Scones met cranberries
Als er iets is wat ik associeer met de ultieme zoete lekkernij uit Engeland dan is het toch wel de scones. Ik vind ze zó verschrikkelijk lekker! Nu heb ik vele scones geproefd; zowel hier als in Nederland, maar het gebeurd nogal eens dat ze toch niet helemaal zijn wat je ervan verwacht.

Schotland
Nu denk je misschien dat scones uit Engeland komen, maar dit lekkere broodjes is van oorsprong dus afkomstig uit Schotland maar is inmiddels in het hele Engelse gebied populair en kun je eigenlijk op heel veel plekken in de wereld vinden.
Het was ooit een klein broodje dat werd gemaakt zonder suiker, maar inmiddels is suiker wel een vast onderdeel van de scones geworden. Ik vind het dan ook de ultieme zoete verleiding. Een echte scone eet je natuurlijk met een goede jam en met een flinke dot clotted cream. De clotted cream wil ik nog wel eens vervangen door slagroom als de echte niet verkrijgbaar is.
Ben je overigens in Dublin? Ga dan eens een scone eten bij The Pepper Pot, daar hebben ze echt de allerlekkerste scones van Dublin. Vind ik in ieder geval.

Maken van de scones
Scones maken is in de basis vrij simpel. Er zijn alleen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om de lekkerste scones te maken. Om te beginnen moet je zorgen dat je het deeg niet langer bewerkt dan strikt noodzakelijk. Ga je er teveel mee ‘rommelen’ dan krijg je taai deeg. En dat is natuurlijk mega zonde. Want een goede scone is luchtig en heeft dat heerlijke krokante laagje.
De tweede tip is om bij het uitsteken van het deeg NIET te draaien met je uitsteekring. Dit is echt iets wat ik jaren verkeerd deed totdat de koningin van het Engelse bakken, Regula Ysewijn, vertelde dat dat dus niet is hoe het hoort. Het is belangrijk dat je de ring erin steekt en recht weer omhoog haalt.
Het draaien zorgt ervoor dat de scones niet mooi rijzen. Dat was dus een gevalletje ‘AHA”! Het recept voor deze heerlijke cranberryscones komt overigens ook uit het Engelse bakboek van Regula, wat sowieso een aanrader is als je van de Engelse keuken houdt.

SCONES MET CRANBERRIES
Ingrediënten
- 430 gr bloem
- 2 el bakpoeder
- 40 gr witte suiker
- snufje zeezout
- 150 gr boter op kamertemperatuur
- 100 gr cranberries gedroogde
- 2 eieren losgeklopt
- 90 ml melk
- 1 eigeel + 1 el melk om te doreren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚C en bekleed twee bakplaten met bakpapier
- Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed het met je vingers tot het deeg op broodkruim lijkt. Voeg de rozijnen toe.
- Voeg de eieren, dan het citroensap en beetje bij beetje wat melk toe en meng met een spatel totdat je een zacht en ietwat plakkerig deeg krijgt.
- Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig verder tot het niet meer plakt maar wel nog steeds zacht aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten. Duw het deeg met je handen tot een lap van circa 2 centimeter dik
- Gebruik een ronde uitsteekvorm van circa 5 cm voor kleine en circa 7 cm voor grote scones en steek de scones uit door recht naar beneden te duwen en niet te draaien met de vorm.
- Het draaien van de vorm zorgt ervoor dat de scones minder goed rijzen. Duw het resterende deeg bij elkaar en vorm terug tot een lap van 2 centimeter dik en ga verder met het uitsteken van de scones tot je deeg op is.
- Plaats de scones op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met het ei-melk mengsel.
- Bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn van kleur.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Als ze afgekoeld zijn, bedek ze dan met een theedoek zodat ze lekker zacht en vers blijven.
- Serveer met opgeklopte room of clotted cream en je favoriete jam. Scones moeten nog dezelfde dag opgegeten worden of weer worden verwarmd in de oven.