HomeOm te zienEastern state penitentiary – Philadelphia
UsaUSA

Eastern state penitentiary – Philadelphia

Eastern state penitentiary

Voor mijn bezoek aan Eastern State Penitentiary was ik al eens in Alcatraz geweest tijdens een eerder bezoek aan de US, maar dat was ongeveer mijn ervaring met gevangenissen. Met gevangenissen die niet meer in werking zijn dan. Want in een actieve gevangenis ben ik nog nooit geweest. En dat wil ik ook eigenlijk wel graag zo laten.

Haunted

Al voor we aankwamen in Philadelphia had ik gehoord over deze gevangenis. Het is wellicht – naast Alcatraz – een van de meest bekende gevangenissen in Amerika doordat er “beroemdheden” zoals Al Capone hebben gezeten.

Van 1829 tot 1971 is het in dienst geweest als gevangenis en tot 1991 is er niet veel gebeurd aan het gebouw, maar inmiddels wordt er gewerkt aan een reconstructie. Persoonlijk vind ik dat altijd oneindig jammer, want juist dat verval maakt deze plek zo bijzonder.

De gevangenis schijnt ook haunted te zijn en als je er rondloopt heb je niet veel moeite om dat te geloven. Bovendien was er toen we thuiskwamen een programma van Ghost Hunters (ik geloof dat die het was) wat zich afspeelde in de gevangenis. Ik zou er niet graag in mijn eentje ’s avonds rondlopen!

Eastern state penitentiary

Eastern State Penitentiary

Na de sluiting waren er in eerste instantie plannen om de plek te gebruiken voor luxe appartementen, maar in 1994 werd besloten dat de gevangenis open zou worden gesteld voor het publiek.

Behalve Al Capone en Willy Sutton (een bekende bankrover) werd de gevangenis bewoond door gevange C2559, een hond die luisterde naar de naam Pep en die werd beschuldigd van het vermoorden van de kat van de gouverneurs vrouw. In het kleine souvenirwinkeltje vind je dan ook overal dingen met Pep erop. Leuk maar of de hond echt gevange was is nog een open vraag. Sommigen zeggen dat de hond er was om de moraal een beetje hoog te houden.

Tijdens ons bezoek aan de Eastern State Penitentiary was niet alles open. Sommige gedeeltes van het pand zijn zo verrot dat het niet veilig is om er te lopen. Beetje jammer want dat zijn nou precies de meest fotogenieke stukken van de gevangenis.

Als je een ticket koopt voor een bezoek aan Eastern State Penitentiary krijg je er een koptelefoon en gids bij. Wij vonden dat prima. Je kunt ook hele rondleidingen doen, maar hoewel je daar wel meer de verhalen hoort vind ik het ook altijd vervelend dat ik dan moet wachten op andere mensen. Plus als je foto’s wilt maken kun je beter in je eentje op pad.

De cel van Al Capone
De cel van Al capone

Terror behind the walls

Jarenlang hebben er evenementen plaatsgevonden in de gevangenis waarbij je ’s nachts een hele enge tour ging doen. Sinds de uitbraak van covid in 2020 is er besloten om helemaal te stoppen met de show die elk jaar rond Halloween plaatsvond. Jammer want het is de perfecte plek voor een beetje griezelen.

Eastern state penitentiary

De Eastern State Penitentiary (of ESP in het kort) is het hele jaar open, maar check vooral even voor exacte tijden in deze tijd. De beste plek daarvoor is de officiële website.

Op zoek naar slaapplaatsen in Philadelphia?

Eastern State Penitentiary

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like