » Azie » Indonesie » Sunda eilanden » Reizen; Komodo – Indonesie

Reizen; Komodo – Indonesie

door Simone van den Berg

Een van de hoogtepunten van onze reis door Indonesie in 2009 was de tweedaagse boottocht naar Komodo. Iedereen (toch?) heeft wel eens gehoord van de wereldberoemde Komodo dragons en hoe deze prehistorische reptielen levensgevaarlijk zijn. Mocht je niet weten hoe een Komodo eruit ziet dan is er aan het eind van deze post een filmpje van National Geographic die je laat zien wat een monsters het zijn.

Hoewel het hoogtepunt van de twee daagse tocht natuurlijk de ontmoeting met de Komodo’s zou zijn, de hele bootreis zelf was ook geen straf. Het was prachtig weer en de tocht vanaf Bima (Sumbawa) liet prachtige vergezichten zien en we zijn een aantal keer gestopt op een mooi verlaten strandje of op een plek waar we konden snorkelen. (Nemo gezien!)

Onze boot
Onze boot

De boot was natuurlijk niet luxe en de slaapplaatsen lieten toch wel wat te wensen over. Niet zozeer omdat het klein was of vies maar simpelweg doordat de stank van de diesel niet te harden was in het warme en benauwde onderdek. Tom en ik besloten dus al snel dat we de nacht doorgingen brengen aan boord. Buiten op het dek. En nee, ik heb niet echt lekker geslapen maar ik gok beter als binnen! Prachtige sterrenhemel, maar hoe snel het licht wordt ineens! Net alsof iemand het lichtknopje aanzet. Zo snel als het donker wordt ’s nachts zo snel wordt het ook weer dag.

Ja een spoor!!
Ja een spoor!!

Op Komodo zelf mag je natuurlijk niet rondlopen zonder begeleiding, al moet ik zeggen dat die rangers met hun houten stokken me nu ook niet meteen veel vertrouwen inboezemden… De grootste hagedis ter wereld tegen een houten stok… Wie zou het winnen denk je? De Komodo is zo gevaarlijk omdat één beet vaak al dodelijk is. Niet meteen maar in hun speeksel zit een soort levensgevaarlijk cocktail van bacterieen en andere giftige dingetjes waardoor vroeg of laat een prooi het loodje legt. En ze hebben geduld want ze sjokken rustig een paar weken achter een buffel aan tot het arme beest bezwijkt aan zijn wonden. Fijne reptielen dus die komodo’s. Het eerste dat we zagen was een kenmerkend spoor van een komodo. Nog vers dus ze waren in de buurt. Natuurlijk voelden we ons heuse ontdekkingsreizigers terwijl we het eiland over werden geleid op zoek naar Komodo’s.

20090903-_MG_0131

Dat we ze hebben gezien kun je aan mijn foto’s zien.. 😉 En ze zijn zo bedriegelijk rustig, maar toch gaat er een vreemd soort dreiging van die beesten uit. Alsof ze elk moment dat luie laten gaan en naar je toe komen rennen. Dan ben je blij met een grote telelens hoor! Natuurlijk weten de rangers precies waar de komodo’s over het algemeen hun plekjes hebben dus de kans dat je er geen een ziet is niet zo groot. Indrukwekkend was het zeker en het eiland zelf is ook leuk om overheen te wandelen.

20090902-_MG_0061

Het kan zijn dat je dan ineens geritsel in het struikgewas hoort… Dat overkwam ons en dan is het toch wel even schrikken als er ineens vlak bij zo’n komodo de struiken uitstapt. Niet dat hij/zij ons ook maar een blik waardig achtte maar wij deinsden allemaal in respect achteruit. Onze groep was in twee gesplitst om het overzicht voor de rangers te bewaren en groep twee had een spektakel gezien van parende komodo’s. Die kwamen terug met prachtige foto’s van dichtbij, wij hebben vooral slapende komodo’s gezien. Tja, je kunt niet alles hebben zeggen ze he..

20090902-_MG_0064

Maar ben je op de Sunda eilanden dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan het park. Want geloof me als ik zeg dat een komodo in het echt zien toch echt anders is als op tv!

20090903-_MG_0137

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

9 comments

Avatar
Charlotte april 16, 2014 - 10:25 am

Jaaaaa wat was dat ook n gave ervaring. Ik heb het er afgelopen weken nog regelmatig over gehad. We waren er tenslotte erg dichtbij 🙂

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg april 17, 2014 - 7:21 am

Ja je zat letterlijk om de hoek natuurlijk!!! Binnenkort effe daten want ik wil foto’s zien!!!

Antwoord
Avatar
Sandra april 16, 2014 - 2:37 pm

Oh ja, die komodo’s komen mij ook heel bekend voor!! Inderdaad een heel mooi stukje in die reis; en het eten op de boot was ondanks het mini gasvuurtje superlekker…goede herinneringen…

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg april 16, 2014 - 10:20 pm

Onvoorstelbaar toch wat een lekker eten er uit dat mini keukentje kwam! Ik denk dat ik daar wel het lekkerst heb gegeten van de hele reis!

Antwoord
Avatar
Maura - YLT april 16, 2014 - 4:31 pm

Ik wilde net gaan schrijven “nou ik heb er nog nooit van gehoord”, tot ik bij de foto’s kwam. AAAAH die zaten ook in Australië. Toen we op de Whitsundays hadden gevaren en naar een eiland gingen, liepen die beesten daar rond terwijl we aan het lunchen waren. Er was toen ook nog een baby bij. Heel eng haha.

Antwoord
Avatar
Maura - YLT april 16, 2014 - 4:32 pm

Even voor de duidelijkheid een “baby” komodo dus haha, geen gewone mensenbaby.

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg april 16, 2014 - 10:19 pm

Haha… Ja dat zullen varanen zijn geweest. Lijken heel erg op elkaar maar Komodo varanen komen alleen vor op komodo… 🙂 Scary zijn ze zeker!

Antwoord
Avatar
Mandy april 18, 2014 - 12:14 pm

Gaaf om te zien, indrukwekkende dieren… Mooi dat jullie ze van dichtbij gezien hebben!

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg april 18, 2014 - 12:33 pm

Ja indrukwekkend waren ze zeker! En ik vond het ook zeker dichtbij genoeg! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.