Lentevreugd Wassenaar
35620
HomeOm te zienHooglanders kijken bij Lentevreugd
NederlandNederland

Hooglanders kijken bij Lentevreugd

Lentevreugd Wassenaar

Natuurgebied Lentevreugd

Een natuurgebied met de naam: Lentevreugd. Daar word ik dan sowieso al een beetje blij van. Ik had er op instagram echt talloze foto’s langs zien komen van pasgeboren hooglander kalfjes én bovendien van de Hooglanders die ik het mooiste vind. Die met die mooie lange haren.

Dus afgelopen zondag trotseerde ik de regen en wind en besloot om naar Wassenaar te rijden. Nu weet ik ook wel dat de kalfjes niet meteen groot zijn, maar toch. Een soort drang om niet te laat te komen. Plus ik wilde gewoon even de deur uit.

Nieuwgeboren kalfjes in Lentevreugd
Baby Hooglander

Aan de ene kant was die keiharde wind natuurlijk niet ideaal als je loopt te fotograferen met een zware en lange lens. Die vangt namelijk ook de nodige wind. Maar zonder vond ik in dit geval ook geen optie. En zeg nou zelf; als je die kleine hierboven ziet dan smelt je toch een klein beetje weg of niet?

Lentevreugd zelf kende ik voorheen nog niet. Het is een natuurgebied dat bestaat uit 100 hectare en is in beheer bij Staatsbosbeheer. Vanwege het broedseizoen was nu een groot gedeelte afgezet maar normaal kun je hier verder wandelen. Ik ben trouwens ook na het nemen van de foto’s terug gewandeld naar mijn auto, want het was echt niet het beste weer.

Lentevreugd kalfje

Bollenveld

Als je er loopt is het moeilijk voor te stellen maar tot 1920 was het gebied van lentevreugd een bollenveld. Pas sinds een jaar of 18 is het omgedoopt tot natuurgebied. Het terrein is her en der opgehoogd om hoogteverschillen te creëren (heel handig want nu lijkt het net of ik op de grond lag om de foto’s te maken maar de Hooglanders stonden op een heuveltje!)

Er zijn gedeeltes zijn juist weer afgegraven om beekjes te laten ontstaan en kwelders. Daardoor is het terrein behoorlijk veelzijdig.

Lentevreugd wordt begraasd door een kudde van 45 Schotse hooglanders en 15 konikpaarden. Behalve de paarden en hooglanders, die er natuurlijk niet vanzelf zijn gekomen, vind je er ook reeën, vossen, hazen, mollen en muizen. Of je die laatste gaat zien is de vraag. Haha. Hier vind je meer informatie terug over dit mooie kleine natuurgebied.

Konikpaarden in lentevreugd

Klein maar fijn

Lentevreugd is goed bereikbaar en ligt relatief dicht bij de snelweg. Dus je bent er vanaf de A44 zo. Het parkeerterrein bij het natuurgebied is klein. Ik weet niet hoe druk het hier kan worden met mooi weer, want het parkeerterrein stond nu al zo goed als vol, terwijl het niet echt druk was. Dus dat is even de vraag. Alhoewel ik denk dat er in de omgeving ook wel makkelijk geparkeerd kan worden op andere plekken.

De paarden stonden een beetje verstopt maar ja ik heb ook maar een heel klein gedeelte van de kudde Schotse Hooglanders gezien, want 45 heb ik er niet geteld! Hooguit 10 heb ik er gezien denk ik. Tel ik de 5 kalfjes even niet mee.

Lentevreugd Wassenaar 26

Je blijft wel fotograferen hier. Dus ik heb flink veel foto’s van de mooie hooglanders. Hopelijk dat de Konikpaarden een volgende keer ook op een wat beter punt staan, maar goed. Ik kom zeker binnenkort weer een keer terug met beter weer!

Check hier alle posts over Nederland

  1. Wat een schatjes zeg! Kan je uren naar blijven kijken. Ik kan me zo moeilijk voorstellen dat koeien nog steeds als voedsel gebruikt worden. Echt, doe mij deze plaatjes maar! Prachtig!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like