Doen in Dublin
31100
HomeOm te doen9 x doen in Dublin

9 x doen in Dublin

Dublin is wat mij betreft een van de leukste steden om te bezoeken binnen Europa. Het is er gezellig, je kunt er heerlijk eten en er is genoeg te doen om een weekend of een week elke dag wat anders te doen. Over het algemeen ben ik niet perse een grote fan van stedentrips maar voor Dublin maak ik graag een uitzondering. Wat je allemaal kunt doen in Dublin? Ik geef je mijn 9 favorieten!

Guinness storehouse

Je bent natuurlijk niet in Dublin geweest zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Guinness storehouse. Zelfs als je niet van bier houdt zoals ondergetekende, is het toch de moeite waard. Zorg dat je hier vroeg heen gaat. Dat is misschien minder logisch als je wel een biertje wilt drinken, maar zo voorkom je wel enorme rijen.

De prijs voor entree is wel pittig met € 18,50 pp. Wel inclusief een biertje na afloop. Toch wel de moeite waard om het hele proces en de geschiedenis van het bier te lezen. Guinness is al van oudsher het meest bekende bier uit Dublin. Overigens wordt er in de Guinness Storehouse zelf geen bier gebrouwen. De echte brouwerijen zijn niet te bezoeken, maar in het storehouse kun je wel alles leren over dit beroemde Ierse biertje.

Trinity college library

Trinity college en de bijbehorende Old Library zijn een begrip in Dublin. Trinity college (oftewel de Universiteit van Dublin) is de oudste universiteit (uit 1592) in Ierland en beslaat een groot terrein met meerdere gebouwen. Leuk detail is dat Bram Stoker, de schrijver van Dracula, hier studeerde van 1864 tot 1870. The Old Library is het bekendste gebouw van de universiteit en hoewel prachtig is het er ook wel heel erg druk.

The Old Library

Wil je dus een bezoek brengen aan de Old Library zorg dan dat je er vroeg bent. De oude boeken zijn prachtig om te zien en het lijkt me een magische plek bij zonsopgang. Zonder toeristen dan wel. Kom je midden op de dag bereidt je dan voor op in de rij lopen. Het trinity college is lopend goed bereikbaar in het centrum van Dublin.

Doen in Dublin
Trinity college

Whiskey drinken

Eerlijk; ik heb helemaal niks met whiskey. Maar als je in Dublin bent – het walhalla van de whiskey – dan kun je er toch bijna niet omheen om een bezoek te brengen aan een van de whiskey distilleerderijen. Tijdens onze trip door Dublin bezocht Jody de whiskey kenners en je kunt haar verhaal van het bezoek aan Pearce Lyons hier terug lezen.

Whiskey drinken in Dublin

Beter dat je het van een kenner hoort dan van mij. Natuurlijk zijn er meer plekken om een distilleerder te bezoeken. Onder andere Jameson komt ook hier vandaan. Dus heb je interesse in whiskey? Check dan vooral de blogs van Jody over Dublin. Daar zit genoeg van je gading bij!

Foodtour

Waar ik dan weer wel heel veel mee heb is met eten. Ook wel met drinken by the way. Ik ben gewoon geen fan van whiskey. Het lokale eten leren kennen is leuk om te doen met een foodtour. Je krijgt allerlei interessante informatie en je kunt op die manier snel bedenken welke tentjes je nog een keer op je gemak wilt bezoeken. Er zijn er meerdere en je kunt zelfs een whiskey tasting tour boeken. Hoe je dan na twee uur weer de deur uitloopt….

The temple bar

Een bezoek aan Dublin is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de temple bar. Het is waarschijnlijk ook meteen het drukste van alle pubs in Dublin maar wel leuk om even van binnen te bekijken. Zorg dat je er vroeg bent dan is het wellicht nog niet zo druk. Omdat elke toerist die in Dublin arriveert wel eens van de Temple Bar heeft gehoord is het er meestal afgeladen. Gelukkig zijn er trouwens meer dan genoeg andere pubs in Dublin die net zo leuk zijn. Zo niet nog leuker. Mijn favoriet was The Hairy Lemon. (al was het alleen al om de naam!)

Temple bar

Op de fiets door Dublin

Heb je nou geen zin om de hele dag door de stad te slenteren van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid? Dan kun je ook heel goed kiezen voor een fietstour door Dublin. Je doet alle highlights aan en je hebt meteen een gids bij je die je de nodige informatie geeft. Ik weet al wat ik de volgende keer in Dublin ga doen.

Dublin Castle

Dublin castle

Dublin castle was ooit voor 700 jaar lang het hoofdkantoor van het Engelse bestuur in ierland. Ook vandaag de dag nog wordt het regelmatig gebruikt voor staatsaangelegenheden. De meeste gedeeltes van het kasteel zijn alleen onder begeleiding te bezoeken. Omdat het kasteel in de loop der jaren her en der aanbouwen heeft gekregen bestaat het uit een aantal verschillende gebouwen. Alleen de enorme ronde toren is uit de oorspronkelijke 13e eeuw.

St. Patrick’s Cathedral

De prachtige St. Patrick’s Cathedral is de moeite van een bezoekje waard. De kathedraal ligt centraal in de stad en om er binnen te komen betaal je rond de € 8,-. Het gebouw dateert van 1191 en Jonathan Swift, een Ierse poeet ligt hier begraven. De kathedraal is beroemd door zijn koor, wat je nog steeds dagelijks kunt horen. Het is tevens de grootste kathedraal van Ierland.

St Patricks Cathedral

Lunch bij de Pepper Pot

En na al dat gesightsee is het natuurlijk tijd om de inwendige mens een beetje te versterken. Een lunch bij The Pepper Pot is absoluut een aanrader. Dit leuke tentje met de allerlekkerste scones van Dublin ligt midden in het Powerscourt gebouw. Ook leuk als je nog wat extra geld uit wilt geven in een van de winkeltjes in het gebouw.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in Dublin. Dit lijstje is bij lange na niet compleet. Maar het geeft alvast een goed beeld van de stad en de dingen die je er eventueel zou kunnen doen. Check ook de vele activiteiten die er georganiseerd worden hier.

Meer over Ierland

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like