Evora
300
HomeOm te zienWaarom je Alentejo niet mag overslaan – Évora
PortugalPortugal

Waarom je Alentejo niet mag overslaan – Évora

Een van de meest verrassende regio’s van Portugal is wellicht Alentejo. Maar wat maakt deze plek nou zo bijzonder en waarom zou je naar Alentenjo toe gaan?

Alentejo

Alentejo

Mijn kennis van Portugal bestond voorheen uit een bezoek aan Porto, inmiddels alweer een hele tijd geleden. Ik ging daar op zoek naar de lekkerste port en leerde eindelijk het verschil kennen tussen Ruby en Tawny port. Maar daar bleef het een beetje bij. Dus toen ik de uitnodiging kreeg om nader kennis te maken met deze mooie regio stond ik te trappelen om mee te gaan.

Alentejo is een van de dunst bevolkte gebieden van Portugal. Je vindt het onder Lissabon en boven de Algarve. Om er te komen vlieg je dan ook naar Lissabon of naar Farro. Wij vlogen op Lissabon en reden vanaf daar in een uurtje door naar onze eerste bestemming Évora.

Om je een idee te geven; er wonen in deze regio een kleine 750.000 mensen. Dat is prima, hoor ik je denken. Maar dan moet je je voorstellen dat het gebied ongeveer even groot is als Nederland. Ja precies, dat landje met ruim 17 miljoen inwoners! Dat kun je je toch bijna niet voorstellen. Hoe heerlijk moet het zijn om maar 29 inwoners met vierkante kilometer te hebben!

Je hebt in Alentejo dus de ruimte. Zoveel mag duidelijk zijn. Maar waarom zou je er heen willen gaan?

Évora

Om te beginnen heeft de regio een aantal prachtige oude stadjes, waarvan Évora de hoofdstad is. Het was tevens ons beginpunt van de reis. We gingen op pad met Annemarie van My Happy Kitchen, Cathelijne van Reisdoc en Hanno van Grijs op reis. Terwijl Annemarie en ik ons concentreerden op de culinaire genoegens van Évora, gingen Cathelijne en Hanno met de fiets op pad om het natuurschoon te ontdekken.

De eerste avond aten we in restaurant Dom Joaquin. Een van de lokale gerechten van de streek is ‘black pork’ (zwart varken) dus dat was mijn gerecht van keus.

Dit zwarte varken is specifiek voor deze regio en leeft gedurende 18-24 maanden in vrijheid. Ze eten met name eikels waardoor het vlees een eigen smaak krijgt. Een beetje vergelijkbaar met het Iberico varken maar dan beter (zou onze gids Ruben zeggen…) Mijn varkensvlees werd geserveerd met ‘migas’, een ander traditioneel gerecht wat gemaakt wordt van oud brood. Het brood wordt bereidt met kruiden en knoflook en dan gebakken. Een soort broodpuree is nog de beste omschrijving. En dan met een krokant korstje.

Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting dan is overnachten bij M’ar de Ar hotels een must. Fantastisch mooi (5-sterren) hotel aan de rand van de stad gelegen. We verbleven er helaas maar een enkel nachtje maar het hotel is zeker de moeite waard om een paar dagen te verblijven. Ten eerste omdat je dan alle tijd hebt om Évora te verkennen, maar ook omdat het hotel zelf genoeg te bieden heeft met onder andere een heerlijke spa.

Gebakjes bij Pastelaria Pão de rala

We hadden als tip gekregen om gebak te gaan eten bij Pão de rala. Na enig zoeken vonden we dit piepkleine bakkerijtje waar we een koffie en twee heerlijke gebakjes bestelden. Het ligt een beetje buiten het centrum maar is niet heel moeilijk om te vinden en absoluut de moeite van een bezoekje waard. Zorg dat je nog een beetje ruimte hebt in je maag want je vindt hier – naar verluidt – de lekkerste gebakjes van Évora.

Capela dos Ossos

Natuurlijk kun je niet de hele dag alleen maar etend doorbrengen (helaas) dus hadden we ook de nodige bezienswaardigheden op ons lijstje staan. Daar zijn er genoeg van in Évora en het fijne is dat het oude centrum goed te belopen is. Bijna alle bezienswaardigheden waren binnen een kilometer loopafstand en als je het een beetje goed uitkient kun je dus makkelijk van de ene naar de andere bezienswaardigheid wandelen.

Een van de must-see’s is de Chapel of Bones; een kleine kapel die naast de St. Francis kerk ligt. De muren, plafonds en pilaren in de kapel zijn bedekt met de botten en schedels van 5000 (!) mensen. Deze zijn voor dit doel opgegraven door de Franciscaner monikken die het in bepaalde patronen op de muren hebben bevestigd.

Boven de kapel zit een museum wat je ook kunt bezoeken en inbegrepen is in de toegangsprijs van de kapel.

Turaventur

Ben je avontuurlijk aangelegd dat is het een aanrader om een bezoek te brengen aan Turaventur. Ze organiseren hier verschillende activiteiten waaronder een bike & hike tour, maar ook kookcursussen, wandelingen en ze hebben een mooi guesthouse Monte do Serrado de baixo waar je lekker in de watten wordt gelegd na je activiteiten. Wij genoten er een heerlijke lunch met onder andere een gerechtje met tomatenjam en roomkaas. Zo lekker dat ik het ga proberen na te maken. Dus daarover later meer.

Op Paper Travels zal ik een uitgebreider artikel schrijven over deze organisatie en wat je er allemaal kunt doen.

Wijn uit Alentejo

Behalve food is de Alentejo regio ook bekend om zijn heerlijke wijnen. Aangezien we daar volop van genoten hebben kan ik bevestigen dat dat klopt. Haha.

Van het guesthouse reden we door naar wijnhuis Cartuxa, waar we een rondleiding kregen door het complex met natuurlijk als afsluiting een heerlijke wijntasting. De naam Cartuxa komt van de nabijgelegen orde van de Kartuizers dezelfde naam. Dit wijnhuis is een foundation en non profit organisatie.

Wil je het fijne daarvan weten en ook wat voor heerlijke wijnen ze allemaal in de collectie hebben check dan zeker de website.

Vanaf de winery gingen we door richting Marvão, maar daarover lees je alles in deze post.

Disclaimer: We waren in Alentejo op uitnodiging van Visit Alentejo en Checkin PR.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like