Home » Blog » Reisfotografie: Welke lens neem je mee op reis?
Fotografie

Reisfotografie: Welke lens neem je mee op reis?

Welke lens neem je mee op reis | papertravels.nl

Binnenkort gaan we weer op een langere reis naar de US en komt natuurlijk weer de eeuwige vraag naar boven: welke lens neem je mee op reis? Of welke lenzen moet ik eigenlijk zeggen want eentje is natuurlijk niks. 🙂 In de loop der jaren heb ik zo ongeveer alle lenzen die ik wil hebben vergaard, dus ik heb keus genoeg.

Maar dan komt altijd weer de afweging hoeveel je wilt gaan sjouwen… Wil je licht reizen of wil je een rugzak vol apparatuur meenemen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de loop der jaren steeds lichter ben gaan reizen. Ik neem wel meestal mijn Canon Eos 5D mark IV mee. (van zichzelf al zwaar!) maar voor een city trip neem ik vaak alleen de 50mm 1.4 mee en soms dan nog de 85mm 1.8. Dat is al gewicht genoeg trouwens. Het makkelijkste om het mee te nemen is in de vorm van een kleine rugzak. Ik heb echt veel te veel camera tassen maar uiteindelijk is een rugzak het meest praktisch om te voorkomen dat je een lamme schouder krijgt.

Maar goed, voor een langere reis wil ik wel iets meer meenemen dan alleen die 50mm. Nu is de US geen reis waar je wildlife gaat spotten (althans dat is niet de insteek) dus mijn 100-400mm (mijn zwaarste lens) hoeft gelukkig niet mee.

Welke lens neem je mee op reis | papertravels.nl
De 24-70mm is een lekkere all rounder!

De nieuwe 24-70mm 2.8

Sinds kort heb ik de nieuwe Canon 24-70mm aangeschaft (rib uit mijn lijf.. Dat dan weer wel) en vergeleken met de oude is het een topper. Ik had met het oude model altijd wat issues met scherpte. De lens was gewoon wat minder goed. Of ik had een maandagmorgen model. Hoe dan ook, ik was er niet zo erg blij mee. Maar de nieuwe is geweldig. Ik denk dat ik die mee neem als all round lens.

En dan misschien nog de 50mm 1.4 voor ’s avonds als ik wat minder mee wil nemen in een restaurant bijvoorbeeld. Ik schiet altijd met bestaand licht op reis dus een flitser hoeft er niet bij. Die zit ook niet standaard op mijn camera dus ik zal het moeten doen met wat er beschikbaar is.

Welke lens neem je mee op reis | papertravels.nl
De 40mm is perfect voor als je ’s avonds op pad bent maar niet teveel wilt meenemen

40mm pancake 2.8

Een ander toppertje is mijn 40mm “pancake” lens. Ik kocht die tegelijk met mijn Canon 100D. Een prima cameraatje maar die ik eigenlijk amper gebruik. Die gaat dus binnenkort in de verkoop want mijn nieuwe besluit is minder camera apparatuur te hebben. Ben je dus nog op zoek naar een camera: ik ga er binnenkort een paar verkopen! Mar goed de 40mm is de platste lens die Canon heeft en ideaal voor avondshots in restaurants ed. Het fijne van deze lens is dat je – in tegenstelling tot de 50mm – heel dichtbij kan focussen. Het is geen macro lens maar kan wel flink dichtbij. Die gaat dus ook zeker in de tas!

Welke lens neem je mee op reis | papertravels.nl
24-70mm is ook perfect voor marktfoto’s

De score:

  • Canon EOS 5D mark IV
  • 40mm 2.8
  • 24-70mm 2.8
  • 50mm 1.4 (of misschien laat ik die thuis en neem ik alleen de 85mm mee)

Ja denk dat dat het gaat worden. Kan ik meteen even kijken of alles past in mijn nieuwe camera rugtas… 🙂

Wat nemen jullie mee op reis? En maak je onderscheid tussen city trips of rondreizen? Sjouw je met alles zoals ik vroeger deed, of maak je per reis een keuze?

Alle posts over reisfotografie vind je hier

 

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

3 Comments

Click here to post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  • Ik ben jaren een fan van 1 lens (canon 18-135) geweest, maar ben na aanschaf van mijn 80D laatst de beperking van de lens goed gaan zien. Jeetje, wat een tackle voor een door mij altijd voor uitstekend gedachte lens.. Alleen voor bestemmingen met wildlife nam ik mijn 70-300 als extra lens mee. Heb me laatst een nieuwe 10-18 aangeschaft voor citytrips en landschappen. De oude was al jaren stuk door vocht. Wat is het een fijne, maar ook budgetvriendelijke lens. Die 24-70 heb ik heel hoog op mijn verlanglijstje staan. Als opvolger voor die 18-135. Ook al heb ik (nog) geen FF, maar uitkomsten van tests met de combinatie 24-70 – 80D zijn zeer goed. Alleen die prijs..

    • Ja die prijs is inderdaad soort van belachelijk… Maar ja ik heb hem ook echt nodig voor mijn werk dus dat is ook altijd een goed argument. Alhoewel ik ook flink moest slikken hoor. Leuk dat je het af kunt trekken, maar je moet het toch uiteindelijk wel eerst even helemaal zelf ophoesten. 1 lens is de ideale situatie maar ik ben steeds kritischer geworden op die lenzen dus uiteindelijk dan toch maar elke keer meer lenzen meenemen. Achteraf ben ik daar altijd blij om! (O en PS… echt wel de moeite waard hoor die 24-70

  • Ik vind dit altijd erg interessant om te lezen, ik neem altijd mijn 50mm 1.8 en 24mm 2.4 mee. Met die twee doe ik alles, ik mis alleen wel iets, kan alleen mijn vinger er niet helemaal opleggen wat ik precies mis.. Een 40mm lijkt me ook wel interessant eigenlijk, ben sowieso groot liefhebber van de pancake lensjes.

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle