Waarom reis jij?
HomeAlgemeenBrainfartsWaarom reis jij?

Waarom reis jij?

Waarom reis jij?

Het is geen geheim dat ik hou van reizen. Of dat nou via de auto is of met het vliegtuig. Of het nou ver weg is of binnen Europa. Reizen is nog net geen levensbehoefte maar zonder de mogelijkheid om te reizen word ik wel een beetje verdrietig. Maar waarom reis jij eigenlijk?

Toen ik 2015 flink in de kreukels lag na een ongeluk (in Noorwegen) was een van mijn eerste gedachtes; ‘O god straks kan ik nooit meer reizen. De prognose was namelijk dat ik voor 95% zekerheid in een rolstoel zou belanden of in ieder geval niet meer goed zou kunnen lopen. Ik dacht niet ‘ ik kan nooit meer dansen’ of ‘ ik kan nooit meer naar de supermarkt wandelen’. Terwijl dat misschien toch logischer gedachtes waren geweest op dat moment.

Gelukkig bleek ik bij die 5% te horen en kan ik nog steeds fijn reizen, maar het is maar om aan te geven hoe belangrijk reizen voor mij is.

Waarom eigenlijk?

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Wat maakt reizen, het ontdekken van andere landen en culturen zo speciaal dat het voor mij een noodzaak is om me blij te voelen? Dat is best een moeilijke vraag, want niet een vraag die ik zo een twee drie kan beantwoorden.

Senegal
Markten ontdekken

Een van de motivaties achter die drang om te reizen is denk ik dat ik Nederland te klein vind. Ik hou van het ontdekken van de keukens in andere landen. Om te zien wat er op de markten te koop is. De cultuur te ontdekken of de natuur. Eerlijk gezegd ben ik best een cultuurbarbaar. Musea of stapels stenen maak je niet perse blij mee. Ik loop heus wel eens een museum binnen maar dat is dan meer als extraatje op reis. Niet als de hoofdmoot van mijn reis.

Juist de combinatie vind ik zo leuk.

Uitdaging

Reizen is ook uitdagend. Niks zo geschikt om je uit je comfortzone te halen als een reis die lang niet altijd comfortabel is of makkelijk. Het is een uitstekende manier om te kijken hoe vindingrijk je bent op een bestemming waar niemand je taal spreekt en handen- en voetenwerk vereist is om rond te reizen.

Mensen ontmoeten

Natuurlijk kun je ook mensen ontmoeten als je thuis bent maar juist op reis maak je veel sneller connectie met de mensen om je heen. Ik ging al meerdere malen op reis met een groep en standaard dacht ik op dag 1 ‘wat een stelletje saaie pieten’ om vervolgens op dag 2 de beste vrienden te zijn. Meestal niet met iedereen overigens. Haha. Maar niks verbindt zo snel als een gezamenlijke interesse. En soms ontmoet je mensen die vrienden voor het leven worden. Zo ontmoette ik Charlotte in 2009 in Indonesië. Hadden we toen ook niet meteen bedacht dat we 12 jaar later nog steeds goede vrienden zouden zijn.

Waarom reis jij
En soms ontmoet je vrienden voor het leven

Vrijheid

Aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Zelf je dag in delen. Doen wat je wilt. Dat zijn ook goede redenen om op reis te gaan in je uppie. Momenteel komt er van mijn solo reizen nog niet zo bijster veel maar ik denk dat het dit jaar zeker gaat veranderen. En op zich is er ook niks mis mee om met vrienden op reis te gaan. Misschien geef ik daar wel de voorkeur aan, maar dat kan ik pas echt zeggen als ik die solo reis nou eens gemaakt heb. Dus in dat opzicht wordt dit verhaal nog vervolgd.

Maar ook vrijheid om weg te gaan als je dat wilt. Ontdekken waarom je dat wilt en de wereld ontdekken op je eigen manier en in je eigen tempo.

Waarom ga jij op reis

De grenzen gaan langzaam open

Nu de grenzen langzaamaan weer open gaan boekt heel Nederland massaal een reis. Weet jij waarom je reist? Ik hoor het graag! Ga ik nog even verder om de diepere betekenis van mijn reislust te ontdekken… 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like