HomeOm te doenRoadtrip Ierland – Wicklow en Newgrange
IerlandIerland

Roadtrip Ierland – Wicklow en Newgrange

Glendalough

Glendalough

Vanaf Kilkenny gingen we onderweg naar Glendalough. De vallei van Glendalough ligt midden in het natuurpark van de Wicklow mountains. Glendalough (Gleann Dá Loch) betekent twee meren en dat is ook een van de dingen waar deze streek beroemd om is. Maar wij kwamen in eerste instantie voor de site waar de ruines van een oud klooster te vinden zijn uit de 6e eeuw. Het grappige is eigenlijk wel dat iedereen het heeft over dat klooster maar je hoort niet zo vaak dat er ook een kerkhof bij is. En juist dat kerkhof vond ik fantastisch. De grafzerken zijn verzakt, hangen scheef en sommigen zijn gebroken of compleet ingezakt.

Glendalough Wicklow en Newgrange

Juist die grafzerken geven het terrein die eigen unieke sfeer. Het schijnt hier in de zomer volgeladen te zijn met toeristen. Die waren nu in geen velden of wegen te bekennen (ok een paar verdwaalde toeristen liepen er wel rond) zodat we de plek zo ongeveer voor onszelf hadden. Mocht je in de zomer komen, zorg dan dat je er vroeg bent. Het bezoeken van de site is gratis. Wil je verder rijden naar de Upper lake dan betaal je daar alleen parkeerkosten van € 6,- maar verder is ook dit gratis.

Je kunt je hier goed voorstellen dat er ’s nachts wellicht de nodige spoken ronddwalen in dit unieke stukje Ierland. We hadden mazzel dat de zon scheen maar het waaide hard en was behoorlijk koud.

The Wicklow Way

Het natuurgebied rondom Glendalough is sowieso prachtig om doorheen te lopen of te rijden. Er zijn diverse wandelpaden die je kunt nemen en de bekendste is de Wicklow Way. Een wandelpad van 131 kilometer dat dwars door de Wicklow Mountains loopt. Als je van wandelen houdt dan is dit wellicht een aanrader.

Wicklow way

Wicklow town

Ik had natuurlijk wat beter onderzoek moeten doen van te voren maar aangezien we soort van last minute onze reis moesten omgooien van Hong Kong naar Ierland had ik aangenomen dat Wicklow = mooi ook gold voor het dorp Wicklow… Foutje bedankt.

Glendalough

County Wicklow is prachtig maar Wicklow town kun je beter overslaan. Ten eerste ligt het best een eindje van de Wicklow mountains af en er is eenvoudigweg niks te doen. De omgeving is niet inspirerend. Er is geen goed eten te vinden. Ongeveer een van de enige plekken waar je kunt eten ’s avonds, The Bridge Tavern, kreeg een 6,4 op Foursquare en hoewel ik altijd wel recensies met een korreltje zout neem, beloofde het niet veel goeds. En nog jammer is het als die recensie dan niet voor niks bleek. Het was niet super slecht maar ook niet meteen geweldig. En nog erger was het dat we voor dat middelmatige maal bijna net zoveel moesten betalen als dat geweldige diner bij The Butcher in Kilkenny. Ook de overnachting bleek de duurste van de hele reis. En is het zo niet waard.

Dus mocht je ook naar County Wicklow gaan, check dan iets beter waar je gaat slapen en sla Wicklow town helemaal over!

Newgrange

Na een nacht in Wicklow (lekker vroeg onder de wol want tja wat moet je er anders doen) gingen we weer op pad. De laatste dag alweer van onze roadtrip want in de middag moest de auto alweer ingeleverd. Maar eerst wilden we nog een bezoek brengen aan Newgrange. Newgrange ligt in County Meath is heeft een graftombe die behalve heel groot ook heel oud is. 3200 BC is de leeftijd en wat het doel van de tombe is geweest is niet helemaal duidelijk.

Newgrange

Ingang van Newgrange graftomb

Sommigen denken dat het een tempel is geweest, anderen denken dat het een passage tombe is geweest waar de doden werden ‘doorverwezen’ . Om heel eerlijk te zijn vond ik het een beetje tegenvallen. Misschien ook omdat Glendalough zo prachtig was en dit eigenlijk eh… om het oneerbiedig te zeggen… een grote pukkel in de grond is. De buitenkant is sowieso al niet heel erg speciaal om te zien.

Newgrange

Om door de tempel te lopen (smal en niet geschikt als je extreme last hebt van claustrofobie) is dan weer wel een aparte belevenis maar dat is het dan. Ik weet niet. Misschien had ik er meer van verwacht. Je kunt er alleen met een gids naar binnen overigens.

Wil je naar Newgrange ga da niet rechtstreeks want dan mag je niet naar binnen. Je moet in het visitorcentre een kaartje kopen en vandaar ga je met een bus naar de site. Daar krijg je een rondleiding door een gids en dan mag je weer terug.

Van Newgrange naar Dublin

Van daar was het nog slechts een half uurtje rijden naar het vliegveld van Dublin waar we onze auto inleverden en een taxi namen naar ons hotel in Dublin.

Check hier de 10 x uit eten in Dublin of de leukste dingen om te doen in Dublin.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like