Bananensoep
3.4K80
HomeFoodReceptenBananensoep uit Curaçao
curacaoCuracao

Bananensoep uit Curaçao

De allereerste keer dat ik bananensoep at was bij De Gouverneur in Willemstad. Ik had er al goede verhalen van gehoord en toen ik het op de kaart zag staan moest ik het natuurlijk bestellen. En wow, wat was dat lekker!

Willemstad Curacao

Bananensoep

Nu denk je misschien bij bananensoep in eerste instantie aan iets wat zoet is, maar dat is zeker niet waar. Dit is een hartige soep en de soep wordt niet van gewone bananen gemaakt maar van bakbananen. Die natuurlijk van zichzelf al een stuk minder zoet zijn, dan onze standaard banaan.

Bakbananen kun je in nederland meestal goed vinden in een toko, maar ook de beter gesorteerde supermarkt heeft ze vaak liggen. Ik koop de mijne meestal gewoon bij de Plus of online bij Crisp. Wat wel handig is om te weten – en dat is bij online bestellen altijd een risico – is dat je de bananen het liefst zwart wilt hebben. Rijp dus.

In tegenstelling tot de gewone banaan is een zwarte banaan dus precies wat je wilt. Het liefst serveer je de soep ook met nog wat stukjes gefrituurde banaan erbovenop, maar ik had precies maar vier bakbananen dus niet genoeg voor nog wat decoratie.

Maken van de bananensoep

Maken van de bananensoep is niet ingewikkeld, al kost het wel wat tijd. Op de foto’s hieronder zie je trouwens hoe de soep wordt gepresenteerd bij de gouverneur (check hier voor meer info over leuke restaurants in Curacao) met de gebakken banaan en een heeeeeele lang crouton.

Voor mijn homemade versie gebruikte ik wel ‘gewone’ banaan en dat smaakte er eigenlijk ook heel erg lekker bij. Maar gewoon wat verse peterselie erover kan natuurlijk altijd. Overigens kun je kant- en klare bananenchips kopen dus die kun je prima hiervoor gebruiken.

Om de bananensoep te maken begin je met een flinke soeppan. Het recept hieronder maakt voor ongeveer 6-8 personen. De soep is vrij machtig dus kan prima fungeren als complete maaltijd. Ik at het als avondmaaltijd met een sneetje brood erbij.

bananensoep

Koken van de bakbananen

De soep moet vrij lang koken. Je hebt zeker een uur nodig voor alles mooi gaar is. Je verwijdert vervolgens het takje rozemarijn, laurierblaadje en het takje tijm en je pureert de soep tot deze mooi glad is.

Op dat moment voeg je er de room (slagroom en kokosroom) aan toe en het sinaasappelsap. Het kan zijn dat de soep wat dik is, in dat geval kun je meer vocht toevoegen. Ik heb uiteindelijk de soep opgewarmd en nog zo’n 200 ml extra kokosmelk toegevoegd. Doe er dus vooral zoveel bij als jij zelf lekker vindt.

Bananensoep

Met of zonder peper

Als je de soep helemaal wilt maken zoals het eigenlijk hoort dan kook je een Scotch Bonnet mee in de soep. Dat is makkelijk als je die op een stokje prikt en er na een half uur of zo uithaalt. Hoe langer je de peper erin laat zitten des te pittiger de soep wordt. Je kunt er alternatief natuurlijk ook een rode peper in gebruiken. Die is een stuk minder pittig.

Kun je geen Scotch Bonnet vinden maar wil je wel die pittige kick dan is een madame jeanette peper een goed alternatief. Maar let op dat je de peper niet versnijdt door de soep! Die wordt dan veel te pittig. Door het meekoken geeft de peper wel zijn pit af maar kun je de soep wel nog eten… 🙂

bananensoep

Bananensoep (Curacao)

Heerlijk vullende soep !
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Soep
Keuken: Curacaose keuken
Trefwoord: bakbanaan, kokosmelk
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 416kcal
Auteur: Helmi Smeulders

Ingrediënten

  • 50 gr boter
  • 4 rijpe bakbananen zwart, geschild en grof gehakt
  • 100 gr prei grof gehakt
  • 150 gr wortel grof gehakt
  • 75 gr rode ui gehakt
  • 1250 ml water
  • 25 gr bouillonpoeder kip
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadjes
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el suiker
  • 175 ml slagroom
  • 175 ml kokosmelk
  • 175 ml sinaasappelsap
  • Zout en peper
  • 1 scotch bonnet optioneel

Instructies

  • Smelt de boter in een grote soeppan op medium vuur en voeg de bakbananen, prei, wortel, ui en bleekselderij toe. Laat de groente voor ongeveer 5 minuten aanbakken en roer ondertussen af en toe.
  • Je kunt de 1 scotch bonnet peper meekoken. Laat die dan heel en spies het op een stokje die je in de soep steekt. Alternatief is een madame Jeanette
  • Voeg water, kipbouillonpoeder, rozemarijn, tijm, laurier, specerijen, suiker en chili toe. Roer goed om en breng aan de kook. Zet laag en laat ongeveer een uur rustig pruttelen. Haal van het vuur en verwijder rozemarijn, tijm, laurier en de chili. Pureer met een staafmixer. Voeg de room, kokosmelk en sinaasappelsap toe en roer goed om. Zet weer op vuur en laat doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met een gefrituurde banaan (plaintain chipje) en verse peterselie.

Nutrition

Calories: 416kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 5g | Fat: 25g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 52mg | Fiber: 4g | Sugar: 28g
  1. Ik dacht lekker makkelijk, de kok is van Curaçao 😀dan kan het niet mis gaan.
    We gaan 24 september maken voor onze vrienden van Curaçao suprise 🎉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




You might also like