Kathedraal van Palma de Mallorca
33600
HomeReisfotografieReview: Canon RF 24-240mm reislens

Review: Canon RF 24-240mm reislens

Al jaren ben ik op zoek naar een lens waarmee ik makkelijk op reis kan. Er is altijd een balans tussen sjouwen en gemak. Dus toen ik de Canon RF24-240mm “tegen kwam” moest ik hem hebben. In theorie klonk het als de perfecte lens voor op reis.

Ik ben inmiddels vele malen op reis geweest met de lens en heb hem dus uitgebreid getest. Hij is meegeweest naar Mexico, Mallorca, Karpathos, Ardennen en nog de nodige korte trips tussendoor.

Kathedraal van Palma de Mallorca
Op 58mm 1/500s bij f7.1

Review Canon RF 24-240mm

De lens is in verhouding niet duur. Althans, dat is in verhouding met de prijs van de rest van de lenzen die ik normaal gebruik waarvan de prijzen allemaal ver boven de € 1500,- liggen. Dus een prijs van € 1065,- (op dit moment) is relatief goedkoop. En zeker voor een lens met dit bereik.

Ik gebruik hem met mijn full frame Canon R5 en eigenlijk is dat natuurlijk geen goede combinatie. Een betere combi zou het zijn om de lens te combineren met een crop camera zoals de Canon EOS R7, R50 of R10. Je hebt dan wat minder last van bepaalde afwijkingen van de lens, maar daarover later meer.

Gebruiksgemak

Om te beginnen met het gebruiksgemak, want dat is het allergrootste voordeel van de RF 24-240mm. Het is een fijne lens. Hij zoomt soepel in en uit en de brandpuntsafstand vanaf groothoek tot tele is top. Dus in dat opzicht is het absoluut een winnaar. En ik gebruik hem ook daadwerkelijk altijd voor op reis. Zeker een aanrader als het aankomt op het verminderen van sjouwen.

Review RF 24-240mm
37mm 1/1250s bij f 5 – van groothoek tot tele

Lichtsterkte

De RF 24-240mm is zeker niet lichtsterk. Dat is een nadeel, maar omdat mijn R5 redelijk goed is in het beheersen van ruis bij hoge iso waardes vind ik het een oplosbaar probleem. De lichtsterkte begint bij f4.0 bij 24mm en f6.3 bij 240mm. Een gemiddelde waarde bij dit soort lenzen. Afhankelijk van je bestemming (en afhankelijk van de body waar je mee werkt) is dat aanvaardbaar. Ik heb zelden tot nooit problemen met de lichtsterkte, behalve als ik ’s nachts fotografeer. Maar dat is sowieso een uitdaging en met deze lens zeker.

Maar zeker niet onmogelijk. Zeker sfeerplaatjes zoals hieronder gaat prima tegen de schemering. Hoe donkerder het wordt hoe lastiger en de iso moet dan echt flink omhoog, maar alsnog zeker acceptabel.

Overigens neem ik ook altijd mijn RF 50mm 1.8 mee op reis, die is perfect voor ’s avonds laat fotograferen en is super licht. In combinatie met mijn R5 past ie in een gemiddelde handtas. Dat maakt het makkelijk om mee te nemen als je ergens gaat eten. Een review van de 50mm zal ik later nog posten.

Gewicht

Met een gewicht van 750 gram is het geen superlichte lens, maar altijd nog beter dan vijf verschillende lenzen meesjouwen. De lens voelt qua kwaliteit een beetje plastic aan, maar is toch redelijk stevig.

De lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie van 3 stops waarmee je – in theorie in ieder geval – tot 3 stops speling hebt met uit de hand fotograferen.

Karpathos

Beeldkwaliteit

Uiteindelijk het belangrijkste punt bij een all-round reislens als de RF 24-240mm is natuurlijk de beeldkwaliteit. Want wat heeft het voor zin om een dergelijke lens mee te nemen als de foto kwaliteit te wensen over laat?

Wat dat betreft is de RF 24-240mm een prima lens. De scherpte laat zeker niet te wensen over en zelfs op een brandpuntsafstand van 240mm is het nog alleszins acceptabel.

Voordelen

Op een rijtje de voordelen van de RF 24-240mm

  • Gebruiksgemak; alle brandpuntsafstanden in één lens
  • Prijs is relatief betaalbaar
  • Niet steeds lenzen hoeven wisselen
  • Ideale range van brandpunt

Nadelen

Het grootste nadeel van deze lens is de vervorming bij groothoek. Die is overigens makkelijk te corrigeren in software, maar dat betekent wel dat je een stukje van je beeld kwijt raakt. De grootste vervorming is aanwezig bij 24mm en dat betekent zwarte hoeken in je foto en een vervormd beeld. Dat gebeurd eigenlijk vooral op de 24mm maar ook bij 35mm kun je zien dat de hoeken beduidend donkerder zijn.

Review Canon Rf 24-240mm

De meeste software corrigeert het tegenwoordig al automatisch. Dus als je de foto’s hebt ingelezen in Lightroom of Capture One dan zie je dit al niet meer. Dus is het erg? Ik vind de nadelen wel opwegen tegen de voordelen.

Hieronder zie je de foto in Lightroom zonder de automatische lenscorrecties (links) en rechts met de lenscorrecties ingeschakeld. Je ziet dat het probleem al “vanzelf” is opgelost. Overigens zie je die afwijking niet als je aan het fotograferen bent. Dat wordt in de zoeker al opgelost.

Conclusie

De conclusie is dat de RF 24-240mm absoluut een lens is die ik zou aanraden als je op zoek bent naar een makkelijke lens voor op reis. Een met een bijzondere zoomrange waar je eigenlijk alles mee kunt doen wat je wilt op reis. Misschien met uitzondering van wildlife, maar daar komt binnenkort een heel apart stuk over.

De lens is relatief licht, relatief betaalbaar, maakt prima foto’s op de meeste brandpuntsafstanden en de onscherpte (bokeh) in de achtergrond bij tele gebruik is mooi. Ondanks de indrukwekkende zoomrange kun je relatief dicht bij focussen wat voor mij handig is als ik foto’s van eten wil maken. Ondanks het feit dat het geen professionele lens is dus een hele fijne lens om mee te werken.

Lees ook deze reviews voor nog meer informatie:

Review

Review Canon RF 24-240mm

4/5

Een ideale reislens voor iedereen die graag veel zoom wil hebben maar zonder onnodig met meerdere lenzen te slepen.

  • Rated 4 out of 5
    4
  • Rated 5 out of 5
    5
  • Rated 3 out of 5
    3
  • Rated 3 out of 5
    3
  • Rated 5 out of 5
    5

Pros

  • Ideale reislens
  • Goede range van groothoek tot tele
  • goede scherpte

Cons

  • Vervorming met name in de hoeken op groothoek
  • Lichtsterkte is niet geweldig

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like