Bolo di kashupete

Bolo di Kashupete – traditionele taart uit Curaçao

Last updated:

Op een doordeweekse donderdag waren we uitgenodigd bij Mama Gada van Tempting Curaçao om mee te kijken bij het maken van een echte Curaçaose bolo di kashupete. Oftewel een cashewnoten taart. Het ging al niet helemaal goed met het vinden van de locatie want het bleek dat we het verkeerde huisnummer hadden.

Nu zijn de huisnummers in Curacao per definitie al niet te volgen (niet voor ons in ieder geval) dus ook met het goede huisnummer was het nog flink zoeken, maar gelukkig hadden we telefonisch contact en waren we uiteindelijk toch aangekomen op de plek van bestemming.

Bolo di Kashupete

Lutgarda, de bakkoningin van Tempting Curaçao, maakt de prachtigste dingen. Ze liet ons het een en ander zien op haar telefoon. Ze wordt veel ingehuurd om voor bruiloften en feesten en partijen de mooiste en creatiefste dingen te maken. Maar ons ging het om een traditionele cashewnoten taart of bolo di kashupete.

Bolo di kashupete

De bolo is een populaire taart op Curaçao en wordt veel gegeten ook tijdens bruiloften bijvoorbeeld. De dag voor onze komst had Lutgarde er nog een paar gemaakt voor een bruiloft.

Terwijl je de bolo in de oven laat bakken kun je beginnen aan je cashewnotencreme. Dat is een flink heftige vulling dus dit is zeker geen lichte taart! De cake wordt na afkoelen in drie lagen gesneden en vervolgens wordt elke laag besprenkeld met likeur en ingesmeerd met de cashewvulling. Welke likeur je gebruikt is afhankelijk van je smaak. Lutgarda gebruikte witte curacao likeur, maar amaretto is ook erg lekker.

Opbouwen van de taart

Vervolgens ga je de bolo di kashupete helemaal rondom afsmeren met de cashewcreme. Je kunt het zo garneren als je zelf wilt maar traditioneel is het zoals je hier op de foto’s ziet van het eindresultaat. Handig om de cashewcreme warm op de taart te smeren. Zodra het afkoelt gaat het uitharden en wordt het minder makkelijk om te verwerken.

Opeten!

Natuurlijk gaat het uiteindelijk maar om één ding. En dat is het opeten van die heerlijke bolo di kashupete. Na het decoreren werd de taart aangesneden en mochten we een stukje genieten. Zorg ervoor dat je geen dikke plakken snijdt want het is echt heel machtig. Een klein stukje is meer dan voldoende. Grappig ook om te zien hoe buren, vrienden en zussen langzaamaan binnendruppelden zodra de bolo bijna klaar was. Wij kregen ook nog een lekker stuk mee naar ‘huis’ (ons appartement dus) dus we hebben er extra lang plezier van gehad.

bolo di kashupete

Bolo di Kashupete (cashewnotentaart)

5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Koek
Keuken: Curacaose keuken
Trefwoord: cashewnoten, gecondenseerde melk, roomboter
Porties: 12 personen

Equipment

  • Bakblik 22 cm

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter
  • 250 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 1/2 el vanille aroma
  • 1/2 el amandel aroma
  • 1/2 tl zout

Vulling/Frosting

  • 500 gr cashewnoten ongezouten
  • 1/2 el margarine
  • 1/2 blik gecondenseerde melk
  • 250 ml water
  • 1/2 el amandelaroma
  • 250 ml alcohol naar smaak amaretto, bacardi, likeur
  • 1 pakje gekonfijte rode en groene kersen om te versieren

Instructies

  • Vet een bakblik in, bekleed met bakpapier en vet opnieuw in. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Klop de boter met de suiker tot luchtig. Voeg nu een voor een de eieren toe. Zeef de bloem erbij en meng weer goed door. Dan kan het zout, bakpoeder, vanille- en amandelaroma erbij. Zodra alles goed gemengd is stort je het beslag over in de bakvorm en zet dit in de oven voor ongeveer 50 minuten.
  • De cake is klaar als een houten prikker er schoon uitkomt.

Vulling

  • Rooster de cashewnoten in de oven tot deze lichtbruin zijn. Maal de noten nu zo fijn mogelijk. Neem een steelpannetje en doe hier de margarine, gecondenseerde melk, water en de cashewnoten bij. Blijf goed roeren met een houten pollepel tot het mengsel iets dikker wordt. Haal van het vuur, voeg de vanille toe en roer goed door.
  • Snij de gebakken en afgekoelde taart nu in drie delen overdwars. Besprenkel de onderste laag met likeur naar keus, strijk hierop een laag cashewnotenvulling. Leg de andere plak taart erop en herhaal de handeling.
  • Na het vullen van de taart smeer je de buitenkant ook volledig in met de cashewnotenpasta. Laat de cashewnotenvulling niet afkoelen want dan wordt het hard en moet je het opnieuw opwarmen.
  • Voor de garnering gebruik je hele cashewnoten met gekonfijte rode en groene kersen.

Delen is fijn!