clafoutis met blauwe bessen
27700
HomeFoodReceptenClafoutis met blauwe bessen
Vlag van FrankrijkFrankrijk

Clafoutis met blauwe bessen

Clafoutis met blauwe bessen. De allereerste keer dat ik een clafoutis maakte was omdat ik er ergens iets over had gehoord en het intrigeerde me mateloos. Een dessert wat eigenlijk een soort dikke pannenkoek was en dan gevuld met kersen? Dat klonk echt hemels. Dus ging ik aan de slag.

Clafoutis met blauwe bessen

Clafoutis met blauwe bessen

Deze blauwe bessen clafoutis maakte ik eigenlijk met een restje beslag van het maken van een kersen clafoutis. Er zit dus iets minder in de schaal dan eigenlijk zou moeten. Het pluspunt daarvan is evenwel dat het knapperige korstje ook groter is. Maar goed, dat terzijde. Als je het recept volgt heb je een normale clafoutis dus geen paniek.

Wat is clafoutis?

Om dan eerst maar te beginnen met wat het eigenlijk precies is. Clafoutis komt van oorsprong uit Frankrijk, wat je misschien al geraden had als je de naam ziet. Veel Franser dan dit wordt het namelijk niet. Het komt oorspronkelijk uit de regio Limousin en het wordt traditioneel met kersen gemaakt. Verspreid door de rest van Frankrijk kun je het echter met allerlei soorten fruit vinden. Kersen blijven voor mij wel favoriet met dit eenvoudige dessert, maar deze met blauwe bessen is zeker een goede tweede.

Grappig om te weten is dat een clafoutis oorspronkelijk werd gemaakt met kersen met pit. De kersen zonder pit laten namelijk veel meer vocht los, wat de smaak van deze Franse klassieker veranderd. De pitten zelf geven ook weer smaak af. Maar – dat gezegd hebbende – ik vind het gewoon niet handig eten met pitten. Daar hoef je je in ieder geval bij deze clafoutis met blauwe bessen geen zorgen over te maken.

De pitten zouden een subtiele amandelsmaak aan het dessert geven maar je kunt dat natuurlijk ook oplossen door er een beetje amandelaroma aan toe te voegen. Of bestrooi met amandelschaafsel voor je het in de oven schuift.

Het beslag wordt verder gemaakt met bloem, melk, eieren en suiker en afhankelijk van je wensen kun je er makkelijk extra smaakmakers aan toevoegen. Je bereidt het vervolgens in een dichte vorm. Een springvorm is zeker ook mogelijk maar het probleem daarmee is dat het snel gaat lekken. Ik geef zelf de voorkeur aan een goed ingevette quichevorm en dan gaat het eruit halen eigenlijk altijd wel goed.

De naam clafoutis

Het schijnt zo te zijn dat de naam clafoutis afkomstig is van het woord clafotis en dat zou dan weer moeten klinken zoals het geluid van het fruit dat in het beslag valt. Eh… als jij het hoort? Dan ben ik benieuwd.

Hoe maak je de clafoutis met blauwe bessen?

Het maken is echt super eenvoudig. Je vet een goede quichevorm in met olie of boter. Je maakt het beslag door de ingrediënten goed door elkaar te klutsen. Het fruit verdeel je over de bodem van de vorm en het beslag giet je erop.

Even bakken in de oven en je kunt smullen. Het is overigens het lekkerste als je het eet met een flinke klodder slagroom of een bol vanille ijs. Maar zonder iets is het ook lekker. Bestuiven met poedersuiker is uiteraard optioneel.

clafoutis met blauwe bessen

Clafoutis met blauwe bessen

Een heerlijke clafoutis die je maakt met verse of diepvries blauwe bessen
4 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Dessert
Keuken: Franse keuken
Trefwoord: blauwe bessen, bloem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 127kcal

Equipment

  • Quichevorm

Ingrediënten

  • 400 gr blauwe bessen
  • 400 ml volle melk
  • 2 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 1 el poedersuiker

Instructies

  • Gebruik je verse blauwe bessen dan kun je ze zo gebruiken. Gebruik je diepvries laat ze dan even goed ontdooien en uitlekken voor je ze verwerkt. Dep eventueel met een stuk keukenpapier het meeste vocht eraf.
  • Verwarm de oven voor op 180˚ C.
  • Klop de eieren met de suiker tot het mengsel verkleurt en lichtgeel/ wit wordt en flink gaat schuimen. Voeg dan de bloem, vanille en het zout toe. Giet nu de melk erbij.
  • Vet je quichevorm goed in. Schenk het beslag in de vorm, voeg de blauwe bessen toe en zet het vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven zodra het gaar is en bestrooi met poedersuiker.
  • Je kunt de clafoutis warm of koud eten. Lauwwarm is het lekkerste! En natuurlijk het allerlekkerste met een bolletje ijs of slagroom.

Nutrition

Calories: 127kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 4g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




You might also like