Funchi fries
36210
HomeFoodReceptenFunchi fries – polenta frietjes uit Curacao
curacaoCuracao

Funchi fries – polenta frietjes uit Curacao

De allereerste keer dat ik funchi fries of polenta frietjes at had ik ze ook zelf gemaakt. Het was namelijk tijdens een workshop van Helmi Smeulders op Curaçao. En ik was meteen hooked. Dus toen ik recent een kooksessie had om een aantal recepten uit Curaçao te maken, mochten deze polenta frietjes natuurlijk niet ontbreken.

Funchi fries

Funchi betekent eigenlijk gewoon polenta. En funchi fries is dus de naam voor polenta frietjes. Funchi wordt in de Antilliaanse keuken veel gegeten en als je op Curaçao bent dan is de kans groot dat je het een keer op een kaart ziet staan. Ik ben zelf geen groot fan van polenta om eerlijk te zijn, maar in de vorm van deze frietjes wordt het een heel ander verhaal!

Funchi fries - polenta frietjes

Maken van de polenta frietjes

Om de polenta frietjes te maken heb je maismeel nodig. Je kunt zowel witte als gele gebruiken, maar belangrijk is het wel om erop te letten dat je niet de voorgekookte gebruikt. Dus ongekookt maismeel is wat je nodig hebt.

Dat moet je vervolgens koken in een pannetje met water. Dat is eigenlijk het meest tijdrovende klusje, want je moet er wel even bijblijven zodat je kunt blijven roeren. Dit om te voorkomen dat de polenta gaat aanbakken. Zorg dat het blijft pruttelen maar laat het niet hard koken. Het kan ook nogal gaan spetteren. Als je blijft roeren voorkom je dat.

Het zal redelijk snel dikker worden en na een minuut of 15 moet het loskomen van de zijkanten van de pan. Dat gebeurde bij mij niet, dus het is geen standaard regel. Ligt waarschijnlijk ook aan het soort pan wat je gebruikt. Hoe dan ook; na een minuut of 15 rustig koken mag je ervan uit gaan dat de polenta gekookt is.

polenta frietjes

Toevoegen van de extra’s

Op dit moment voeg je de boter, de gehakte rozemarijn en de geraspte kaas aan de polenta toe en je roert dit goed door, tot de boter gesmolten is en de kaas er ook goed door heen zit.

Stort het nu uit op een klaarstaande bakplaat (bekleed met bakpapier) en strijk de bovenkant glad. Ideaal is het ongeveer een centimeter dik. Laat het nu afkoelen en opstijven. Je kunt het in de koeling zetten voor minimaal een half uur, maar je kunt het ook gewoon op het aanrecht laten afkoelen.

Dubbel bakken

Is het eenmaal goed opgestijfd dan draai je de plak om boven een houten plank en je snijdt het in frietjes van ongeveer een centimeter breed. Hoe lang je ze maakt is aan jou maar het is makkelijker om ze niet te lang te maken. Dat maakt het bestuiven met bloem makkelijker.

Polenta frietjes

Krokant laagje

Om ze lekker krokant te maken heb je bloem of een alternatief daarvoor nodig. Wil je de funchi fries glutenvrij houden dan kun je ze met rijstmeel of nog wat fijner maismeel bestuiven. Ik gebruikte hier ‘gewone’ bloem maar een alternatief kan ook goed.

Om ze het lekkerste te maken is het handig om de frietjes twee keer te bakken. Eigenlijk hetzelfde als wanneer je gewone friet maakt. Je kunt ze in een gewone frituurpan bakken of je kunt ze in een ondiepe koekenpan bakken.

Laat ze na de eerste keer bakken even goed uitlekken op keukenpapier en afkoelen. Dan bak je ze voor een tweede keer mooi goudbruin. Eenmaal klaar bestrooi je ze ruim met parmezaanse kaas en eventueel nog wat extra rozemarijn en je serveert ze met een pittige mayonaise.

Pika

Ik vind het zelf het lekkerste om wat mayonaise te mengen met pika. Pika is eigenlijk een soort sambal maar dan afkomstig uit Curaçao.

Funchi fries

Funchi fries of polenta frietjes

Deze heerlijke polenta frietjes oftewel funchi fries zijn wat meer werk om te maken maar zo lekker!
Laat als eerste een rating achter!
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: Curacaose keuken
Trefwoord: maismeel, polenta
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr gele maismeel (niet voorgekookt!)
  • 1,5 liter water
  • 50 g roomboter
  • 50 g oude kaas
  • 2 takjes rozemarijn fijn gesneden
  • 1 tl zout
  • 125 g bloem
  • Olie om te bakken
  • Extra parmezaan om te serveren

Instructies

  • Om de funchi fries te maken breng je eerst het water aan de kook met het zout. Voeg nu geleidelijk het maismeel toe terwijl je continue blijft roeren met een garde. Zodra het dikker wordt gebruik je een rubber spatel of houten lepel.
  • Verminder de hitte en laat het rustig pruttelen. Roer regelmatig om klontjes te voorkomen. Zodra het mengsel van de zijkanten van de pan los begint te komen is het klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Soms laat het niet los van de zijkanten. In dat geval kun je er vanuit gaan dat het na 15 minuten goed is. Haal van het vuur en roer de kaas, rozemarijn en de boter erdoor.
  • Doe het mengsel nu snel over op een bakplaat ingevet en bekleed met bakpapier. En spreid het uit tot een laag van ongeveer 1 cm dik. Maak de bovenkant glad met een spatel en laat dit afkoelen. In de koeling gaat het iets sneller.
  • Verhit de olie tot 150˚C in een koekenpan. Haal je maismeel mengsel van de bakplaat af en flip over op een plank. Snij in ongeveer 1 cm dikke frietjes.
  • Besprenkel de frietjes met wat bloem, schud overtollig bloem eraf en bak ze in de olie tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 5 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhoog de temperatuur van de olie tot 175˚C en bak ze nog een keer voor 2 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat weer uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer met pittige mayonaise (link naar pika) en nog wat geraspte parmezaan erover.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




You might also like