Leukste eilanden van Griekenland
44000
HomeAlgemeen7 x de leukste eilanden van Griekenland
Vlag van FrankrijkFrankrijk

7 x de leukste eilanden van Griekenland

Leukste eilanden van Griekenland

Eilanden van Griekenland en waar te slapen

O mooi Griekenland…. Nu de grenzen van Griekenland weer open gaan midden mei begint het bij mij flink te kriebelen. Ik ben al vaak in Griekenland geweest en ik kan er geen genoeg van krijgen. De mensen, het eten, de temperatuur, de sfeer… alles vind ik fijn. Van alle eilanden waar ik inmiddels ben geweest wilde ik de 7 leukste eens op een rijtje zetten. Overigens niet meteen in volgorde van voorkeur want kiezen kan ik slecht. Alle eilanden van Griekenland hebben zo hun eigen charme. Bij elk eiland geef ik de highlights van die plek en een toffe overnachtingsplek. Die zijn bijna allemaal van Eliza was here, die ik vooral met Griekse bestemmingen een aanrader vind. Bovendien zit daar altijd een huurauto al bij in, dus prijstechnisch vind ik het ook een goede en voordelige optie.

Eilanden van Griekenland

Lesbos

Lesbos is een van de grotere Griekse eilanden (er zijn nog twee grotere) van Griekenland en daarmee ook meteen ideaal als je wat langer weg wilt gaan. Wij verbleven in het plaatsje Petra wat vlak naast het bekendere Molivos ligt. Makkelijk te bereiken met de auto en je kunt de rust opzoeken als je dat wilt. Wil je ’s avonds wat meer opties hebben om uit eten te gaan dan is Molivos niet ver.

Lesbos ligt vlak bij de Turkse kust en bij helder weer kun je op sommige plekken op het eiland Turkije zien liggen. Lesbos heeft fantastische olijfolie, olijven, kaas en natuurlijk ouzo. Een aanrader zijn de gevulde courgettebloemen die wij in Molivos aten. Heerlijk! Zonder auto is Lesbos wat lastig te bereizen. Afgezien van de vrijheid die een auto je geeft kom je ook op plekken die anders niet bereikbaar zijn. Wij huurden een jeepje en gingen regelmatig van de weg af. Je komt zo op de mooiste plekjes!

Skala Kaloni is een van de bekendere kustplaatsjes en je kunt hier de lekkerste sardines eten en flamingo’s zien.

Check hier nog meer fijne plekjes op Lesbos.

Lefkas

Lefkas – ook wel Lefkada genaamd – was het laatste Griekse eiland waar ik heen ging, alweer veel te lang geleden. Het ligt vrij Noordelijk en is met het vasteland verbonden via een brug die verplaatst kan worden. De oppervlakte van Lefkas is 305 km2 en behoort tot de Ionische eilanden. De hoofdstad van Lefkas is Lefkada stad.

Lefkas

Lefkas is met name bekend door de prachtige stranden en door het feit dat het vlak bij het bekende eiland van de familie Onassis ligt, Scorpios. Wil je alvast weten waar je lekker kunt eten? Check dan mijn post met de lekkerste restaurantjes op Lefkas.

Wij verbleven hier in de Olivetti villa. Een prachtige plek op een goede locatie, aan de buitenkant van Lefkas stad.

Check hier alle overnachtingen op Lefkas.

Kreta

Kreta was ooit het allereerste Griekse eiland waar ik verbleef. Ik was 20 en behalve dat ik op dat moment verliefd werd op Griekenland werd ik ook verliefd op een Griek. Haha. Mijn eerste vakantieliefde was het! Dus ja Kreta heeft altijd wel een plekje in mijn hart behouden, al kies ik tegenwoordig vaak voor de wat kleinere eilandjes.

Kreta is natuurlijk het bekendste én het grootste eiland van Griekenland. En daarmee ook – in normale tijden in ieder geval – het meest toeristisch. Natuurlijk zijn er ook hier nog genoeg plekjes te vinden zonder massa’s toeristen maar je moet wel wat beter zoeken. De totale oppervlakte van Kreta is 8303 km2. Vergelijk dat met de oppervlakte van Lefkas en je weet meteen dat je hier veel langer rond kunt dwalen zonder elke keer hetzelfde tegen te komen.

Kreta heeft veel archeologische trekplaatsen zoals bijvoorbeeld Knossos, Phaistos en Frangokastello. Persoonlijk ben ik wat minder van het “stenen kijken” maar als je er toch bent is een bezoekje wel de moeite waard. De lengte van Kreta is over de lange zijde 260 kilometer dus wel echt een flink stukje rijden. Zeker omdat de wegen over het algemeen niet rechtdoor gaan zoals bij ons.

De hoofdstad van Kreta is Heraklion en de drukst bezocht zijn Chersonissos, Malia, Rethymnon en Agios Nikolaos. Hou je niet van drukte dan is het handig om een verblijfplaats uit te zoeken die daar niet meteen in de buurt ligt. Alhoewel wij aan de rand van Rethymnon een prima week hebben gehad. Het is maar net waar je van houdt natuurlijk.

Check hier toffe overnachtingen op Kreta.

Samos

Van alle eilanden van Griekenland ben ik het vaakst op Samos geweest. Drie keer om precies te zijn. Het was het eerste eiland waar Tom en ik samen op vakantie gingen. En sindsdien zijn we om de zoveel jaar weer eens terug gegaan. Samos heeft een oppervlakte van 478 km2 en is dus een héél stuk kleiner dan Kreta bijvoorbeeld, maar groot genoeg voor een vakantie van een weekje of twee.

Eilanden van Griekenland

Alle drie de keren zijn wij in Phytagorion gebleven. Dat is een redelijk toeristisch plaatsje met een heerlijke boulevard en een kiezelstrand (strandbedjes huren is dus aan te bevelen) Behalve Phytagorion zijn Votsalakia, Kokkari en Ireon populaire bestemmingen. Je kunt het grootste deel van het eiland met een brommertje over, al vind ik een jeepje wat prettiger met alle haarspeldbochten. Je zult niet de eerste zijn die een schuiver maakt met zo’n ding.

Vanaf Samos kun je een bezoek brengen aan Kusadasi aan de Turkse kust of een van de vele bezienswaardigheden op dit mooie eiland bekijken. De beste reisperiode voor Samos is van april tot oktober, waarbij het in april nog heel rustig is maar ook nog heel fris kan zijn.

Check hier nog meer toffe overnachtingen op Samos.

Eilanden van Griekenland - Samos

Zakynthos

Onze vakantie naar Zakynthos was nogal spontaan geboekt, zonder me fatsoenlijk in te lezen over dit Griekse eiland. Daardoor kwamen we terecht in Laganas. Gelukkig wel aan de buitenkant van het stadje, maar Laganas ken je misschien ook wel uit de series Zon, zee en zuipen. Dat zegt denk ik wel genoeg. Vooral de hoofdstraat van Laganas is berucht om de vele bars en uitgaansgelegenheden en de dronken jongeren die hier rondrennen (alhoewel rennen misschien niet het goede woord is)

Gelukkig sliepen wij in een tof appartementje buiten de stad en hadden dus niet heel veel last van al dat rumoer, maar wel iets om goed rekening mee te houden!

Een hoogtepunt van onze vakantie op Zakynthos waren de schildpadden die in het seizoen dat wij er waren aan het eierleggen (is dat een woord??) waren en dus dicht langs de kust zwommen. Ideaal om te gaan snorkelen en mee te zwemmen met deze imposante dieren.

Overigens zijn er ook een aantal zogenaamde excursies die de dieren echt lastig vallen dus let goed op waar je gaat boeken als je met een boot mee wilt. Zeker in combinatie met al die dronken gasten niet perse een goede match.

Zakynthos ken je verder wellicht van Shipwreck beach waar het meest bekende scheepswrak ever ligt (of dat heb ik ervan gemaakt…)

Het zandstrand van Laganas is 9 kilometer lang dus je hoeft zeker niet tegen dronken badgasten aan te lopen. Wel even opletten waar je gaat liggen.

Check voor toffe overnachtingen op Zakynthos

Peloponessos

Technisch gezien is de Peloponessos natuurlijk geen eiland maar een schiereiland. Wij kozen dit uit als bestemming met het idee dat we lekker ver ronden rijden om van alles en nog wat te zien. Waar we geen rekening mee hadden gehouden is het feit dat het ook een enorm bergachtig gebied is. Een ‘stukje rijden’ kostte dan ook veel meer tijd dan we hadden ingeschat. Met als gevolg dat we toch minder ver kwamen dan gepland. Wil je dus naar de Peloponessos dan is het handig om meerdere locaties te boeken en niet te gokken op één plek. Wij verbleven er drie weken en dat is dan net te lang als je toch niet zo goed weg kunt.

Dat gezegd hebbende; het is een prachtig bergachtig gebied en absoluut een aanrader om eens hierheen te gaan in plaats van een van de eilanden. Overigens is de Peloponessos ooit een eiland geweest maar werd door allerlei geologische verschuivingen tot twee keer toe gescheiden en weer herenigd met het vasteland.

Check hier alle overnachtingen op Peloponessos

Thassos

Thassos is een wat minder bekend eiland in de reeks en ook wat kleiner dan de hierboven genoemde eilanden van Griekenland. Het is dan ook nog niet ontdekt door het massa toerisme.

Het eiland heeft geen eiland vliegveld en wil je er komen dan moet je dus een stukje met de boot. Meestal land je op de vluchthaven van Kavala op het vasteland.

Thassos

Het is een van de groenste eilanden van Griekenland en zeker een aanrader voor een weekje of wat. In de zomermaanden zijn er wel wat aanbieders die die kant op gaan. Eliza was here niet dus voor dit eiland kun je even zoeken bij booking.com.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like