Sticky rijst met mango
37100
HomeFoodReceptenKhao Neow Ma Muang – Sticky rijst met mango
ThailandThailand

Khao Neow Ma Muang – Sticky rijst met mango

De allereerste keer dat ik kleefrijst at was in Thailand ergens langs de kant van de dag. Twee dames stonden daar onder een parasolletje iets te bakken en het rook zo lekker dat we een kijkje wilde nemen. Ze bleken bamboestengels te vullen met kleefrijst en dat werd boven een vuurtje heel langzaam gestoofd. Of althans dat was onze conclusie want hoe het precies werd gemaakt was niet helemaal duidelijk.

sticky rijst met mango

De rijst was zoet en plakkerigen een beetje gekke structuur voor iemand die het niet gewend is. Maar ik was al fan van rijstpudding dus echt heel gek was het niet dat ik dit ook wel verrassend vond. Niet veel later vond ik op de kaart van een Thais restaurantje sticky rijst met mango.

Zo lekker om te eten! Het thuis namaken van dit Thaise gerecht is bovendien niet ingewikkeld. Kleefrijst kun je niet zo goed vinden in de supermarkt, maar sushi rijst tegenwoordig wel. Dat kun je ervoor gebruiken. Of ga naar je lokale toko en vraag om sticky rijst, kleefrijst of glutinous rice. Die drie namen geven je gegarandeerd resultaat.

Door het hoge zetmeelgehalte van de rijst wordt het zo kleverig.

Sticky rijst met mango

Om de sticky rijst met mango te maken heb je verder niet heel veel ingrediënten nodig. Kokosmelk, pandan, mango natuurlijk en palmsuiker. Witte suiker kan natuurlijk ook, maar palmsuiker heeft wel echt die traditionele smaak. Wil je het een keer variëren voeg dan eens een stengel citroengras toe. Laat die meekoken met de rijst, pandan en kokosmelk en je krijgt een heerlijk Thais dessert.

Thaise sticky rijst met mango
Eten bij de locals
Sticky rijst met mango

Sticky rijst met mango

Ben je ooit in Thailand geweest, dan is de kans groot dat je daar wel eens als dessert Thaise sticky rijst met mango hebt gegeten. Maak het nu eens thuis met dit eenvoudige recept.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Dessert
Keuken: Thaise keuken
Trefwoord: kleefrijst, mango, rijst
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 200 gr kleefrijst of sushi rijst
 • 120 ml kokosmelk
 • 1 rijpe mango
 • 1-2 el palmsuiker of bruine suiker
 • 1/4 tl zout
 • 1 pandan blad

Instructies

 • Laat de rijst eerst een uur weken voor je het gaat koken. Kook de rijst daarna op zacht vuur ongeveer 15-20 minuten of tot het gaar is.
 • Doe de kokosmelk in een pan en kneus het pandan blad voor je het erbij doet. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en haal het pandan blad eruit.
 • Neem 2 el kokosmelk eruit en zet apart voor later gebruik.
 • Doe de rest van de kokosmelk in een kom. Voeg de palmsuiker en het zout toe.Meng dit goed door. Voeg de kleefrijst toe en meng goed door.
 • Doe op een bord of in een kom en giet de 2 el kokosmelk eroverheen. Serveer met rijpe mango.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like