Ierland 142
2100
HomeOm te doenWaarom de causeway coastal route in Ierland een aanrader is
IerlandIerland

Waarom de causeway coastal route in Ierland een aanrader is

The Gobbins | simoneskitchen.nl

Mooi Noord-Ierland

Ierland is een van die landen die iedereen wel kent, maar waar niet meteen heel veel mensen heen gaan of heen zijn geweest. Schotland lijkt het in dat opzicht te winnen van Ierland. Heeft dat nog te maken met het roerige verleden of weten mensen niet hoe prachtig dit stukje Europa eigenlijk is? Om te beginnen moet je weten dat Ierland uit twee gedeeltes bestaat: noord- en zuid Ierland. In het zuiden van het land betaal je met de euro en in het Noorden betaal je met de Engelse of Ierse pond. Beiden worden even goed aangenomen.

Wij (Ellen van Bijzonder Plekje en ik) waren uitgenodigd om de causeway coastal te verkennen of in ieder geval een stukje van de route. We landen in Belfast en zijn van daaruit per auto naar de kust gereden. Onze eerste stop was al meteen een uurtje later bij een prachtig stukje Ierland: The Gobbins

The Gobbins

Gobbins pad | simoneskitchen.nl

The Gobbins is ooit een idee van een Ierse trein engineer, Berkley Dean Wise, en bestaat al sinds 1902, maar is pas voor het grote publiek geopend sinds 2015. Nog heel recent dus en dat merk je ook wel een de (on)bekendheid van dit stukje natuur. Je kunt hier langs de kliffen lopen met een gids of je kunt ervoor kiezen om het toppad te doen. Voor het top pad heb je geen gids nodig en het is bovendien gratis. Ellen koos ervoor om de echte Gobbins experience te doen en ik ging voor het top pad. Er zijn allerlei waarschuwingen van tevoren, maar uiteindelijk valt het reuze mee, volgens Ellen. Het pad is wel onregelmatig en er zitten wat flinke klimmen in, maar in principe voor iedereen met een goede conditie best te doen. De groepen die we tegenkwamen bevatten mensen van allerlei pluimage; van jong tot oud.

Absoluut de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. De route langs de klif duurt in totaal een uur of drie. Het uitzicht vanaf het bovenste pad is mooi maar op sommige plekken zie je alleen maar bosjes. De lengte van het bovenpad is in totaal een kilometer of 1,5. (en ook hier moet je de steile helling aan het begin en eind lopen)

Doors of thrones

Van de Gobbins reden we verder langs de kust om uit te komen bij Ballygally Castle hotel, waar we voor de eerste keer hoorden over de Doors of thrones. Ik snapte er eerlijk gezegd niet meteen heel veel van, maar als Game of Thrones-fan liet ik me graag uitleggen hoe het nu in elkaar zit. Het blijkt dat er – verspreid over een aantal locaties – deuren zijn gemaakt die beroemde scenes uit Games of Thrones uitbeelden. Zo is deur nummer 9, die je vind in Ballygally, een uitbeelding van de beroemde strijd tussen house Stark en house Bolton in seizoen 6. Op de deur zie je de logo’s van Stark (dire wolf) en Bolton (the flayed man) Bij de receptie kun je een Game of Thrones paspoort halen waar je stempels kunt laten zetten op elke locatie die een deur heeft. Er hoort ook een app bij zodat je kunt bekijken waar de deur over gaat. Slim bedacht.. 🙂 Bij Ballygally kregen we een heerlijke scone, waarna we onze weg weer vervolgden.

Carnslough | simoneskitchen.nl

Carnslough

Het is grappig hoe veel van de locaties die we hebben bezocht herkenbaar zijn als set van de tv-serie. Zo is de haven van Carnslough een deel van de scene in seizoen 6 waar Arya uit het water kwam. Maar ook al heb je niks met Game of Thrones dan nog is het een aanrader om het leuke haventje even te bezoeken.

Carnslough | simoneskitchen.nl

We sliepen die nacht in een historisch oud pand, The Londonderry Arms. Een hotel dat ooit eigendom was van Winston Churchil en van lady Londonderry (niet noodzakelijkerwijs allebei tegelijk…) wat de naam van het hotel verklaard. Het hotel dateert uit het jaar 1847 dus je kunt je wellicht voorstellen dat het niet het meest moderne hotel is dat je kunt tegenkomen.

Londonderry Arms | simoneskitchen.nl

Sommige stukken zijn er duidelijk later bijgebouwd. Zo gingen we met de lift naar de eerste verdieping (want we hadden koffers bij ons) en liepen vervolgens door allerlei gangetjes en deuren en trappetjes af om vervolgens weer op de begane grond uit te komen! Maar we sliepen wel op de “eerste verdieping”… Beetje verwarrend! Het restaurant en de bar hebben hetzelfde avondmenu en het eten is er absoluut prima. Dus een fijne plek om een beetje historie op te snuiven!

Ierland2
Ontbijt in Londonderry Arms

Glenarms walled gardens & castle

Op 5 minuten rijden van Carnslough ligt Glenarm. Je vindt hier een prachtige ommuurde tuin met een kasteel en een tearoom. Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek aangezien het nog bewoond wordt door de familie McDonnels, earls of Antrim.

Ierland 108
Walled gardens of Glenarm

We hadden echt super veel mazzel want het weer ging een beetje heen en weer. Dan weer een regenbuitje en dan weer zon. Maar al met al was het goed te doen, want je kunt hier met gemak een paar uur ronddwalen. Niet omdat het mega groot is maar het is een heerlijke plek om rond te neuzen. De dame bij de receptie dacht dat het ons 20 minuten zou kosten om rond te lopen, maar na 1,5 uur schrokken we dat het alweer zo laat was.

Glenarm1
Glenarm2
Glenarm3
Ierland 150
Ierland 144
Ierland 128
Ierland 141

Van Glenarm reden we door naar de Cushendun Caves. Deze grotten zijn gebruikt in seizoen 2 van Game of Thrones waar lady Melissandra het wezen baarde die vervolgens Renly Baratheon vermoordde. Jaja… Dat je het even weet. Maar eerlijk gezegd een veel leuker plekje om te bezoeken in hetzelfde stadje is Mary McBride.

Mary mcBride in Cushendun | simoneskitchen.nl
Mary Mc Bride

Mary McBride is een van de kleinste pubs in Noord Ierland en als je van whisky houdt dan is dit the place to be. Je vindt er maar liefst 50 verschillende soorten Ierse whisky! Behalve whisky kun je er ook een prima traditionele Ierse pub maaltijd genieten. Ik nam een steak en ale pie en Ellen een club sandwich. Dus iets minder traditioneel vindt je er ook. Allebei erg lekker!

Carrick-a-rede rope bridge

Ierland 199

Al meteen zodra we aankwamen bij de rope bridge bleek dat de brug gesloten was vanwege de storm die er raasde. We liepen uiteraard wel het pad naar de brug en man, wat een wind!! Er was af en toe amper tegenop te komen dus dat die brug gesloten was…. daar waren we niet zo rouwig om.

Ierland 211

Ik had van tevoren online al verhalen gezien dat het in de top 20 van engste bruggen ter wereld stond. Als je hem zo ziet op het plaatje hierboven valt het allemaal wel mee, maar goed, ik ben er niet overheen geweest dus ik kan het je niet met zekerheid vertellen natuurlijk! Nathalie van Map of Joy ging wel over de brug.

Omdat we bij de brug uiteindelijk minder tijd nodig hadden dan oorspronkelijk gepland besloten we nog een detour te maken naar de famous Dark Hedges

Ierland 234
The dark hedges

Nou daar waren we zeker niet de enigen dus dat ik bovenstaande foto nog heb kunnen maken is een klein wonder en een beetje mazzel. Duidelijk een populaire plek voor Game of Thrones aanhangers en mooi maar wel jammer dat het er zo druk is. Wil je hier een echt goede foto maken dan is het zaak om er voor dag en dauw te zijn. Heb je nog mooier licht ook!

Aan het einde van de dag kwamen we aan in Portrush, maar daarover vertel ik je meer in de volgende post. (Een sneakpeak vind je hier waar ik vertel over het toffe guesthouse waar we verbleven en de vistrip de volgende dag)

Check ook onze trip naar Newcastle recent.

of onze roadtrip door het oosten van de US

Nathalie deed ook een roadtrip langs de causeway coast en ging net wat verder.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like