HomeAlgemeenBen jij in de wieg gelegd voor all-inclusive?

Ben jij in de wieg gelegd voor all-inclusive?

All-inclusive Club Marvy
Club Marvy all-inclusive

All-inclusive yes or no?

Ooit, in het jaar 1997 om heel precies te zijn, kwam ik voor het eerst in een all-inclusive hotel terecht. Het was in Mexico. Yucatan en we hadden er net een rondreis van een week opzitten. Die rondreis was fantastisch. We reden in een volkswagen kever (alhoewel je volgens mij nu volkswagen beetle hoort te zeggen) en hadden een top tijd.

We hadden voor een fly drive gekozen, wat inhield dat de hotels voor onderweg al geboekt waren. We reden in principe met zijn twee maar er waren natuurlijk nog een aantal stelletjes die dezelfde route aflegden en die we dus elke dag tegen kwamen in het hotel. Dat bleek overigens een fijne sociale controle te zijn, want op die manier wisten we altijd wie we nog misten en konden we alarm slaan wanneer nodig.

Maar over die rondreis gaat het natuurlijk niet. De tweede week hadden we een week geboekt in Cancun. Wist ik veel. Mexico was mijn allereerste ‘ver-weg’ reis en Cancun achteraf niet de beste keuze. We hadden een hotel geboekt (als ik me goed herinner het Tucan Cun beach resort) en ervoor gekozen om juist géén all-inclusive te kiezen.

Vooroordelen

We hadden namelijk al voor we arriveerden de nodige vooroordelen over all-inclusive. Die overigens zeker ten dele klopten. Maar na aankomst in het hotel bleek al snel dat niet kiezen voor alles inclusief eigenlijk niet zo handig was. De stad was ver weg. We zaten op een hotelstrip aan het strand van Cancun. Om in de stad te komen moest je met een taxi en nou ja, was een hoop gedoe. Plus Cancun zelf bleek niet zo leuk als we van tevoren bedacht hadden.

Dus besloten we om ons toch maar te laten ’taggen’ met all-inclusive bandjes. Het was niet anders. En Onno en Carla die we onderweg hadden leren kennen deden hetzelfde dus ach, gezellig was het zeker.

Pas jaren later bleek dat die all-inclusive eigenlijk zo slecht nog niet was. Het eten was prima, je kon echt van alles vinden en de kwaliteit was top. Dat gezegd hebbende; ik wist toen nog niet wat ik nu allemaal weet. Dus misschien was het dan toch anders geweest.

Sri lanka

All-inclusive in Sri Lanka
Onze hut in Sri Lanka

De tweede keer dat we voor een all-inclusive kozen was in Sri Lanka, een aantal jaar later. Dat was een slechte keus. Slecht eten. Veel Russen die vooral bezig waren met zoveel mogelijk naar binnen werken in een zo kort mogelijke tijd. Maar goed het land was prachtig. En ook hier hadden we er al een week rondrit op zitten. Dat was het moment dat ik besloot om nooit meer naar een all-inclusive resort te gaan. Niet mijn ding zeg maar.

All-inclusive
Onze kamer in Sri Lanka

Tweede keer Mexico

Ergens in de loop van de volgende jaren vervaagde dat gevoel wel een beetje. En besloten we op gegeven moment om toch weer voor een all-inclusive te gaan. Wel weer in Mexico dit keer. In Playa del Carmen, want in mijn geheugen was dat een leuk plaatsje en kon je er ook nog buiten het resort komen. Nou ja dat was helemaal fout gedacht, want het resort lag natuurlijk kilometers buiten de stad. We hadden twee weken geboekt en na twee dagen zag ik het al somber in. Weer vreetschuren, slecht eten en hoewel het resort verder prachtig was… weer niet wat ik erbij had gedacht.

Mijn fout natuurlijk, maar het zet je wel aan het denken. Voor wie is het all-inclusive resort eigenlijk gemaakt? Nou ja in ieder geval niet voor mij. Zoveel was wel duidelijk.

Turkije

En toen…. werd ik uitgenodigd door Neckerman (die bestaat inmiddels niet meer) voor een verblijf in Club Marvy in Turkije. En werd ik een beetje verliefd.

Club Marvy

Want het kon dus blijkbaar ook heel anders. De appartementen liggen wijd verspreid over een groot oppervlak. Het is groot maar oogt nergens massaal. Zelfs in de eetzaal zijn allerlei hoekjes gecreëerd en heb je nergens het gevoel dat je als een schaap in een kudde naar je voer wordt gebracht. Bovendien wordt het eten vers voor je bereidt en nou ja, het is echt lekker.

Mijn kamer in Club Marvy

Dat was dus de eerste keer dat ik kennismaakte met een all-inclusive waar ik wel aan kon wennen. Natuurlijk blijft het een feit dat ik niet meteen gemaakt ben om een week lang op het strand te liggen en niks te doen. Dat heb ik geprobeerd maar ik word er niet gelukkig van. Maar je kunt vanaf Club Marvy makkelijk excursies doen of een autootje huren en naar Kusadasi rijden bijvoorbeeld. Of Efeze bezoeken. Mogelijkheden genoeg.

Dus is de vraag; is het het all-inclusive concept dat me tegen staat of meer de erbarmelijke kwaliteit van sommigen? Ik denk het laatste, maar ook toch wel het eerste. Zo was ik vorig jaar nog (ja tijdens de zomer van corona inderdaad) in Gran Canaria. Dat was ook all-inclusive. En dat had ik dit keer geboekt omdat ik ten eerste alleen op reis was en ten tweede omdat ik gewoon even een week weg wilde van alles. En ja ook hier was de kwaliteit slecht.

All-inclusive Club Marvy

Ik heb niks tegen mensen die wel graag naar een mooi all-inclusive resort gaan. Absoluut niet. Ieder zijn ding. Maar ik word een beetje opstandig van de manier van eten en in sommige gevallen vreten. En zuipen niet te vergeten. Want het is gratis. (dat is het natuurlijk niet want je hebt er fors voor betaald)

Veel all-inclusive resorts mikken op mensen met kinderen. En dat kan ik me van de ouders dan weer heel goed voorstellen. Je kinderen worden ge-entertained en jij kunt lekker relaxen. Ideaal dus. Maar niet waar ik zonder kids op zit te wachten.

Dus na mijn bezoek aan Club Marvy en het bezoek aan Royal Horizons Baobab heb ik mijn mening bijgesteld over all-inclusive in het algemeen. In een dergelijke setting wil ik best nog eens een weekje vertoeven. Sterker nog, als Turkije niet dicht had gezeten had ik daar heen gegaan en niet naar Gran Canaria. (en dat was ook veel beter geweest, maar ja…)

Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar leuke kleine restaurantjes bezoeken. Lekker flaneren door leuke straatjes, dingen ontdekken en proeven. Heel soms wil ik dan wel een weekje lekker “niksen” bij een hotel zoals Club Marvy. Maar verder zul je me niet zo snel in een all-inclusive vinden.

En jij? Wat is jouw voorkeur?

  1. Ik heb vergelijkbare ervaringen. In Spanje kun je beter niet all inclusief gaan, maar in Egypte heb ik een keer zo goed gegeten all inclusief, soms moet je misschien ook gewoon geluk hebben. Maar mijn voorkeur gaat uit naar verschillende restaurantjes en inderdaad dat flaneren hoort er bij!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.