Zoogdieren van Costa Rica

Ik ga op vakantie en ik neem mee… welke camera??

Last updated:
Welke camera neem je mee op reis?

Licht of zwaar? Welke camera neem je mee?

Mateloos jaloers kan ik er op zijn. Mensen die op vakantie gaan en niet meer dan hun telefoon mee hebben om wat snapshotjes te schieten. Zo fijn om zo licht bepakt te zijn! Want welke camera neem je mee? Op het dieptepunt sjouw ik al gauw een kilo of tien aan camera apparatuur mee. Hoe verder weg de reis is, des te meer er nodig is. Tenslotte wil je ook niet in een land als Madagaskar aankomen met alleen een 50mm lens. Weinig kans op een leuke foto van die schattige lemurs. En dus gaat de 100-400mm lens mee. Maar die is zwaaaaaarrrrr…

Steeds minder

In de loop der jaren merk ik wel dat ik steeds minder mee ben gaan nemen. Tegenwoordig doe ik een citytrip met mijn camera (ja ok, wel die grote zware camera) en slechts 1 lens. De 50 mm 1.4. Perfect voor bijna alle omstandigheden. Niet groot en past in mijn handtas (die dan natuurlijk wel is aangepast op de maat van mijn camera. Soms neem ik de 85mm 1.8 ook mee voor als ik wat minder dichtbij wil staan. Handig voor markten of voor andere shots met mensen in actie. Bovendien hou ik van mijn 85mm.

Welke camera neem je mee op reis

Maar elke keer weer als er een nieuwe camera uit komt die gouden bergen beloofd, kom ik in de verleiding om zo’n multi-functionele camera te kopen. Eentje met een zoombereik van 15-800mm. Die je kunt gebruiken in de wildernis van Afrika en in de wildernis van Rome. Die goed is voor die ene closeup van een leeuw of voor een foto van het Colosseum…

Waar ga je heen?

Belangrijk om te beslissen welke camera je mee gaat nemen is ten eerste waar ga je heen? Ga je een stedentrip maken? Kies dan voor licht en handzaam. In veel gevallen is je telefooncamera dan genoeg. Die zijn tegenwoordig echt van een prima kwaliteit voor dit soort trips. Vraag je ook van tevoren af waar je de foto’s voor gaat gebruiken. Alleen voor social media en eventueel een blog? Dan is ook hier de kwaliteit van een goede telefoon voldoende.

Lefkas - welke camera
Foto met de Olympus

Wil je wat meer mogelijkheden? Kies dan voor bijvoorbeeld een systeemcamera. De Canon Eos M200 of de Olympus E-M10 Mark III zijn allebei vergelijkbaar in kwaliteit en voldoen prima bij een stedentrip. Wil je wat meer opties dan alleen de standaardlens, koop er dan een zoomlens bij met een fatsoenlijke range. 100-200mm is ideaal.

Verder weg

Ga je verder weg op reis dan worden de beslissingen toch wat lastiger. Want welke camera is geschikt voor alle mogelijke situaties die je tegenkomt? Een systeemcamera is vaak lichter en qua kwaliteit prima. Een spiegelreflex is zwaarder en hoewel er vroeger wel kwaliteitsverschil zat tussen de twee komt dat tegenwoordig steeds dichterbij. Zo is de nieuwe serie van Canon R fantastisch. De Canon RP is een prima allround camera.

Maar ook niet goedkoop want zonder lens kost de body hiervan toch al snel € 1000,-. Tel daar een lens bij op, zoals bijvoorbeeld de 24-105mm en je bent al snel een euro of 2000 lichter. Bovendien is de camera op zich niet extreem licht. Ik fotografeer zelf met de Canon EOS R5. Een nieuwe generatie systeemcamera die qua kwaliteit beter is dan mijn ‘oude’ Canon EOS 5D mark IV. Iets kleiner dan de spiegelreflex en ook iets lichter dus wel prettiger voor reizen.

Welke camera neem je mee op reis
Foto met de RP

Heb je echt geen zin om te slepen met een camera? Kies dan voor een kleine systeemcamera. Ik ben zelf geen fan van de compact camera. Ja, je hebt daar camera’s met superzoom tot 800mm wat in theorie fantastisch klinkt maar in de praktijk enorm wiebelig plus ik vind de kwaliteit tegenvallen. Tot nog toe in ieder geval want de techniek gaat snel vooruit.

Maar de systeemcamera’s die ik uitgeprobeerd heb (de Canon en Olympus dus) zijn beiden van prima kwaliteit en hebben diverse lens mogelijkheden. Plus ze zijn lekker licht. Wat overigens ook een nadeel kan zijn want de lenzen plus de camera zijn wel wat kwetsbaarder. Goed om te weten als je lang op reis gaat.

Delen is fijn!