Fotograferen met tegenlicht
1800
HomeReisfotografieFotograferen met tegenlicht

Fotograferen met tegenlicht

Je wilt niet weten hoe vaak ik de vraag krijg (met name tijdens bruiloften en dergelijke) of ik wel in de gaten heb dat de zon achter mijn onderwerp staat; met andere woorden, dat ik dus met tegenlicht aan het fotograferen ben. Eh… ja, dat is ook de bedoeling, antwoord ik dan meestal waarop de gast met vraagtekens in zijn of haar ogen wegloopt en waarschijnlijk denkt dat ik niet precies weet waar ik mee bezig ben! Nou laat me je vertellen; ik weet echt wat ik aan het doen ben. En waarom fotografeer ik dan zo graag tegen het licht in?

Knijpende oogjes

De gemiddelde bruiloft vind plaats midden in de zomer, bij fel zonlicht. Niet de meest ideale omstandigheden voor het maken van mooie foto’s. Felle schaduwen en zeker als het midden op de dag is krijg je bij licht recht van voren onvermijdelijk dat mensen met hun ogen gaan knipperen en knijpen omdat het licht zo fel is. Dus hoe ga je daar als fotograaf mee om? Het laatste wat je wilt voor bruidsfoto’s is een bruidspaar met half dichtgeknepen ogen en donkere gaten waar de ogen horen te zijn. Dus je wilt ze van het licht af draaien, fotograferen met tegenlicht dus. Als ik met mijn ogen sta te knijpen dan heeft niemand daar last van; behalve ik. Nu is het natuurlijk wel zo dat fotograferen met tegenlicht wat aanpassingen vereist want zonder die aanpassingen gaat het al helemaal niet lukken. Ligt ook aan het tijdstip van de dag natuurlijk, maar laten we even uitgaan van een felle zomerzon midden op de dag.

Contrast

Om te beginnen heb je dan last van veel contrast; het verschil tussen schaduw en zonlicht is dermate groot dat een gemiddelde digitale camera hier niet mee om kan gaan. Gevolg: overbelichte witte vlakken en te donkere schaduwen. Een gedeelte van dit contrast kun je oplossen door een flitser te gebruiken als invullicht. Misschien niet een logische gedachte tijdens een zonnige dag maar een flitser kan echt veel meer diensten bewijzen als je in eerste instantie denkt. Mits goed gebruikt is het een super hulpmiddel. Indien mogelijk zal ik altijd zonder flitser werken maar zeker met bruiloften ontkom je er niet altijd aan en dan nog, hoef je dat in het eindresultaat zeker niet te zien.

Fotograferen met tegenlicht | simoneskitchen.nl

Neem nou deze foto hier naast; lekker gekke foto natuurlijk maar dankzij het gebruik van mijn flitser ook nog goed uitgelicht. Natuurlijk kun je ook een hoop doen met je belichtingscompensatie of reflectiemateriaal, maar wat dat betreft is een flitser nou toch net een iets handzamer apparaat als een reflector (zeker als je alleen werkt) en bij belichtingscompensatie gaat de achtergrond helemaal uitbleken en dat is nou net niet wat je wilt in dit geval (soms kan het heel mooi zijn, maar in dit geval niet gewenst)

We hadden op 24 april een preweddingshoot met Wouter en Esther. Ik ken Wouter en Esther al jaren dus de preweddingshoot werd daardoor iets “losser” als normaal. Bovendien zijn ze samen lekker gek dus dingen als in de lucht springen of klimmen over een boomstam die boven het water hangt kan ik aan hen wat makkelijker vragen als aan mensen die ik voor het eerst ontmoet… 🙂

Niet als hoofdlicht

De truc met flitslicht is dat je moet voorkomen dat flitslicht het hoofdlicht wordt. Dat is absoluut niet wat je wilt. Overdag is dat niet zo erg moeilijk en zeker niet op een zonnige dag. Als je een losse flitser hebt (stukken beter als de popup flitser op je camera) dan zul je zien dat de flitser redelijk goed is in het invullen van het licht zonder dat het flitslicht gaat overheersen. Probeer het gewoon eens uit op een zonnige dag. Wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden want zelfs met flitslicht kan de foto makkelijk te donker worden. Door al dat licht dat je camera binnen valt ‘denkt’ je camera dat er meer licht is als dat er in werkelijk is en gaat onderbelichten. Met als gevolg een te donkere foto.

Ik heb bij de foto hiernaast een handmatige belichting toegepast en dat is makkelijk te doen. Meet van een neutraal onderwerp wat voor belichting je camera zou aanhouden, zet diezelfde waardes er in de handmatige toepassing in en zet daarna je flitser aan. Kijk maar wat er gebeurd. Is het licht niet zo erg fel, kun je natuurlijk altijd je belichtingscompensatie gebruiken; zowel van de flitser als van je camera zelf.

20100424-_MG_6291

Uiteindelijk gaat het erom dat je leert hoe jouw camera reageert in bepaalde lichtomstandigheden en hoe je die vervolgens zo goed mogelijk kun corrigeren waar nodig. Wees niet bang om een flitser te gebruiken als de situatie daarom vraagt, maar als je gevraagd wordt om een bruiloft te fotograferen probeer het dan wel eerst uitgebreid uit natuurlijk!! Je wilt niet het risico lopen dat het op het moment supreme allemaal fout gaat… En kom je er niet uit kun je natuurlijk altijd mij inhuren als bruidsfotograaf… 🙂

Nou ja, een bruiloft is misschien niet de uitgelezen plek om eens lekker te gaan experimenteren met je flitser natuurlijk, maar er zijn genoeg momenten dat het wel kan en je alle tijd hebt om eens lekker aan de slag te gaan.

Als het gaat om flitsen bij avondlicht probeer dan eens wat er gebeurd als je flits met lange sluitertijden (zet je camera op de Tv stand en gebruik een sluitertijd van 1/15s of – als je durft – nog langzamer. De foto’s zullen misschien niet allemaal superscherp zijn maar geven wel een betere sfeer aan! Doe je iso waarde eens omhoog naar 800 en kijk wat er gebeurd. (en vergeet het vooral daarna niet terug te zetten) Vooral fotograferen met flitser en lange sluitertijden is ontzettend leuk om mee te experimenteren. Ik heb zelfs op feesten wel gefotografeerd met sluitertijden van een seconde of langer en toch hele bruikbare beelden gekregen. Het is te lang om dat allemaal uit te leggen maar wellicht voor een volgend onderwerp… Probeer eerst het fotograferen bij tegenlicht onder de knie te krijgen en wie weet wat er dan allemaal verder nog voor creatiefs komt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like