HomeAlgemeenWord reizen ooit weer hetzelfde?

Word reizen ooit weer hetzelfde?

word reizen ooit weer hetzelfde
word reizen ooit weer hetzelfde

Word reizen ooit weer hetzelfde?

Er komt een moment – hopelijk niet al te ver in de toekomst – dat we weer kunnen reizen. Dat we weer in een vliegtuig kunnen stappen en de wereld kunnen ontdekken. De vraag is natuurlijk; wat is er dan veranderd? Gaan we ooit terug naar de onbezorgde tijd van voor corona? Word reizen ooit weer hetzelfde?

Met of zonder vaccinatie?

Zo is de eerste vraag of we überhaupt een vliegtuig in mogen als we niet gevaccineerd zijn. Het hele vaccinatiebeleid is er al een waar ik wel mijn vraagtekens bij zet maar goed, ik laat me ook vaccineren als ik naar Afrika ga dus als ik een vaccinatiepaspoort moet hebben om weer op reis te gaan? Dan weet ik al welke keuze ik ga maken. Ik wil gewoon die vrijheid hebben om binnen en buiten Nederland te kunnen gaan waar ik wil.

Zijn er nog wel vlieg maatschappijen?

Misschien heb je er wel eens over nagedacht maar het is flink zwaar weer voor alle bedrijven in de toeristen sector. Dat geldt voor grote bedrijven als de KLM die nog iets van staatssteun krijgen, maar wat dacht je van al die kleinere bedrijven met een paar vliegtuigen? Welke heeft het hoofd boven water kunnen houden in deze rare tijden? Vooropgesteld dat de mens in het algemeen veerkrachtig is en er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe initiatieven zullen ontstaan vraag ik me wel af of er net zoveel vliegtuigen zullen zijn als voorheen.

Zijn er nog wel vliegtuigen?

En misschien is minder ook gewoon prima. Maar wat betekent dat voor de prijs van een ticket? Gaan we weer terug naar de periode dat vliegen alleen voor de rijken was? Of krijgen we straks weer opnieuw aanbiedingen om naar Rome te vliegen voor € 1,-? En willen we dat wel?

Meer aandacht voor het milieu?

Voor de natuur is de corona crisis in veel opzichten een zegen. Dieren krijgen de rust, natuurgebieden worden niet langer overspoeld door hordes toeristen. Een adempauze voor velen. Ook al is het de doodssteek voor alle bedrijfjes die juist leven van diezelfde toeristen. Een duivels dilemma zou je het kunnen noemen.

En dan komt er nog de vraag waarom een virus als covid voet aan de grond wist te krijgen in de hele wereld in zo’n alarmerend snel tempo. Is dat misschien een teken dat we als mensheid niet zo goed bezig zijn. In meerdere opzichten. We putten het land uit. De natuurlijke bronnen verdwijnen waar je bij staat. En onze eigen gezondheid laat wereldwijd nog al het nodige te wensen over. Dat is ook een van de redenen dat een pandemie als deze kan ontstaan. Onze weerbaarheid is niet wat het zou moeten zijn. Wereldwijd is obesitas, hart- en vaatziekten en andere welvaartziekten doodsoorzaak nummer 1. We veranderen langzaam in een zwak volk. Dus ligt een volgende pandemie waarschijnlijk op de loer.

Even vooropgesteld dat ik het antwoord of de oplossing zeker niet heb. Maar ik denk wel dat er meer aandacht zou moeten zijn voor leefstijl en preventie. Dus in sommige opzichten hoop ik zeker dat reizen ooit weer hetzelfde wordt maar ook dat we leren van onze fouten en anders omgaan met onze eigen gezondheid én de gezondheid van de planeet.

Hoe gaan we straks weer reizen

Minder reizen of anders reizen?

Als dat betekent dat we minder kunnen reizen of dat we anders naar reizen moeten gaan kijken dan is dat zo. Minder massa toerisme, meer verantwoord en kleinschalig reizen. Niet voor elk wissewasje het vliegtuig in springen om een vergadering te houden in Londen. Dat kan prima online. Zo is ook dit afgelopen jaar gebleken.

Ik vind het best een lastig dilemma ook hoor. Ik sta te popelen om weer op reis te kunnen. Maar ik hoop wel dat ook ik meer ga kijken naar verantwoord reizen. Hoe kun je als reiziger zelf meehelpen aan een beter milie? Hoe kun je zorgen dat die kilometers in de lucht gecompenseerd worden door ander gedrag? Niet met duizenden tegelijk het koraal plattrappen, de zee leegvissen, de bossen van de wereld omkappen voor massale hotels. Maar kleinschalig, verantwoord toerisme. Het bestaat echt. En ik geloof er heilig in dat het mogelijk is.

Met aandacht voor de natuur. Aandacht voor mooie kleine bedrijfjes die echt het beste voor hebben met een land. En ongetwijfeld is het voor een gedeelte wishful thinking. Worden we ook na corona weer massaal meegesleurd door de waan van het moment. Gaan we weer met massa’s tegelijk aan het strand in playa de weet ik veel liggen bakken. Vergeten mensen na een jaartje of zo weer hoe het eigenlijk ging met corona.

Maar het gezegde ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf” is nog niet zo gek. Ik ga er in ieder geval over nadenken en bepalen wat voor mij goed voelt. Doe je met me mee? De komende tijd ga ik hier ook meer aandacht aan besteden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like