Welke lens neem je mee op reis
70500
HomeReisfotografieReisfotografie: Welke lens neem je mee op reis?

Reisfotografie: Welke lens neem je mee op reis?

Je gaat op reis en je wilt je spiegelreflex of systeemcamera meenemen. Maar welke lens is nu het beste om mee op reis te gaan? Een overzicht van de opties!

Welke lens neem je mee op reis

Binnenkort gaan we weer op een langere reis naar de US en komt natuurlijk weer de eeuwige vraag naar boven: welke lens neem je mee op reis? Of welke lenzen moet ik eigenlijk zeggen want eentje is natuurlijk niks. In de loop der jaren heb ik zo ongeveer alle lenzen die ik wil hebben vergaard, dus ik heb keus genoeg.

Maar dan komt altijd weer de afweging hoeveel je wilt gaan sjouwen… Wil je licht reizen of wil je een rugzak vol apparatuur meenemen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de loop der jaren steeds lichter ben gaan reizen. Ik neem wel meestal mijn Canon Eos 5D mark IV mee. (van zichzelf al zwaar!) maar voor een city trip neem ik vaak alleen de 50mm 1.4 mee en soms dan nog de 85mm 1.8. Dat is al gewicht genoeg trouwens. Het makkelijkste om het mee te nemen is in de vorm van een kleine rugzak. Ik heb echt veel te veel camera tassen maar uiteindelijk is een rugzak het meest praktisch om te voorkomen dat je een lamme schouder krijgt.

Maar goed, voor een langere reis wil ik wel iets meer meenemen dan alleen die 50mm. Nu is de US geen reis waar je wildlife gaat spotten (althans dat is niet de insteek) dus mijn 100-400mm (mijn zwaarste lens) hoeft gelukkig niet mee.

Welke lens neem je mee op reis
De 24-70mm is een fijne all rounder

De nieuwe 24-70mm 2.8

Sinds kort heb ik de nieuwe Canon 24-70mm aangeschaft (rib uit mijn lijf.. Dat dan weer wel) en vergeleken met de oude is het een topper. Ik had met het oude model altijd wat issues met scherpte. De lens was gewoon wat minder goed. Of ik had een maandagmorgen model. Hoe dan ook, ik was er niet zo erg blij mee. Maar de nieuwe is geweldig. Ik denk dat ik die mee neem als all-round lens.

En dan misschien nog de 50mm 1.4 voor ’s avonds als ik wat minder mee wil nemen in een restaurant bijvoorbeeld. Ik schiet altijd met bestaand licht op reis dus een flitser hoeft er niet bij. Die zit ook niet standaard op mijn camera dus ik zal het moeten doen met wat er beschikbaar is.

Welke lens neem je mee op reis
De 40mm pancake lens is ideaal als je ’s avonds op pad bent en niet teveel mee wilt nemen

40mm pancake 2.8

Een ander toppertje is mijn 40mm “pancake” lens (inmiddels helaas niet meer verkrijgbaar). Ik kocht die tegelijk met mijn Canon 100D (inmiddels is dat de 200D). Een prima cameraatje maar die ik eigenlijk amper gebruik. Die gaat dus binnenkort in de verkoop want mijn nieuwe besluit is minder camera apparatuur te hebben. Ben je dus nog op zoek naar een camera: ik ga er binnenkort een paar verkopen! Maar goed de 40mm is de platste lens die Canon heeft en ideaal voor avondshots in restaurants ed. Het fijne van deze lens is dat je – in tegenstelling tot de 50mm – heel dichtbij kan focussen. Het is geen macro lens maar kan wel flink dichtbij. Die gaat dus ook zeker in de tas!

Welke lens 4
24-70 is ook heel handig op de markt

De score:

Ja denk dat dat het gaat worden. Kan ik meteen even kijken of alles past in mijn nieuwe camera rugtas…

Wat nemen jullie mee op reis? En maak je onderscheid tussen city trips of rondreizen? Sjouw je met alles zoals ik vroeger deed, of maak je per reis een keuze?

Alle posts over reisfotografie vind je hier

Check ook deze artikelen over fotografie:

Disclaimer: De links in dit artikel zijn affiliate links. Als je via een van deze links een aankoop doet verdien ik er een paar cent mee zodat ik de volgende reis weer kan maken! Uiteraard betaal jij niks extra hiervoor.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like