Chicken amok

Chicken amok – Cambodjaans recept

Last updated:

Een paar weken geleden deelde ik al het recept voor de Cambodjaanse Lok Lak met je. Dit keer is het de beurt aan Chicken Amok. Je maakt Chicken amok met – de naam zegt het al – kip en je gebruikt een basis van kokosmelk en diverse specerijen. Uiteindelijk lijkt dit heerlijke gerecht nog het meest op een curry.

Het meest bekend in Cambodja is de Fish amok wat je nog het beste kunt omschrijven als een soort pudding van vis. Fish Amok kun je in Cambodja goed eten bij de Sugar Palm, een restaurant in Siem Reap (en in Phnom Penh). Wij hebben een avond gegeten in The Sugar Palm toen we in Siem Reap waren en het is absoluut een aanrader dit restaurant. Ook dus als je de wat meer traditionele recepten uit het land wilt uitproberen.

Chicken amok

Wat is Amok?

Amok is in principe een manier om het gerecht te bereiden door middel van het stomen van een soort proteine (vis, rund, kip) en wordt traditioneel in een bananenblad gepresenteerd wat in een kunstig mandje is gevlochten.

De ingredienten voor amok zijn citroengras, galangal, verse kurkuma, kaffir lime, gedroogde rode peper, knoflook, palmsuiker, vissaus en – afhankelijk van waar je voor kiest – vis of kip.

De specerijenpasta waar het uiteindelijk mee gemaakt wordt heet kroeung en duurt normaal lang om te maken als je de traditionele methode volgt. Tegenwoordig kan het natuurlijk een stuk sneller met moderne machines zoals mixers en blenders.

Deze chicken amok is dan ook mijn snelle versie van dit heerlijke Cambodjaanse recept.

chicken amok

Chicken amok

Deze snelle versie van de Cambodjaanse klassieker is heerlijk om als doordeweekse maaltijd te eten en je weer even terug te transporteren naar Cambodja!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Cambodjaanse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Amok pasta

  • 3 el citroengras gehakt
  • 4 blaadjes munt gehakt
  • 1 el verse gember geraspt
  • 1 klein uitje gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper gehakt, zaadjes verwijderd
  • 1 tl kurkuma geraspt vers of poedervorm
  • 1/2 tl zout
  • 1 el water
  • 1 el kokosmelk
  • 1 tl palmsuiker
  • 1/4 tl zout

Kip

  • 500 gr kipdijfilet in blokjes
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 el vissaus
  • 2 tl limoenrasp voor erover
  • 2 tl maizena

Om te serveren

  • 200 gr jasmijnrijst
  • verse koriander

Instructies
 

  • Zet eerst de rijst op om te koken. Ondertussen kun je de rest bereiden
  • Voor de amok pasta snij je alle ingredienten wat kleiner en dit doe je vervolgens in een kleine keukenmachine. Draai dit tot een fijne pasta. Je kunt het alternatief ook met een vijzel doen zoals meer traditioneel.
  • Als de pasta te dik is voeg je nog een beetje water toe.
  • Doe de kokosmelk en de vissaus samen in een kom. Zet apart.
  • Verhit een wok met wat olie en bak hierin de kip goudbruin en gaar. Doe de kip over op een bord.
  • Doe nu de amok pasta in de wok en bak dit tot het gaat geuren. Hou hiervoor ongeveer 3-4 minuten aan.
  • Voeg je kokosmelk mengsel toe en roer het goed om te combineren.
  • Om de saus wat dikker te maken maak je een maizenapapje door 2 tl maizena te mengen met wat van het kokosmengsel. Roer tot de klontjes eruit zijn en voeg dit toe aan de wok.
  • Zodra de saus is ingedikt voeg je de kip weer toe en laat het geheel lekker pruttelen voor een minuutje of 10.
  • Serveer de chicken amok met de jasmijnrijst en eventueel koriander. Bestrooi met de limoenrasp.
Trefwoord citroengras, kip

Delen is fijn!