Spicemarket
66600
HomeFoodLokale specialiteitEten in Istanbul
TurkijeTurkije

Eten in Istanbul

Mijn laatste bezoek aan Turkije was alweer een tijdje geleden, om precies te zijn in 2018. Vier jaar terug dus. Ik verbleef toen in het mooie Club Marvy in de buurt van Kusadasi, maar de laatste keer dat ik in Istanbul was…? Dat moet echt meer dan tien of vijftien jaar geleden zijn. Toen de uitnodiging van Go Turkiye kwam of ik de culinaire hoogtepunten van Turkije wilde ontdekken hoefde ik niet lang na te denken.

Istanbul

Bovendien bleek dat ik ook nog eens met leukerds Bo van Beaufood en Fatima van Uit de keuken van Fatima op reis mocht dus dat was een zogeheten no brainer.

We vlogen vanaf Schiphol dus of we de vlucht gingen halen was nog best even spannend. Gekkenhuis bij de security en we gingen niet eens op een hele drukke dag. Maar dankzij het feit dat het vliegtuig vertraging had kwam iedereen toch nog op tijd bij de gate en kon ons Turkije avontuur beginnen.

The Marmara Pera

Onze eerste stop in Turkije was in hotel The Marmara Pera, een hotel dat centraal gelegen is in Istanbul. Althans, in Beyogly ligt dit hotel. Dat is niet in het oude gedeelte van de stad. Istanbul is behoorlijk uitgestrekt en de verschillende wijken zijn enorm verschillend van elkaar. Wij gingen van traditionele plekken, waar onder andere de spice market ligt, naar hyper moderne gedeeltes van de stad. Dat is ook zeker een van de aantrekkelijke dingen van Istanbul. Er is voor ieder wat wils. Het hotel ligt centraal in de wijk en is een prima uitgangspunt om Istanbul te verkennen.

De prijzen voor het hotel liggen zo rond de 150 euro per nacht. Niet goedkoop maar als je behoefte hebt aan comfort dan is het wel een goede keus. Al is het alleen maar voor het eten in Mikla restaurant. Op de bovenste (11e) verdieping van het hotel.

Mikla restaurant

Qua eten in Istanbul is dit echt high end. De prijzen voor een drie gangen menu liggen rond de 50 euro. Voor het tasting menu (wat wij hadden) moet je rekenen op rond de 80 euro pp. En dat is exclusief de wijnen. Nu vonden wij het wel echt de moeite waard. Ja het is relatief duur, maar de gerechten zijn van hele hoge kwaliteit met verrassende smaken. Aanrader dus.

En wil je er niet dineren dan is een cocktail drinken met een prachtig uitzicht over de ‘Gouden Hoorn’ een aanrader. Om hier de zonsondergang mee te maken is een prachtig gezicht. Ook lekker om even uit te waaien na de hitte van de stad.

Spice market

De volgende dag gingen we naar het oude gedeelte van de stad. Hiervoor moet je de brug oversteken dus dat betekent of een taxi nemen of gebruik maken van openbaar vervoer. Het kan natuurlijk ook te voet worden gedaan maar dat is een pittig stukje lopen vanaf onze locatie.

De spice market, kruidenbazaar of Egyptische markt is een kakofonie van kleuren, geluid en mensen. Hoewel zeker de moeite waard van een bezoek is het wel overweldigend. Eerlijk gezegd vond ik het lastig dat iedereen je wat te eten of drinken aanbiedt. Even rustig ergens een foto van maken is er niet bij. Maar als je het hebt over eten in Istanbul dan hoort een bezoekje aan de spice market er natuurlijk wel bij!

Voor we bij de spicemarket aankwamen brachten we nog even een bezoekje aan de blue mosque en aya sofya. Ook al ga je daar niet naar binnen, dan nog is het een aanrader om daar te genieten van de prachtige gebouwen. Er staan ook genoeg kraampjes voor een lekkere snack. Simit karretjes vind je overal, maar ook gepofte kastanjes en gepofte mais kun je hier overal kopen.

Katten

Nu ben ik dol op katten dus ik vind het ook erg leuk om te zien dat de meeste zwerfkatten in Turkije een prima leventje hebben en goed verzorgd worden. Ook de zwerfhonden zien er over het algemeen niet slecht uit. (uitzonderingen daargelaten) Je kunt zelfs op straat uit machines katten- of hondenbrokjes kopen. Ik vind dat echt een prima oplossing.

Lunch bij Pandeli restaurant.

Als je op de spicemarkt bent en je komt er binnen vind je direct aan je linkerkant een trappetje wat omhoog leidt naar Pandeli restaurant. Je kunt hier heerlijke traditionele Turkse gerechten eten. Bij de ramen zaten inhammen met prachtige blauwe tegeltjes, die overigens ook op de muren zaten, maar dat fotografeert wat lastig. Ik zat naast het raam dus de ideale plek om alle gerechten eerst even op de foto te zetten. Ook grappig dat de obers elke keer eerst naar het raam liepen zodat ik daar even een fotootje van kon maken.

Galataport

Istanbul heeft enorm veel verschillende kanten. Elke keer als we een andere wijk bezochten was het weer een totaal ander beeld. Van het traditionele gebied rondom de spicemarket gingen we naar Galataport. Hier komen alle enorme cruiseschepen ook aan en je vindt er langs de boulevard ontzettend veel leuke terrasjes om te genieten van een briesje. Overigens was het frisser dan we hadden verwacht in Istanbul, maar gelukkig wel lekker zonnig.

De wijk is de moeite waard om op je gemak doorheen te struinen en af en toe neer te strijken op een lekker terrasje. Je hebt ook hier een nieuwer gedeelte (bij de cruiseboten) en een wat ouder gedeelte waar ook veel van de locals gaan eten.

MSA restaurant

De laatste avond mochten we eten in het prachtige restaurant van The Culinary Arts of Istanbul (MSA), wat bekend staat als een van de beste culinaire opleidingen ter wereld.

MSA eten in Istanbul

De studenten werken zowel in de keuken als in de bediening samen met de chefs aan het bereiden van vernieuwende gerechten uit de Turkse keuken, maar ook internationale klassiekers. En dat terwijl je vanaf het restaurant uitzicht hebt over een gedeelte van Istanbul en de Bosporus. Het restaurant ligt bij museum Sakip Sabanci en is een goede combinatie.

Dit is typisch zo’n restaurant waar je alleen terecht komt als je ervan weet. Ik vond het een fantastische plek en het eten was er zonder meer geweldig. Je kunt er terecht van ontbijt tot diner. Zorg wel dat je reserveert want het is een populaire plek.

Praktische informatie over Istanbul

Istanbul ligt op ongeveer 4 uur vliegen van Amsterdam. Je betaalt hier in de Turkse Lira die – ten tijde van ons bezoek – ongeveer 16 cent was. Een gerecht van 325 lire is dus ongeveer 20 euro. Koersen veranderen uiteraard dus check de huidige koers.

Water uit de kraan kun je hier beter niet drinken. Gebruik water uit flessen voor de zekerheid. Je kunt er wel je tanden mee poetsen zonder problemen.

De meeste mensen in Turkije zijn islamitisch en in sommige restaurants wordt dan ook geen alcohol geschonken. Wij hebben dat overigens maar in één restaurant meegemaakt. Over het algemeen kun je wel overal een wijntje drinken. Varkensvlees wordt niet gegeten, maar wel veel lamsvlees en geitenvlees. Rundvlees vind je er ook, maar vraag er specifiek om als je geen lamsvlees wilt eten.

Er is één uur tijdsverschil met Nederland (in de zomer) en de electra is hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus geen extra stekkers nodig. Engels wordt vrij slecht gesproken in Turkije in het algemeen. Ik vond dat verrassend voor toeristische plekken als Istanbul maar een paar Turkse woordjes is dus wel handig. Met aanwijzen en handen en voeten kom je ook een heel eind.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like