HomeOm te doenRoadtrip Ierland – Van Dublin naar Galway
IerlandIerland

Roadtrip Ierland – Van Dublin naar Galway

Cliffs of Moher

Waar ga je heen in Ierland als je maar beperkt de tijd hebt?

Last minute moesten we omboeken ivm het corona virus. Hong Kong was geen optie meer en de keus viel op Ierland. Niet de meest gebruikelijke tijd om naar dit mooie eiland te gaan, aangezien het er nogal kan spoken zo in de maand februari. Dat deed het ook extra omdat storm Dennis nog maar net was vertrokken op de dag dat wij zouden vliegen. Het spande er nog even om of we wel of niet zouden vertrekken, maar gelukkig… Ondanks de storm kon er toch gevlogen worden en waren we zelfs keurig op tijd in Dublin.

We haalden onze huurauto op en tijd om onze roadtrip van Dublin naar Galway kon beginnen!

Van Dublin naar Galway

Onze eerste stop was Galway dus dat betekende in principe dat we het eiland over moesten steken van oost naar west. Klinkt heel ver maar is slechts 2,5 uur rijden. We hadden een tussenstop in Athlone, waar we net lang genoeg waren om kletsnat te regenen. Haha… Ja het weer zat niet meteen mee maar de lunch in Bastion Kitchen gelukkig wel. Een heerlijke pita gegeten in dit charmante kleine restaurantje. Mocht je in de buurt zijn, is dat echt een aanrader. Van Athlone gingen we verder naar Galway.

Quay street Kitchen

The Quay street Kitchen

Van Athlone reden we verder naar Galway waar ons verblijf in het Forster Court Hotel was. Als je op zoek bent naar een hotel dat centraal gelegen is in Galway met de meeste dingen binnen loopafstand dan is dit hotel een goed uitgangspunt. Prima hotel, net aan de rand van de stad. Minpuntje vond ik het douchegordijn. Ik vind dat vaak overigens in hotels. Dan is alles prima in orde maar hangt er zo’n smoezelig – ooit wit – douchegordijn. En dat ziet er dan snel een beetje ranzig uit. Maar goed, verder was alles piekfijn in orde.

Spullen gedumpt en op zoek naar een eetgelegenheid. We waren aan de late kant in de stad en het was natuurlijk zondag dat we aankwamen dus veel van de winkels waren dicht. De receptie van het hotel had aangeraden om net even voorbij shopping street te lopen waar een aantal leuke tentjes zouden zitten. We kozen uiteindelijk voor The Quay Street Kitchen en dat was een goede gok. Als voorgerecht had ik de traditionele potted crab met toast. Erg lekker! Tom had crostini met beef en paddenstoelen en als hoofdgerecht hadden we beiden de beef Guiness stew. Overigens een aanrader is om niet een voor- en hoofdgerecht te nemen want dat is negen van de tien keer echt veel te veel. We konden onze – heerlijke! – stoofschotel niet meer op na het voorgerecht. Dat was eigenlijk een beetje jammer dus aldoende leert men.

Bustour naar Cliffs of Moher

We doen eigenlijk nooit een georganiseerde bustour naar een attractie. Niet echt ons ding om massaal bus in en bus uit te moeten gaan. Maar het weer, de wind en het moment zorgden ervoor dat we dit keer toch kozen voor een tour naar de Cliffs of Moher. Het kostte echt bijna niks (€ 28,- pp) dus ik was ook wel benieuwd hoe het zou zijn. We werden ’s morgens opgevangen door PJ, de chauffeur en gids van de dag. Het was een compleet dagprogramma. Vertrek om 10 uur en weer terug om 6 uur ’s avonds.

Onze eerste stop was Dunguaire kasteel in Kinvare. En ja hoor, allemaal de bus uit voor een busstop, foto maken en weer terug. En dan moet je weten dat er na ons nog een paar bussen kwamen dus niet de meest ideale omstandigheden om een foto te maken. Ach we hebben het ook een keer meegemaakt moet je maar denken. En overigens was het echt niet zo erg en met de storm en alles eigenlijk ook wel een prima oplossing.

Poulnabrone dolmen - roadtrip dublin naar galway

Poulnabrone Dolmen

De stop na het kasteeltje was in natuurgebied De Burren waar we het grootste gedeelte van de dag in rondreden. Prachtige omgeving, met heel veel limestone. En van datzelfde limestone (kalksteen) zijn de vele, vele muurtjes gemaakt die de landerijen afbakenen. Tevens zijn er graven gemaakt van de plakkaten en een van de oudste ter wereld ligt daar. De Poulnabrone dolmen tombe.

De tombe dateert ergens van 4200 – 3500 voor Christus. En is een van de grootste van de ongeveer 172 tombes die je rondom Ierland vindt. Oorspronkelijk was de tombe verborgen onder aarde en werd het – waarschijnlijk – gebruikt als plek voor rituelen, begraafplaats of als territoriumafbakening.

Bij de opgravingen (in 1986 en 1988) werden de overblijfselen gevonden van 33 lichamen met diverse objecten die in die tijd werden meegegraven met de overledene. De lichamen dateren allemaal ook rond 3500 BC.

De stop na de tombe was in Kilfenora waar een begraafplaats is met grote Keltische kruizen en een half afgebrokkeld kerkje wat dicht was. Een beetje een gekke stop was dat maar ja, zo gaan die dingen he.

Lunch in Doolin

De weg ging door naar de lunchplek in Doolin bij O Connors pub. Heel knap hoe ze daar in no time een maaltijd op tafel toveren terwijl je je moet voorstellen dat er op het moment dat wij er waren zo ongeveer vier busladingen vol met toeristen waren. Volgens PJ hadden ze daar een “systeem”. Nou dat klopte wel. En ook nog lekker eten. Dus dubbel applaus.

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Na de lunch was het tijd voor het hoogtepunt van de reis; de Cliffs van Moher. En man wat een natuurgeweld daar op de kliffen. We waaiden serieus bijna weg. En er werd ook gewaarschuwd dat je vooral op moest passen met de wind. Er staat langs de wandelroute wel een muur van 1,5 meter hoog dus je waait niet meteen de zee in maar er zijn altijd gekken die voor het ultieme selfie dan toch capriolen uithalen. En als je 200 meter naar beneden stort vanuit een kolkende zee…. kun je het denk ik niet na vertellen.

De Cliffs of Moher zijn absoluut prachtig. Hou er wel rekening mee dat het een populaire toeristische attractie is. Wij waren er niet in het hoogseizoen maar in februari. En zelfs op dat moment was het redelijk druk. Niet zo druk dat je je een weg moest banen door de menigte maar ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen dramatisch druk kan zijn. Wij waren er niet op het beste tijdstip voor het licht. De zon stond de verkeerde kant op waardoor de cliffs tegen de zon in lagen. Lastig om goeie foto’s te maken dus maar goed. Ga je zelf probeer dan ’s morgens voor dag en dauw daar te zijn. Ik denk dat de zonsopkomst er spectaculair is.

Cliffs of Moher

De cliffs zijn 8 km lang en ruim 200 meter hoog. Tussen mei en juni kun je papegaaiduikers zien bij de kliffen die op dat moment nestelen. Jammer genoeg niet terwijl wij er waren, afgezien van het feit dat het met die wind waarschijnlijk onzichtbaar was geweest. Plus dat je wellicht een goede telelens nodig hebt om ze te kunnen zien maar dat is een aanname. Het is wel een van de plekken waar ze nog veel voorkomen. Ook weer een extra reden om er voor dag en dauw heen te gaan. Ik denk dat de meeste toergroepen pas rond de middag komen als ze hetzelfde programma volgen als wij hebben gedaan.

Iets om rekening mee te houden. Toegang tot de Cliffs of Moher is € 4,- voor volwassenen dus een prima prijs voor een mooie locatie. Als je boekt moet je aangeven wanneer je komt en er zit een tijdslimiet aan van twee uur. Alhoewel ik me niet voor kan stellen hoe ze iemand aan die limiet kunnen houden maar dat even terzijde. Zeker de moeite waard!

Cliffs of Moher

Ben je gek op Ierland? Check dan ook de post over de Causeway Coast of check alle Ierland posts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like