Wandelen op Texel
31720
HomeOm te doenWandelen op Texel
NederlandNederland

Wandelen op Texel

Wandelen op Texel

Wandelen op Texel

Ben jij ook al een beetje wandelmoe? Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik wandelen leuk vind, maar als het de enige activiteit is die je kunt doen in de buitenlucht (nou ja zo ongeveer) dan kan ik er ook wel eens een beetje moe van worden. Want wat is nou het leukste van wandelen? Dat je na afloop van een fikse wandeling ergens op een tof terras kunt neerploffen en daar kunt genieten van een welverdiend drankje. Bijvoorbeeld. Of dat je ergens halverwege een leuke lunch kunt nemen. Bijvoorbeeld.

Maar goed, tijdens ons bezoek op het altijd mooie Texel was dat nou eenmaal niet mogelijk. Alles was potdicht dus wandelen was alles wat we konden doen. Wandelen op Texel dus.

Wandelen op Texel Sluftervallei

Nu is wandelen op Texel echt geen straf. Laten we dat even voorop stellen. Texel heeft prachtige plekjes en is ontzettend veelzijdig. Van de stranden waar je natuurlijk kunt wandelen tot gebieden met bos, duin en hei. Je vindt het allemaal terug op dit veelzijdige eiland. Een aantal van de gebieden waar wij hebben gewandeld op Texel geef ik je hier.

De Slufter

Wandelen Sluftervallei

Het eerste gebied waar we zijn gaan wandelen tijdens onze relatief korte periode op Texel was de Sluftervallei. Wil je hier gaan wandelen, check dan van tevoren even of het hoogwater is of laagwater. Bij laagwater kun je veel verder lopen dan bij hoog water wanneer de kwelders onder water komen te liggen.

Het totale terrein van de Slufter (eigenlijk de Vallei van de Slufter maar meestal afgekort tot Slufter) is ongeveer 700 hectare groot en hiervan staat de helft onder invloed van de zee. Het gebied wordt omsloten door duinen, maar staat in rechtstreeks contact met de Noordzee.

De Sluftervallei

Onder normale omstandigheden trekt de Slufter zo’n miljoen bezoekers per jaar. Een fiks aantal en zelfs in deze corona tijden was het op het punt waar de Noordzee bij hoog water de vallei instroomt toch nog aardig druk. Niet het hele gebied kun je belopen, een groot gedeelte is aangewezen als broed- en rustgebied voor de vele vogels die hier voorkomen. Met onder andere de eidereend als een van de meest bekende vogels uit dit gebied.

Door de verbinding met het water kan het hier drassig zijn. Afhankelijk van waar je loopt en in welk seizoen kunnen kaplaarzen dan handig zijn. Het pad vanaf het uitkijkpunt is toegankelijk voor (zand)rolstoelen. Die zijn verkrijgbaar bij het Slufter café.

In de duinen van de slufter

De Bollenkamer

De Bollenkamer ligt in het zuidwesten van Texel en wordt gekenmerkt door een soort bolletjesduinen waar ongetwijfeld de naam vandaan komt. Wij kwamen hier eigenlijk om Schotse Hooglanders te zien of Exmoorpony’s maar zoals inmiddels bijna gebruikelijk zagen we natuurlijk niks. Haha. Nou ja dat is niet helemaal waar, want na onze wandeling reden we langs de weg en zagen uiteindelijk toch nog wat pony’s.

De bollenkamer

De Bollenkamer is een vrij open gebied en door alle heuvels loop je hier vrij beschut. Dat betekent ook dat het flink heet kan worden als het hoogzomer is. Er zijn geen bomen die enige schaduw werpen dus neem zonnebescherming mee als je hier gaat wandelen.

Exmoor ponys in de bollenkamer

Parkeren voor toegang tot de Bollenkamer is op het parkeerterrein bij Paal 9. Ook leuk om daar na afloop een drankje te drinken of wat te eten.

Natuurlijk kun je op Texel eindeloos strandwandelingen maken. Langs de vuurtoren is een must maar er zijn vele andere mooie stranden waar je hier terecht kunt.

Wij verbleven tijdens een gedeelte van ons verblijf op Texel in B&B De Moerbei en 1 nacht sliepen we Op Oost.

Ben je op zoek naar meer wandelingen op Texel? Check dan zeker eens de post van Nathalie die vaker wandelde op Texel. Check ook het blog van Charlotte voor meer Texel posts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like