HomeOm te zienOrang Oetans – Bukit Lawang, Sumatra
IndonesieIndonesie

Orang Oetans – Bukit Lawang, Sumatra

Bukit lawang orang oetans

Het is heet in de jungle. De tropische regen van de nacht voor onze jungle tocht heeft niet echt geholpen in het laten afkoelen en heeft als extra opstakel gezorgd voor lekker glibberige paadjes.

Orang oetans kijken

Ons doel van de tocht van vandaag was uiteraard om – hopelijk – de grote oranje apen te zien die hier nog in het wild te vinden zijn. De orang oetans zijn niet echt in een goede positie op dit moment. Hun natuurlijke leef omgeving wordt steeds kleiner dankzij illegale houtkap en het bouwen van rij na rij, na rij van palmolie plantages. De paar die nog over zijn, zijn over het algemeen niet al te eenvoudig te vinden maar in Bukit Lawang is het iets makkelijker. De apen zijn hier voorheen bijgevoerd en daardoor minder bang voor mensen.

Bukit lawang orang oetans

Weer zelfstandig

Het voedingsstation is inmiddels niet meer in gebruik. De apen kwamen er niet meer, en dat is alleen maar een goed teken. Het betekent dat ze hun eten inmiddels volledig zelfstandig uit de jungle weten te halen. Het betekent ook dat de orang oetans zien niet langer een vast gegeven is. De gidsen weten natuurlijk wel waar de apen over het algemeen uithangen dus de kans dat je ze ziet is in Bukit Lawang nog steeds het grootst. Plus – zoals ik al zei – minder bang van mensen en dus makkelijker om te spotten.

Moeder en kind orang oetan

Daar zijn ze!

We hadden geluk en vonden al na 1,5 uur een groepje van drie orang oetans die hoog in de bomen zaten en een stukje verder een moeder en baby (van twee jaar oud). Fotograferen in de jungle is een drama met al die takken die er tussen zitten, tegenlicht en bewegende apen. O en het is ook nog aardig donker… Maar goed we hebben ze in het echt gezien en dat is uiteindelijk het aller belangrijkste. En ik heb nog wel een paar aardige plaatjes weten te maken.

Een stuk verder zagen we weer een moeder en baby, alhoewel het heel goed dezelfde zouden kunnen zijn geweest. Dat was voor ons niet te zien in ieder geval!

Hoe dan ook was onze jungletocht een succes en het glibberen en glijden en overmatig zweten meer dan waard!

Ecolodges in Bukit Lawang

Als je naar Sumatra gaat en als je wilt overnachten op een plek die op een handige locatie ligt voor jungle hikes dan is het wellicht een overweging om eens naar de ecolodges  in Bukit Lawang te kijken. Wij verbleven er voor drie nachten en ik vond het een mooie plek om te verblijven. Wij waren daar in oktober 2014 (dus wel al een hele tijd geleden).

Het restaurant wat bij de lodges hoort is redelijk. Maar er is in de directe omgeving genoeg aan alternatieven voor het geval je ergens anders heen wilt.

Wel lekker dichtbij

Na een lange jungle tocht kan het natuurlijk de moeite zijn om er wel te blijven voor avondeten als je geen zin meer hebt om nog een meter te lopen… Dat is althans meestal hoe ik me voel na een lange en heftige dag. De kamers zijn prima, alhoewel sommigen het wellicht basic noemen.

Ja er is geen warm water in de douche, maar zelfs een koude douche is best lekker als de temperaturen zo hoog zijn als in Bukit Lawang. De policy is dat de kamer alleen opgeruimd wordt op verzoek, wat ik heel logisch vind eigenlijk. Ik hoef echt niet elke dag een schoon bedlaken, maar soms is het prettig als je bijvoorbeeld een nachtelijke invasie hebt gehad van een soort vreemde een dags vliegen.. 😉 Dan is het fijn dat je alleen je sleutel maar hoeft in te leveren en je hebt die avond weer een schone kamer. En zijn alle karkassen verwijderd.

Kamer ecolodges bukit lawang

De kamers zijn ruim, hebben een prima bed en een muskieten net zonder gaten. Of althans die van ons had geen gaten. Hoe je badkamer eruit ziet ligt aan de kamer waarin je slaapt. Wij verbleven in de Orang Oetan cottages waar de badkamer een soort openlucht badkamer is. Zoals je kunt zien er het gedeelte boven het ’tuintje’ open. Ik was een beetje bang dat het ’s nachts vol zou zitten met ongedierte maar dat viel zat mee. Licht niet aanlaten als je er niet bent. Dat is dan wel essentieel.

Er is een dak boven de wc en de douche zodat je ook nog droog naar het toilet kunt. Wel zo fijn als je midden in de nacht moet plassen en het regent (en dat deed het elke nacht!)

Geen airco

Er is geen airconditioning want dat is niet ecologisch verantwoord, maar er is wel een ventilator dus dat is prettig. je hebt hier wel iets nodig om af te koelen want het is heet!

Als je het muskieten net echter dicht maakt betekent dat ook dat je de ventilator mist. Het aantal beestjes in de kamer viel zat mee dus we hebben het muskietennet open gelaten zodat we in ieder geval een beetje ventilator voelden. De ecolodge is een handige lokatie voor de meeste wandelingen en als je een luie dag wilt hebben kun je nog naar de bat caves lopen in de tuin of gewoon genieten van de makaken die rondom het terrein het nodige kattenkwaad uithalen.

Makaken bij de ecolodges

Wij verbleven in de Orangutan cottages. Prijzen vanaf zo ongeveer 35 dollar. (2023)

  • Bukit Lawang, Bohorok, Sumatra Utara. Indonesia
  • +62 812 607 99 83
  • info@ecolodgebukitlawang.com

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like