image1 2
400
HomeFoodLokale specialiteitStreetfood in Seoul
AziëAzie

Streetfood in Seoul

image1

Naar Seoul

Vrijdagmiddag, 4 uur. Na anderhalf uur reserve gestaan te hebben, word ik al gebeld door crew control. Je gaat vanavond naar Seoul voor een vierdaagse en vliegt als passagier terug. Versuft hang ik op. Seoul? Als in Zuid Korea? Van alle bestemmingen die ik in mijn hoofd had, was deze nog niet opgekomen. Maar het blijkt een leuke verrassing te zijn.

Na een vlucht van ongeveer 10 uur (wind mee) komen we ’s middags aan in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Bij de receptie worden er een paar vage plannen gemaakt, waaronder het kasteel en bloesemfestival, maar iedereen trekt zich al snel terug. Het tijdsverschil (het is nacht in Nederland) hakt er al snel in.

Bij het ontbijt kom ik een paar collega’s tegen en worden de plannen besproken. Voor bloesems blijken we in april nog iets te vroeg te zijn, omdat het tot nu toe vooral koud is geweest. Een collega die al vaker de stad in is geweest, neemt mij en een andere collega op sleeptouw.

Gyeongbokgung

First stop: Gyeongbokgung. Dit is één van de bekendste paleizen van Seoul, met een enorme geschiedenis. We lopen mee met de Engelse tour. De Koreaanse tourguide spreekt niet slecht Engels en vertelt verhalen over het paleis en de omgeving. Maar we moeten wel even grinniken als ze woorden zoals queen (kwin) en disease (dease) probeert uit te spreken.

image1 1
Insadong

We zijn toe aan koffie. Na de rondleiding lopen we door Insadong. In dit gezellige wijkje vindt je vooral veel kunstgaleries, koffietentjes en restaurants. Na een enorme kop latte lopen we het oude Bukchon Hanok Village. Door de kleine smalle straatjes en vrouwen in hanbok (oude klederdracht) waan je je weer even in het oude Seoul.

image3

Pannenkoeken van mungbonen

We lopen de oude wijk weer uit en lopen door de wijk Jaedong. We komen langs een kraampje waar een grote rij staat. Daar blijken ze Bindae-tteok te maken: Koreaanse pannenkoeken van mungbonen. Ze verkopen zowel de zoete (met vooral veel suiker) en hartige. Ik kies voor het laatste, met onder andere ui, kimchi en taugé. Nu begrijp ik de lange rij, wat zijn deze lekker! Na onze snack lopen we richting het centrum en komen we langs de Boeddhistische tempel Jogyesa. De tempel is kleurrijk en prachtig versierd met verschillende kleuren lampionnen.

image2

Daarna duiken we de drukke winkelstraten van stadsdeel Jung-gu in, waar je op iedere hoek winkels met alleen maar maskers vindt (Koreanen zijn erg gericht op het uiterlijk) Ook lopen we door Myeongdong, de meest bezochte straat en stuiten we in een van de zijstraatjes op één van de vele kattencafés. Ondanks de drukte valt me op hoe veilig en gemoedelijk deze stad is. Na wat maskertjes ingeslagen te hebben lopen we door de straatjes vol met eetkraampjes en ik kijk me ogen uit: fish cakes, egg bread en dakkochi (pittige kippenspiesjes). Maar bij de Sannakji, oftewel kleine stukjes levende octopus, loop ik snel voorbij. Mijn collega (die ook een echte foodie is) en ik besluiten voor een Kimchi Jeon te gaan. De hippe gefermenteerde groente, oftewel kimchi, vindt je overal in Seoul en wordt in veel gerechten verwerkt. De zurige smaak past erg goed bij deze pannenkoek.

image5
Jung Gu wijk

Fitte oudjes

De dag erna loop ik door het Ansan Urban Nature Park vlakbij de rivier. Ik kom onderweg alleen maar Koreanen tegen en het valt me op hoe veel ouderen er nog ontzettend fit bij lopen, ondanks de klim. Ook als ik terug loop langs de rivier zie ik oudjes flink tekeer gaan op de fitnessapparaten die langs de paden zijn neergezet. Ik zie dit Amsterdamse oudjes nog niet doen in het Vondelpark. Ik drink nog een sterke gemberthee in een koffietentje om de hoek en ’s avonds bestel ik als roomservice de ultieme comfort food: bibimbap. Dit gerecht bestaat uit gemixte rijst, met veel groenten en vlees. Een paar uur later worden we weer opgehaald en vliegen we terug naar Amsterdam. Ik heb mazzel en mag als passagier terug. Tijdens take off zit ik in de cockpit en zie ik in de verte de grens tussen Noord en Zuid-Korea. De rest van de vlucht slaap ik bij en kijk ik wat films. Eenmaal thuis voel ik me uitgeruster dan ooit na een nachtvlucht en besluit ik snel weer een stop Seoul aan te vragen. Want er valt nog veel meer te zien en te eten in deze verrassend leuke stad en sla ik meteen wat kimchi in.

image4

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like